x
 

Πολιτισμός

Η Κωνσταντίνα Μόσχου παρουσιάζει το καινούριο της βιβλίο «Γεράκια στο Κλουβί»

Η Κωνσταντίνα Μόσχου είναι ένα από τα πιο γνωστά ονόματα στο χώρο της ελληνικής λογοτεχνίας και έχει ξεχωρίσει ιδιαίτερα για τα αστυνομικά της έργα. Ο αγαπημένος της χαρακτήρας είναι ο ιδιωτικός ερευνητής Παντελιάς, ο οποίος πρωταγωνιστεί σε μια σειρά βιβλίων της με μυστήριο και χιούμορ.

Το τελευταίο όμως βιβλίο της Κωνσταντίνας Μόσχου, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Bell με τον τίτλο «Γεράκια στο κλουβί», έχει ιστορικό περιεχόμενο. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα εποχής που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, με γρήγορη αστυνομική πλοκή και μυστήριο, χωρίς ωστόσο να απουσιάζουν και οι κοινωνικές προεκτάσεις. Η Κωνσταντίνα με την ιδιαίτερη γραφή της γοητεύει για ακόμη μία φορά το αναγνωστικό κοινό αποδεικνύοντας ότι είναι δεξιοτέχνης στο είδος της.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το καινούριο σας βιβλίο «Γεράκια στο κλουβί»* από τις εκδόσεις Bell. Θα μας το παρουσιάσετε;

Το βιβλίο αναφέρεται στο υπερπόντιο ταξίδι του βρετανικού ιστιοφόρου «Νόρφολκ», το έτος 1829, προκειμένου να μεταφερθούν 201 κατάδικοι από την ευρωπαϊκή Βαλέτα της Μάλτας ώς το Πορτ Τζάκσον της Αυστραλίας. Ανάμεσα στους καταδικασμένους σε εξορία στο αμπάρι του πλοίου βρίσκονται και επτά ναυτικοί, οι οποίοι είναι οι πρώτοι Ελληνες που αποίκησαν την νέα ήπειρο. Οσα συμβαίνουν στη διάρκεια του ταξιδιού, αλλά και αναδρομές στο παρελθόν, περιγράφονται κυρίως από τον καπετάνιο, τη μαγείρισσα-κατάδικο και τον πειρατή Αντώνη Μανώλη, παρακολουθώντας πώς καταφέρνουν να επιβιώσουν οι επιβάτες μέσα από δύσκολες συνθήκες και τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν σε μια επικείμενη ανταρσία. Η πλοκή διαδραματίζεται ολόκληρη πάνω στο καράβι, ενώ παράλληλα τρέχει μια ιστορία whodunit, αφού υπάρχουν ύποπτες κινήσεις από το πλήρωμα, δολοφονία και κλοπή, θέματα που πρέπει να επιλυθούν. Είναι ένα μυθιστόρημα εποχής, με στοιχεία αστυνομικής πλοκής, και χρησιμοποίησα τεχνική που θυμίζει δρόμους της κλασικής αφήγησης.

Πώς προέκυψε ο τίτλος «Γεράκια στο κλουβί»;

Κάποιοι από τους ήρωες του βιβλίου, οι Ελληνες πειρατές, είχαν γίνει γνωστοί ως Γεράκια της Μεσογείου. Εδώ βρίσκονται ως επιβάτες στο καράβι, φυλακισμένοι και ανήμποροι να «πετάξουν» προς την ελευθερία, κάτω από το σκληρό νομικό καθεστώς της Βρετανίας που τους καταδίκασε αρχικά εις θάνατον. Ουσιαστικά όμως, όλοι οι επιβάτες, ελεύθεροι και σκλαβωμένοι, βρίσκονται σε ένα υποτιθέμενο κλουβί, αφού είναι υποχρεωμένοι να ταξιδέψουν με σκληρές συνθήκες, αποκλεισμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο για μήνες. Ενώ δηλαδή βρίσκονται σε ανοιχτές θάλασσες, κάποια γεγονότα τους περιορίζουν, λες και είναι όλοι αιχμάλωτοι των αντιδράσεων και των αλληλεπιδράσεων μεταξύ τους, φέρνοντάς μας στον νου παρόμοιες καταστάσεις σημερινές, με τους περιορισμούς, τις φοβίες και την απομάκρυνση από τις καθιερωμένες κοινωνικές μας συνήθειες.

Η ιστορία βασίζεται σε ένα πραγματικό γεγονός. Τι ήταν αυτό που σας γοήτευσε για να το κάνετε μυθιστόρημα;

Αρχικά με τράβηξε το γεγονός ότι δεν έχουν γραφεί αρκετά βιβλία σχετικά με πειρατεία, ενώ στον κινηματογράφο έχουμε απολαύσει ωραιότατες ταινίες. Σε δεύτερη φάση, η ιστορία αυτή καθαυτή είναι μαγική, πώς δηλαδή κάποιοι Ελληνες έτυχε να καταδικαστούν και να βρεθούν στην εσχατιά της Γης, παρά τη θέλησή τους. Και επίσης, για ποιο λόγο κάποιοι από αυτούς, ενώ πήραν αργότερα χάρη και μπορούσαν να επιστρέψουν στην πατρίδα, δεν το επέλεξαν. Η γοητεία είναι πως υπάρχουν τόσοι πολλοί Οδυσσείς που τελικά δεν βρίσκουν τον δρόμο, κυριολεκτικά αλλά και μεταφορικά. Βέβαια, για να αποφορτίσω μια πιθανότατα κουραστική αφήγηση με μόνο ιστορικά στοιχεία, εμπλούτισα το βιβλίο με μυθοπλασία, μέσα κυρίως από την αφήγηση της μοναδικής γυναίκας καταδίκου πάνω στο καράβι.

Πόσο απαιτητική ήταν η έρευνα πριν τη συγγραφή; Θα μοιραστείτε μαζί μας κάτι που ανακαλύψατε μελετώντας για το «Νόρφολκ» και σας εντυπωσίασε;

Ηταν βέβαια πολύ απαιτητική η έρευνα, πάντοτε είναι όταν έχεις να ψάξεις πίσω στο χρόνο, από την πιο μικρή λεπτομέρεια έως κάτι μεγαλύτερο. Ιστορία, γεωγραφία, ιστιοπλοΐα, ναυπήγηση και μέρη του πλοίου, καιρός, άνεμοι, σκηνογραφία, ενδυματολογία, γευστικές προτιμήσεις, ήθη και έθιμα, τρόποι εκφοράς του λόγου, διαφορές ανάμεσα σε άτομα διαφορετικών εθνικοτήτων και τόσα άλλα. Εντυπωσιάστηκα με την κατασκευή του ιστιοφόρου «Νόρφολκ», αφού γνώριζα ότι ξεκίνησε ως πλοίο αναψυχής για να καταλήξει καράβι μεταφοράς καταδίκων, ένα ζωντανό φάντασμα του παλιού εαυτού του. Περπάτησα από το κάσαρο ώς τα αμπάρια, το έζησα μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες όπου μπορείς εικονικά να βηματίσεις πάνω σε ιστιοφόρα εκείνης της εποχής. Δυστυχώς για το ίδιο το «Νόρφολκ» στάθηκε αδύνατον να βρω κάποια από τα στοιχεία που έψαχνα, όπως τα ονόματα των επιβατών του συγκεκριμένου ταξιδιού, ενώ υπάρχουν καταστάσεις ονομάτων σε πολλά άλλα καράβια της εποχής. Αυτό όμως με ωφέλησε τελικά, γιατί αναγκάστηκα να εφεύρω νέους χαρακτήρες που βοήθησαν στην πλοκή, πέρα από τον αληθινό καπετάνιο Αλεξάντερ Γκρέιγκ και τον Ελληνα Antonis Toumanoli, όπως καταγράφηκε από τους Βρετανούς.

Ποια θα ήταν και πώς θα ένιωθε η Κωνσταντίνα Μόσχου ταξιδεύοντας στο «Νόρφολκ»; Με ποιον από τους ήρωες θα ήταν πιο κοντά και γιατί;

Η αλήθεια είναι ότι έχω βάλει τη θέση μου σε αυτό το ιστιοφόρο, επειδή ακριβώς το ταξίδεψα με τη φαντασία μου. Ολα τα συναισθήματα που περιγράφονται θα μπορούσα να νιώσω, εκτός από μίσος, γιατί αυτό δεν θέλω να έχει θέση στη ζωή μου, μπορεί να σε κατεβάσει σε ζωώδη επίπεδα. Θα ερχόμουν πιο κοντά με τον καπετάνιο Αλεξάντερ Γκρέιγκ για την ευγένειά του, με την Καρμέλα για την ανθρωπιά της, με τον ξεπεσμένο αριστοκράτη Μισέλ Ντεφό για τις εμπειρίες του, με την Νάνσυ Τόμσον για τις δύσκολες καταστάσεις που έζησε, και βέβαια με τον Αντώνη Μανώλη για το μυστήριο που τον τυλίγει.

