ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. («AP»). Τα «αποτυπώματα» της κλιματικής αλλαγής εντοπίζονται παντού στα έντονα κύματα καύσωνα που πλήττουν τον Πλανήτη αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Οι ερευνητές λένε ότι οι θανατηφόρα καυτές περίοδοι στα νοτιοδυτικά της Αμερικής και τη Νότια Ευρώπη δεν θα μπορούσαν να είχαν συμβεί χωρίς τη συνεχή συσσώρευση αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.
Χάρη στην πολυετή έρευνα και τους αποτελεσματικότερους υπολογιστές, οι επιστήμονες μπορούν πλέον να προσδιορίσουν σχεδόν σε πραγματικό χρόνο αν η κλιματική αλλαγή συμβάλλει στην ένταση της ζέστης, των καταιγίδων, των πλημμυρών και της ξηρασίας – και κατά πόσο.
Πριν από μια γενιά, για τον υπολογισμό τέτοιων συσχετίσεων χρειαζόταν έως και ένας χρόνος, την ώρα που οι ερευνητές του World Weather Attribution έβγαλαν τα συμπεράσματά τους για το κύμα καύσωνα του φετινού καλοκαιριού σε λιγότερο από μια εβδομάδα. Η μελέτη τους είναι η πρώτη που εξετάζει τρία ταυτόχρονα κύματα καύσωνα σε τρεις διαφορετικές ηπείρους.
Αυτά τα ασυνήθιστα ισχυρά κύματα καύσωνα γίνονται όλο και πιο συχνά, αναφέρεται στη μελέτη της Τρίτης. Η ίδια έρευνα διαπίστωσε ότι η αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου, σε μεγάλο βαθμό από την καύση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει καταστήσει ένα άλλο κύμα καύσωνα -αυτό στην Κίνα- 50 φορές πιο πιθανό.
Μια αμετάβλητη ατμόσφαιρα, που θερμαίνεται από το διοξείδιο του άνθρακα και άλλα αέρια, έκανε το ευρωπαϊκό κύμα καύσωνα 4,5 βαθμούς Φαρενάιτ (2,5 βαθμούς Κελσίου) πιο ζεστό, εκείνο στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό 3,6 βαθμούς Φαρενάιτ (2 βαθμούς Κελσίου) πιο ζεστό και εκείνο στην Κίνα 1,8 βαθμούς Φαρενάιτ (1 βαθμό Κελσίου) πιο θερμό, σύμφωνα με τη μελέτη.
«Αν δεν υπήρχε κλιματική αλλαγή, ένα τέτοιο γεγονός δεν θα είχε συμβεί σχεδόν ποτέ», δήλωσε η Μαριάμ Ζαχαρία (Mariam Zachariah), κλιματολόγος στο Imperial College του Λονδίνου και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. Η ίδια χαρακτήρισε τα κύματα καύσωνα στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική «πρακτικά αδύνατα» χωρίς την αύξηση των αερίων που παγιδεύουν τη θερμότητα από τα μέσα του 1800. Στατιστικά, αυτός στην Κίνα θα μπορούσε να είχε συμβεί χωρίς την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Βασιζόμενοι σε δεδομένα που έχουν συλλεχθεί από δακτυλίους δέντρων και άλλα βοηθητικά μέσα για την καταγραφή της θερμοκρασίας, αρκετοί κλιματολόγοι λένε ότι ο καύσωνας αυτού του μήνα είναι πιθανότατα ο μεγαλύτερος που έχει σημειωθεί στη Γη εδώ και περίπου 120.000 χρόνια, γεγονός που θα τον καθιστούσε εύκολα τον εντονότερο καύσωνα που έχει βιώσει η ανθρωπότητα.
Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ήταν θερμότερη κατά τις 22 από τις 24 πρώτες ημέρες του Ιουλίου από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη ημέρα που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Climate Reanalyzer του Πανεπιστημίου του Μέιν.
Από την επικράτηση της βιομηχανικής κλίμακας καύσης, ο κόσμος έχει θερμανθεί κατά 2,2 βαθμούς Φαρενάιτ (1,2 βαθμούς Κελσίου), οπότε «ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής είναι απολύτως καταλυτικός», δήλωσε η κλιματολόγος του Imperial College, Φριντερίκε Οτο (Friederike Otto), η οποία ηγείται της ομάδας εθελοντών διεθνών επιστημόνων στο World Weather Attribution.
Τα έντονα κύματα καύσωνα που «ψήνουν» τώρα το Τέξας, την Καλιφόρνια, την Αριζόνα, το Νέο Μεξικό, τη Νεβάδα, την Μπάχα Καλιφόρνια, τη Σονόρα, την Τσιουάουα και την Κοαχουίλα είναι πιθανό να συμβαίνουν περίπου μία φορά κάθε 15 χρόνια με το σημερινό κλίμα, αναφέρει η μελέτη.
Αλλά το κλίμα δεν έχει σταθεροποιηθεί, ακόμη και σε αυτό το επίπεδο. Αν θερμανθεί έστω λίγο ακόμη, ο καύσωνας αυτού του μήνα θα γίνει ακόμη πιο συνηθισμένος, δήλωσε η Οτο.