x

Πολιτική

Πελόζι από την Ταϊβάν: Ο Κόσμος αντιμέτωπος με μια επιλογή μεταξύ απολυταρχίας και δημοκρατίας

02 Αυγούστου 2022

ΤΑΪΠΕΪ. ΤΑΪΒΑΝ. Η πρόεδρος της Βουλής Νάνσυ Πελόζι έφτασε το πρωί της Τρίτης στην Ταϊβάν και έγινε η υψηλότερη αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέπτεται τη χώρα μετά από 25 χρόνια, δημιουργώντας μια τεταμένη αντιπαράθεση με την Κίνα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο επιθετική στρατιωτική στάση.

«Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Κογκρέσου μας στην Ταϊβάν τιμά την ακλόνητη δέσμευση της Αμερικής να υποστηρίξει τη ζωντανή δημοκρατία της Ταϊβάν», είπε η Πελόζι σε δήλωση λίγο μετά την προσγείωση του αεροσκάφους που την μετέφερε.

«Η αλληλεγγύη της Αμερικής προς τους 23 εκατομμύρια ανθρώπους της Ταϊβάν είναι πιο σημαντική σήμερα από ποτέ, καθώς ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επιλογή μεταξύ απολυταρχίας και δημοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά.

Η επίσκεψη της Πελόζι είχε πυροδοτήσει αυξημένες εντάσεις μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών, ακόμα και πριν την πραγματοποίησή του. Η Κίνα ισχυρίζεται ότι η Ταϊβάν είναι μέρος της επικράτειάς της, ότι θα προσαρτηθεί δια της βίας εάν χρειαστεί και θεωρεί τις επισκέψεις ξένων κυβερνητικών αξιωματούχων ως αναγνώριση της κυριαρχίας του νησιού.

Η Κίνα είχε προειδοποιήσει για «αποφασιστικά και ισχυρά μέτρα» εάν η Πελόζι συνέχιζε το ταξίδι. Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν την προέτρεψε ρητά να το ακυρώσει, ενώ προσπάθησε να διαβεβαιώσει το Πεκίνο ότι δεν θα σηματοδοτούσε καμία αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ για την Ταϊβάν.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι δήλωσε ότι η προδοσία της Ουάσιγκτον «στο ζήτημα της Ταϊβάν χρεοκοπεί την εθνική της αξιοπιστία». «Κάποιοι Αμερικανοί πολιτικοί παίζουν με τη φωτιά για το θέμα της Ταϊβάν», τόνισε ο Γουάνγκ. «Αυτό σίγουρα δεν θα έχει καλό αποτέλεσμα… η αποκάλυψη του εκφοβιστικού προσώπου της Αμερικής την καταδεικνύει ξανά ως τον μεγαλύτερο σαμποτέρ της ειρήνης στον Κόσμο».

Η πρόεδρος της Βουλής, Νάνσυ Πελόζι, καταφθάνει στην Ταϊπέι της Ταϊβάν, Τρίτη, 2 Αυγούστου 2022, οξύνοντας την αντιπαράθεση με την Κίνα. (Taiwan Ministry of Foreign Affairs via AP)

Η Κίνα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει την Πελόζι να μην πραγματοποιήσει την επίσκεψη, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επισημάνει στο Πεκίνο να μην μετατρέψει την στιγμή σε κρίση μεταξύ των δύο χωρών.

Ενα επίπονο ζήτημα σε μια ταραγμένη σχέση ΗΠΑ-Κίνας, η Ταϊβάν -η οποία έχει τον δικό της Στρατό και δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση- έχει έλθει στο προσκήνιο σε μια γεωπολιτική αναμέτρηση για την επιρροή και την εξουσία στην Ασία.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο πρωθυπουργός Σου Τσεν Τσαν (Su Tseng-chang) δεν είχε επιβεβαιώσει ρητά την επίσκεψη της Πελόζι, αλλά είπε ότι «οποιοσδήποτε ξένος και φιλικός νομοθέτης είναι «πολύ ευπρόσδεκτος».

Μάλιστα, οδοφράγματα είχαν υψωθεί έξω από το ξενοδοχείο «Grand Hyatt» στην Ταϊπέι όπου αναμενόταν να μείνει η Πελόζι εν μέσω αυξημένων μέτρων ασφαλείας.

Η Κίνα, η οποία θεωρεί την Ταϊβάν ως επαρχία-αποστάτη που θα προσαρτηθεί με τη βία εάν χρειαστεί, έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για αντίποινα σε περίπτωση επίσκεψης της Πελόζι, λέγοντας ότι ο Στρατός της «δεν θα μείνει ποτέ με σταυρωμένα τα χέρια».

«Οι ΗΠΑ και η Ταϊβάν έχουν πρώτες συνωμοτήσει για να προβούν σε προκλήσεις και η Κίνα θα αναγκαστεί να ενεργήσει μόνο για αυτοάμυνα», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Χούα Τσουνγίνγκ (Hua Chunying) σε δημοσιογράφους την Τρίτη στο Πεκίνο.

