x

Συνεργάτες

Η κεχαριτωμένη προσωποποίηση του λαού του Θεού

Ο Αύγουστος είναι αφιερωμένος στην Κυρία του Ουρανού και της Γης. Ενας μήνας που αρχίζει με τον Δεκαπενταύγουστο και τελειώνει με την κατάθεση της Τιμίας Ζώνης. Είναι δύσκολο και τολμηρό εμείς να μιλάμε για την Παναγία, το αντικείμενο της θείας αγάπης, αυτό τον απλό και τέλειο άνθρωπο που είναι δόγμα και μυστήριο μέσα στην Εκκλησία, απρόσιτο και ανεξερεύνητο για εμάς τους χωμάτινους ανθρώπους που ζούμε μακριά από την καθαρότητα και την αγνότητα. Γιατί χρειάζεται καλή διάθεση και πνευματικός αγώνας, για να κατανοήσουμε έστω και λίγο, το μυστήριο αυτό της ενανθρωπίσεως. Το όνομά της Μαρία, που σημαίνει πιθανότατα στα Αραμαϊκά «πριγκίπισσα – βασίλισσα – Κυρία», υπήρχε πολύ πιο πριν, αφού η αδελφή του Μωυσή είχε το όνομα αυτό, που ήταν συνηθισμένο και στα χρόνια του Ιησού. Ο Λουκάς στο Κατά Λουκάν Ευαγγέλιο παρουσιάζει την Μαρία, μια ευσεβή Ιουδαία, η οποία υποτάσσεται πιστά στον Νόμο και ενώ από τη μία μεριά έτσι φαίνεται, ότι είναι μία κοινή, απλή και ευσεβής γυναίκα, όμως γυναίκα, παρουσιάζεται συνάμα ως η «θυγατέρα Σιών» με την έννοια που αυτή η έκφραση είχε στην Παλαιά Διαθήκη, η «προσωποποίηση του λαού του Θεού». Και στον Ευαγγελισμό ο Αγγελος της λέει «Χαίρε». Αυτός ο χαιρετισμός από τον Αγγελο δεν είναι συνηθισμένος χαιρετισμός. Φέρνει στη σκέψη μας τις επαγγελίες για την έλευση του Κυρίου στην Αγία Πόλη, όπως διαβάζουμε στα βιβλία του Ζαχαρία και του Σοφονία, των προφητών. Ο τίτλος επίσης Κεχαριτωμένη, είναι κατ’ εξοχήν αντικείμενο της θείας αγάπης που θυμίζει τη νύμφη εκείνη που αναφέρεται στο «άσμα των ασμάτων», ένα από τα πιο παραδοσιακά σύμβολα του εκλεκτού λαού που παρουσιάζει την τρυφερότητα, την αγνότητα και την μεγαλοθυμία της αγάπης, η οποία μπορεί να ενώσει όχι μόνο δύο ανθρώπους, αλλά και τον άνθρωπο με το θείο.

Η Παναγία σε όποια εικόνα, και με όποιο όνομα και αν λατρεύεται, είναι Πηγή ζωής και αγάπης άνευ όρων. Ας θυμηθούμε την υπέροχη φράση του άσματος «Θέσε με σαν σφραγίδα στην καρδιά σου, ως σφραγίδα στον βραχίονά σου, ώστε όχι μόνον να με αισθάνεσαι, αλλά και να με βλέπεις. Γιατί η αγάπη είναι ακαταμάχητος σαν τον θάνατο και η μέχρι ζηλοτυπίας αφοσίωση είναι σκληρή σαν τον Αδη. Οι σπίθες δε, που σαν φτερά εκτινάσσονται από αγάπη, είναι πύρινοι και φλόγες πυρός. Κραταιά ως θάνατος η αγάπη, σκληρός ως Αδης ζήλος».

 

Γιάννα Κατσαγεώργη

Υπεύθυνη Εκδοσης

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καλημέρα από την Αθήνα που βρίσκεται εν μέσω πολύ καλών ημερών, με ήλιο και υποφερτή ζέστη το πρωί, αλλά και αναζωογονητικό αεράκι το βραδάκι, που σε κάνει να αναπνέεις εύκολα και να κοιμάσαι ακόμα καλύτερα.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Το συγκρότημα «Sounds of Cyprus» στους δρόμους του Μανχάταν

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Ελενα Χρίστου, ο Πήτερ Δούσκαλης και ο Αλεξ Τασόπουλος πραγματοποίησαν μια συναυλία κυπριακής μουσικής για Νεοϋορκέζους και τουρίστες στο κέντρο του Μεγάλου Μήλου, την Times Square.

«Ταξιδεύω Γρεβενά» – Στη Λίμνη Μαυραναίων (Βίντεο)

ΓΡΕΒΕΝΑ. Το ένατο διαδικτυακό βίντεο της τουριστικής καμπάνιας του Δήμου Γρεβενών με τίτλο «Ταξιδεύω Γρεβενά», παρουσιάζει την πανέμορφη τεχνητή λίμνη της κοινότητας Μαυραναίων, η οποία απέχει μόλις δέκα χιλιόμετρα από την πόλη των Γρεβενών.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας