x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η κοινότητα Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης καλωσόρισε τον Αρχιμανδρίτη π. Γεδεών Βαρύτιμο (Βίντεο)

25 Οκτωβρίου 2021

ΤΖΑΚΣΟΝ ΧΑΙΤΣ, ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Θερμό καλωσόρισμα στον Αρχιμανδρίτη, π. Γεδεών Βαρύτιμο, επεφύλαξε η κοινότητα Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Τζάκσον Χάιτς της Νέας Υόρκης στις 24 Οκτωβρίου 2021 στον κοινοτικό χώρο εκδηλώσεων. Να σημειωθεί ότι ο Αρχιμανδρίτης, π. Γεδεών Βαρύτιμος, ανέλαβε καθήκοντα στις 1 Μαρτίου 2020 στον εν λόγω ναό, ωστόσο, όπως ανακοινώθηκε, το καθιερωμένο καλωσόρισμα προς τιμήν του δεν έλαβε χώρα νωρίτερα λόγω των πρότερων μέτρων προστασίας από την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο Αρχιμανδρίτης, π. Γεδεών Βαρύτιμος, εξέφρασε μέσω του «Ε.Κ.» τις ευχαριστίες του προς όλους όσοι εργάστηκαν για τη συγκεκριμένη ημέρα και ιδιαίτερα προς τον πρόεδρο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, Φώτη Γερασόπουλο και την πρόεδρο της Φιλοπτώχου Αδελφότητος, Γεωργία Σιδερίδη. Όπως επισήμανε, πλέον γνωρίζει ότι η κοινότητα Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης είναι μια «ιστορική κοινότητα, η οποία κατά τη δεκαετία του ’90 είχε την περισσότερη νεολαία σε ολόκληρη την Αμερική» και «αυτό σημαίνει ότι έγινε δουλειά όλα αυτά τα χρόνια από τον π. Ιάκωβο Κουτσάκη».

Παράλληλα, ο Αρχιμανδρίτης, π. Γεδεών Βαρύτιμος, τόνισε ότι θεωρεί πως έχει «μεγάλη ευθύνη και βάρος να διακονεί σε μια τέτοια κοινότητα»: «Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με το ενοριακό συμβούλιο εργαστήκαμε σκληρά για την αποκατάσταση των προβλημάτων στο κτίριο της εκκλησίας μας, ώστε να είμαστε έτοιμοι να πραγματοποιήσουμε τη μεγάλη επιστροφή».

Ο π. Ιάκωβος Κουτσάκης, ο οποίος παρευρέθηκε συμπροσευχόμενος από το Ιερό κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, κάλεσε τους πιστούς στη Λέσβο για να τους φιλοξενήσει. Ευχαρίστησε τον Αρχιμανδρίτη, π. Γεδεών Βαρύτιμο, «για την αγάπη», του ευχήθηκε «υπομονή και με την αγάπη του Χριστού να μεταδίδει αυτήν την αγάπη στον λαό του Θεού» και του δώρισε «ένα σταυρό επιστήθιο», όπως τον αποκάλεσε, για να του δίνει δύναμη.

Ο πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, Φώτης Γερασόπουλος, μιλώντας στον «Ε.Κ.», είπε σχετικά: «Το γεύμα αυτό έγινε προς τιμήν του π. Γεδεών, ο οποίος ήρθε στην ενορία μας την 1η Μαρτίου 2020 ως ιερατικός προϊστάμενος. Περίπου δέκα μέρες μετά, έγινε lockdown. Ξεκίνησαν οι Θείες Λειτουργίες διαδικτυακά και είχαμε μεγάλη συμμετοχή των ενοριτών διά μέσω του διαδικτύου. Σύντομα, ο π. Γεδεών έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον, ξεκινώντας με τη συντήρηση του κτιρίου της εκκλησίας και των αγιογραφιών, κατηχητικό, παράδοση μαθημάτων Αγιογραφίας, παρουσίαση διαλέξεων και μαθημάτων κατήχησης. Όλοι μαζί, ιερατικός προϊστάμενος, εκκλησιαστικό συμβούλιο, Φιλόπτωχος και ενορίτες, συνεργαζόμαστε για το καλό της κοινότητας και καλούμε όσους επιθυμούν να συμβάλουν στο έργο αυτό».