Η πρόεδρος της Βουλής Νάνσυ Πελόζι βγαίνει από το αεροπλάνο της σε αεροδρόμιο της Ταϊπέι, 2 Αυγούστου 2022. (AP Photo)

Η κ. Χούα δήλωσε ότι η Κίνα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις ΗΠΑ και κατέστησε σαφές «πόσο επικίνδυνο θα ήταν αν η επίσκεψη πραγματοποιηθεί πραγματικά». Οποιαδήποτε αντίμετρα λάβει η Κίνα θα είναι «δικαιολογημένα και απαραίτητα» μπροστά στην «αδίστακτη συμπεριφορά της Ουάσιγκτον», είπε.

«Είναι βέβαιο ότι οι ΗΠΑ θα έχουν την ευθύνη (των συνεπειών) και θα πρέπει να πληρώσουν το τίμημα της προσβολής της κυριαρχίας και της ασφάλειας της Κίνας», δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας.

Αγνωστοι χάκερ εξαπέλυσαν κυβερνοεπίθεση στον ιστότοπο του Προεδρικού Γραφείου της Ταϊβάν, καθιστώντας τον προσωρινά μη διαθέσιμο το απόγευμα της Τρίτης. Το Προεδρικό Γραφείο ανέφερε ότι η ιστοσελίδα αποκαταστάθηκε λίγο μετά την επίθεση.

«Η Κίνα πιστεύει ότι ξεκινώντας μια εκστρατεία πίεσης σε πολλαπλούς τομείς εναντίον της Ταϊβάν, θα εκφοβίσει τον λαό της Ταϊβάν. Αλλά κάνουν λάθος», είπε ο Γουάνγκ Τινγκ-γιου (Wang Ting-yu), νομοθέτης του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος, στο Twitter ως απάντηση στην επίθεση.

Οι στρατιωτικές απειλές της Κίνας έχουν προκαλέσει ανησυχίες για μια νέα κρίση στο στενό της Ταϊβάν πλάτους 100 μιλίων (140 χιλιομέτρων) που χωρίζει τις δύο πλευρές που θα μπορούσαν να αναστατώσουν τις παγκόσμιες αγορές και τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Ο Λευκός Οίκος αποδοκίμασε τη ρητορική του Πεκίνου την Δευτέρα, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται να εμβαθύνουν τις εντάσεις με την Κίνα και «δεν θα τσιμπήσουν στο δόλωμα».

Η πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσυ Πελόζι (στο κέντρο), περιηγείται στο κτίριο του Κοινοβουλίου στην Κουάλα Λουμπούρ, Τρίτη, 2 Αυγούστου 2022.
Φωτογραφία: Υπουργείο Πληροφοριών της Μαλαισίας μέσω AP

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, υπογράμμισε ότι η απόφαση αν θα επισκεφθεί την Ταϊβάν ανήκει αποκλειστικά στην Πελόζι. Σημείωσε ότι μέλη του Κογκρέσου επισκέπτονται τακτικά το νησί όλα αυτά τα χρόνια.

Ο κ. Κίρμπιο είπε ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης ανησυχούν ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την επίσκεψη ως δικαιολογία για να λάβει προκλητικά αντίποινα, συμπεριλαμβανομένης στρατιωτικής δράσης, όπως εκτόξευση πυραύλων στο στενό της Ταϊβάν ή γύρω από την Ταϊβάν, ή πτήσεις στον εναέριο χώρο του νησιού και να πραγματοποιήσει μεγάλης κλίμακας ναυτικές ασκήσεις στο στενό.

«Με απλά λόγια, δεν υπάρχει λόγος για το Πεκίνο να μετατρέψει μια πιθανή επίσκεψη που συνάδει με τη μακροχρόνια πολιτική των ΗΠΑ σε κάποιου είδους κρίση ή να τη χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα για να αυξήσει την επιθετική στρατιωτική δραστηριότητα μέσα ή γύρω από τα στενά της Ταϊβάν», τόνισε ο Κίρμπι.

Από την πλευρά του, Το Κρεμλίνο προειδοποίησε την Τρίτη τις ΗΠΑ ότι πιθανή επίσκεψη στην Ταϊβάν της Πελόζι θα τις έφερνε σε τροχιά σύγκρουσης με την Κίνα και θα προκαλούσε εντάσεις στην περιοχή.

«Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα αυτή τη στιγμή αν θα πάει ή όχι εκεί, αλλά τα πάντα αναφορικά με αυτή την περιοδεία και η πιθανή επίσκεψή της στην Ταϊβάν είναι εντελώς προκλητικά», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Πηγές: «Associated Press», «New York Times», «ΑΠΕ-ΜΠΕ»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Κυριάκος: Δεν γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα – «Νόμιμη αλλά πολιτικά λάθος η παρακολούθηση»

ΑΘΗΝΑ. «Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης υπόθεσης» τόνισε, μεταξύ άλλων, χθες σε τηλεοπτική του δήλωση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, επισημαίνοντας ότι «αυτό που έγινε ήταν λάθος, δεν το γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα».

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας