x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η κοινότητα Αγίου Γεωργίου στο Πίτσφιλντ γιόρτασε την εκατοστή επέτειό της

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η κοινότητα του Αγίου Γεωργίου στην πόλη Πίτσφιλντ της Μασαχουσέτης γιόρτασε την 100ή επέτειό της με αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην οποία προεξήρχε ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος, συνεπικουρούμενος από τον ιερατικό προϊστάμενο πρωτοπρεσβύτερο Ιωάννη Μαχαίρα. Ακολούθησε επίσημο εορταστικό δείπνο στο οποίο παρακάθησαν οι ενορίτες και φίλοι της κοινότητας.

Ο Μητροπολίτης Μεθόδιος συνεχάρη την κοινότητα, το κοινοτικό συμβούλιο και τον π. Ιωάννη Μαχαίρα για το επιτελούμενο έργο.

Η πόλη του Πίτσφιλντ απέχει περί τις τρεις ώρες οδικώς από τη Βοστώνη, είναι η μεγαλύτερη πόλη της κομητείας του Berkshire (Μπέρκσαϊρ) της Μασαχουσέτης, περιοχή η οποία συνιστά τουριστικό θέρετρο τόσο για τους χειμερινούς όσο και τους θερινούς μήνες. Είναι μία προσεγμένη καθαρή και ασφαλής πόλη με πληθυσμό περί τις σαράντα τέσσερις χιλιάδες.

Ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος ομιλεί προς το εκκλησίασμα του ιερού ναού της κοινότητας Πίτσφιλντ Μασαχουσέτης. Δίπλα του ο ιερατικός προϊστάμενος πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Μαχαίρας.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΝΗΤΡΟΠΟΛΗ ΒΟΣΤΩΝΗΣ

Σύμφωνα με τα διασωθέντα ιστορικά στοιχεία, η κοινότητα του Αγίου Γεωργίου ιδρύθηκε από πρωτοπόρους Ελληνες μετανάστες το έτος 1922 οι οποίοι κατάγονταν βασικά από την περιοχή της Πελοποννήσου και πιο ειδικά από τα χωριά Λαγκάδια και Αγιος Πέτρος.

Συγκεκριμένα, ο πρώτος ιδρυτικός χρόνος της κοινότητας εντοπίζεται μετά του Απριλίου του 1922 και του Μαΐου του 1923. Η πρώτη συνεδρίαση έγινε στις 14 Μαΐου του 1922 στη διεύθυνση 28 West Street. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι ακόλουθοι Ελληνες μετανάστες εκλέχτηκαν και συγκρότησαν το πρώτο κοινοτικό συμβούλιο: Κωνσταντίνος Γύφτος, πρόεδρος, Βασίλειος Λώλος, γραμματέας, Πέτρος Γύφτος, Ταμίας, Νικόλαος Μαρινόπουλος, μέλος, Νικόλαος Κόλιας, μέλος, και Βασίλειος Γεραζούνης, μέλος.

Αναμνηστική φωτογραφία από την επέτειο της εορτής για την εκατονταετηρίδα της κοινότητας Αγίου Γεωργίου του Πίτσφιλντ Μασαχουσέτης.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΒΟΣΤΩΝΗΣ

Ψηφίστηκε να δοθεί το όνομα του Οργανισμού τους «Ορθόδοξος Ελληνικός Σύλλογος του Αγίου Γεωργίου».

Η αποστολή του Συλλόγου ορίσθηκε ως εξής: Να ιδρυθεί Ορθόδοξη εκκλησία η οποία θα φέρει το όνομα του Αγίου Γεωργίου. Να ιδρυθεί ελληνικό σχολείο. Να προωθηθεί η ευημερία των Ελλήνων της κομητείας του Μπέρκσαϊρ (Berkshire).

Αποφασίσθηκε επίσης να υπάρξει επικοινωνία με την κοινότητα της πόλης Chicopee Falls ώστε να γίνει συνεννόηση για να μεταβαίνει ο ιερέας της μία φορά τον μήνα στο Πίτσφιλντ για να τελεί τη Θεία Λειτουργία.

Ιστορική φωτογραφία του ιερού ναού του Αγίου Γεωργίου του έτους 1937 στο Πίτσφιλντ της Μασαχουσέτης.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΙΤΣΦΙΛΝΤ

Τον Ιούνιο του 2022 ο π. Ιωάννης Χρισοδέλλου από το Chicopee Falls τέλεσε την πρώτη Θεία Λειτουργία στο Πίτσφιλντ, ενώ τον Οκτώβριο του ιδίου έτους ελήφθη η απόφαση πρόσληψης ιερέα.

Τον Νοέμβριο η κοινότητα του Chicopee Falls ειδοποίησε το κοινοτικό συμβούλιο του Αγίου Γεωργίου του Πίτσφιλντ ότι δεν μπορούσε του λοιπού να στέλνει τον ιερέα της μία φορά τον μήνα. Το Φεβρουάριο το συμβούλιο του Πίτσφιλντ ψήφισε να προσληφθεί στην κοινότητα ο ιερέας Γρηγόριος Ιατρίδης. Τον Απρίλιο ξεκίνησε την υπηρεσία του ο π. Ιατρίδης με μισθό εκατό δολάρια το μήνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Οι κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις στην αρχή αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της πρωτοφανούς περιόδου της πανδημίας, όπως επίσης και η παρακαταθήκη για τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό του Δημοσίου Συστήματος Υγείας ήρθαν στο επίκεντρο κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Επίκαιρη Ερώτηση - Πανδημία» του πρώην υφυπουργού και αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