ΠΕΚΙΝΟ. Το Πεκίνο βλέπει παντού δυνάμεις να επιδιώκουν την αποδυνάμωσή του: ενσωματωμένες σε πολυεθνικές εταιρείες, διεισδύοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυκλώνοντας αφελείς φοιτητές. Και θέλει να τους βλέπουν και οι άνθρωποί της. Τα κινεζικά πανεπιστήμια απαιτούν από τους καθηγητές να παρακολουθούν μαθήματα για την προστασία των κρατικών μυστικών, ακόμη και σε τμήματα όπως η κτηνιατρική. Ενα νηπιαγωγείο στην ανατολική πόλη Τιαντζίν διοργάνωσε μια συνάντηση για να διδάξει το προσωπικό πώς να «κατανοεί και να χρησιμοποιεί» τον νόμο κατά της κατασκοπείας της Κίνας.
Το υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας, ένα συνήθως κρυφό τμήμα που επιβλέπει τη μυστική αστυνομία και τις υπηρεσίες πληροφοριών, άνοιξε ακόμη και τον πρώτο του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ως μέρος αυτού που τα επίσημα Μέσα Ενημέρωσης περιέγραψαν ως προσπάθεια για αύξηση της δημόσιας συμμετοχής. Η πρώτη του ανάρτηση: κάλεσμα για «κινητοποίηση ολόκληρης της κοινωνίας» κατά της κατασκοπείας.
«Η συμμετοχή των μαζών», ανέφερε η ανάρτηση, θα πρέπει να «ομαλοποιηθεί».
Το κυβερνών κομμουνιστικό κόμμα της Κίνας στρατολογεί απλούς ανθρώπους για να προφυλαχθούν από τις αντιληπτές απειλές για τη χώρα, σε μια εκστρατεία που θολώνει το όριο μεταξύ επαγρύπνησης και παράνοιας. Η οικονομία της χώρας αντιμετωπίζει τη χειρότερη επιβράδυνσή της εδώ και χρόνια, αλλά ο αυταρχικός ηγέτης της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ (Xi Jinping), φαίνεται πιο προσηλωμένος στην εθνική ασφάλεια και αποτρέπει απειλές για τον έλεγχο του κόμματος.
«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τα χειρότερα και ακραία σενάρια», είπε ο κ. Σι στην Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας της Κίνας τον Μάιο. Κάλεσε τους αξιωματούχους να «ενισχύουν την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο» και «να προετοιμαστούν για την πραγματική μάχη».
Τον Ιούλιο, η Κίνα αναθεώρησε τον νόμο κατά της κατασκοπείας για να διευρύνει ένα ήδη σαρωτικό πεδίο δραστηριοτήτων που θεωρεί ως κατασκοπευτικές. Προσφέρει αμοιβές δεκάδων χιλιάδων δολαρίων σε άτομα που αναφέρουν κατασκόπους.
Πηγή: «ΝΥΤ»