Η πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητος, Γεωργία Σιδερίδη, εκ μέρους της κοινότητας και της Φιλόπτωχου, δώρισε έναν σταυρό στον π. Γεδεών Βαρύτιμο, ενώ μιλώντας στον «Ε.Κ.», είπε: «Καλωσορίζουμε επίσημα και με χαρά, τον πνευματικό μας πατέρα, τον π. Γεδεών. Έχουμε καλή συνεργασία και του ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο του. Θα είμαστε για πάντα δίπλα του».

Ο αντιπρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, Κώστας Κουτσοθανάσης, ανέφερε στον «Ε.Κ.» σχετικά: «…Χαρήκαμε που μπορέσαμε να καλώς ορίσουμε τον π. Γεδεών σωστά, όπως έπρεπε […]. Με τον καινούριο, δυναμικό πάτερ που έχουμε, είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι και νομίζω ότι η εκκλησία μας θα ξαναγίνει όπως ήταν πριν 20-40 χρόνια: μια από τις μεγαλύτερες [από πλευράς αριθμού ενοριτών] ενορίες, ιδιαίτερα στο Κουίνς».

Η ταμίας του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, Αμαλία Μπουρνιά, υπεύθυνη της διοργάνωσης του γεύματος, ευχαριστώντας τους παρευρισκομένους για την παρουσία και συνεισφορά τους υπέρ της πραγματοποίησης της συγκεκριμένης εκδήλωσης, είπε μεταξύ άλλων: «[…] Θέλαμε να κάνουμε ένα σωστό καλωσόρισμα στην ενορία μας. Η προσπάθεια του [π. Γεδεών] και ο ενθουσιασμός του, μας εμπνέει. Ξεκινά ένα καινούριο κεφάλαιο για αυτή την ιστορική κοινότητα. Έχει ξεκινήσει η συντήρηση των αγιογραφιών στην εκκλησία μας, με τις δικές σας [ενοριτών] δωρεές. Άρχισαν μαθήματα Βυζαντινής Αγιογραφίας με την εθελοντική προσφορά του πολυβραβευμένου αγιογράφου κ. Μιλτιάδη Αφεντούλη, άρχισαν οι κύκλοι μελέτης της θρησκείας […], Κατηχητικό και προγραμματίζουμε […] Φεστιβάλ του χρόνου για πρώτη φορά».

Ο αγιογράφος, Μιλτιάδης Αφεντούλης, ευχήθηκε μέσω του «Ε.Κ.» στον Αρχιμανδρίτη, π. Γεδεών Βαρύτιμο «Καλή διακονία», επισημαίνοντας σχετικά: «Ο π. Γεδεών διακρίνεται για την εργατικότητά του και για το ενδιαφέρον του για την πρόοδο της κοινότητας. Έχουμε μια αγαστή συνεργασία».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, συνεορτάστηκαν τα γενέθλια της Μαρίας Σινάνη, στην οποία ο Αρχιμανδρίτης, π. Γεδεών Βαρύτιμος, δώρισε ένα σταυρό, και τα ονομαστήρια του π. Ιακώβου Κουτσάκη. Οι μαθητές του κατηχητικού καλώς όρισαν με πανό τον Αρχιμανδρίτη, π. Γεδεών Βαρύτιμο και παράλληλα, η Βερόνικα Μούνιεζ-Νικολοπούλου και η Κασσάνδρα Μούνιεζ-Νικολοπούλου ερμήνευσαν το τραγούδι «Τα Χριστιανόπουλα» του Λουκιανού Κηλαηδόνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΜΕΡΙΛΑΝΤ. Με τέλεση Αγιασμού και λόγους παραινετικούς από τον Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης Απόστολο ξεκίνησε η κατασκηνωτική περίοδος στις κατασκηνώσεις της Μητρόπολης οι οποίες φέρουν την ονομασία «Ο καλός ποιμήν» και βρίσκονται στο Chesapeake (Τσέσαπικ) της πολιτείας Μέριλαντ.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