Στο καράβι υπήρχαν και πολλοί Ελληνες  στο ταξίδι τους για την Αυστραλία. Ποιο ήταν το πόρισμα της έρευνάς σας γι’ αυτούς; Τι τους οδήγησε σε αυτό το μακρινό ταξίδι και πώς τους αντιμετώπιζαν οι υπόλοιποι ταξιδιώτες;

Οι Ελληνες που ταξίδεψαν με το «Νόρφολκ» δεν πήγαν με τη θέλησή τους, εξαναγκάστηκαν από την αγγλική Δικαιοσύνη. Υπάρχουν κάποια σημεία στο βιβλίο, όπου αναφέρεται η στημένη δίκη τους και καταδίκη. Δεν παίρνω θέση αν ήταν όντως πειρατές ή όχι, απλώς παραθέτω τα στοιχεία για την κρίση του αναγνώστη. Ουσιαστικά ήταν γεγονός σημαντικό για τις εφημερίδες της εποχής, αφού αναφέρονταν στην άφιξη του ιστιοφόρου και ονομάτιζαν μόνο τους Ελληνες στα άρθρα τους. Μάλιστα, ασχολήθηκαν μαζί τους και μετά την εγκατάστασή τους στην Αυστραλία, λόγω των διαβημάτων της ελληνικής κυβέρνησης στη βρετανική για απονομή χάριτος, ως πολεμιστές για την πατρίδα και όχι ως πειρατές. Οπότε, σίγουρα πάνω στο καράβι ξεχώριζαν για τη φήμη τους, καλή ή κακή, ανάμεσα στους υπόλοιπους συνταξιδιώτες τους. Αλλοι θα τους αντιμετώπιζαν με σεβασμό, άλλοι με φόβο και άλλοι με μίσος. Σίγουρα όμως, στον τόπο του προορισμού τους αντιμετωπίστηκαν ως καταδικασμένοι για καταναγκαστική εργασία, ανεξάρτητα αν κάποιοι από εκείνους στην πορεία κατάφεραν να προκόψουν στην νέα ήπειρο.

Ας κλείσουμε αυτήν τη συνέντευξη με τα λόγια ενός από τους ήρωές σας που θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας.

«Η ζωή μας δεν είναι αυτή που θα θέλαμε. Γινόμαστε πλεονέκτες, νομίζοντας πως η αφθονία είναι ένα ποτάμι που δεν σταματάει ποτέ, χωρίς να λογαριάζουμε πως όλα κάποτε στερεύουν και τελειώνουν. Είμαστε τυφλοί στα μάτια και στο νου. Εχουμε πέτρα στο στήθος για να υψώνουμε Πύργους της Βαβέλ, τόσο θεόρατους όσο οι εγωισμοί και οι πόθοι μας». Είναι τα λόγια της Καρμέλα, μιλώντας γι’ αυτές τις πέτρες που δεν μας ψηλώνουν στην ουσία, αλλά μας χαμηλώνουν. Πραγματικά μεγάλο το βάρος να φορτωνόμαστε με ανάγκες και να γινόμαστε δέσμιοί τους. Η ηρωίδα, έχοντας απωλέσει ό,τι πολυτιμότερο είχε, την ελευθερία της, καταλαβαίνει πόσο ανίσχυρος είναι τελικά ο άνθρωπος μπροστά στις επιθυμίες του για μικροπράγματα.

* Το βιβλίο «Γεράκια στο κλουβί» παρουσιάστηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2021 στο 49ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, με ομιλητές τον Νεοκλή Γαλανόπουλο, νομικό και συγγραφέα, πρόεδρο της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας και τον Φίλιππο Φιλίππου, συγγραφέα, ιδρυτικό μέλος της Ε.Λ.Σ.Α.Λ. και βιβλιοκριτικό. Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε η ηθοποιός Γιούλικα Σκαφιδά.

Η Κωνσταντίνα Μόσχου είναι συγγραφέας. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Εργάστηκε σε εφημερίδες και περιοδικά ως δημοσιογράφος, ως ελεύθερη επαγγελματίας σε κειμενογράφηση διαφημίσεων και επίσης ως συνεργάτης συγγραφέας σε μυθιστορήματα, διηγήματα και δοκίμια. Διαβάζει και γράφει όλα τα λογοτεχνικά είδη, πρόζα και ποίηση, και το συγγραφικό ντεμπούτο της ήταν με το παιδικό βιβλίο «Ο θησαυρός του Ποσειδώνα» (2008). Εξέδωσε βιβλία φαντασίας, ιστορικά, μυστηρίου και αστυνομικά. Αγαπά τα ιστορικά βιβλία, έτσι το τελευταίο της μυθιστόρημα βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία, το 1829 (τίτλος: «Γεράκια στο κλουβί»).

Περισσότερες πληροφορίες για την συγγραφέα, στη βάση δεδομένων biblionet:

https://biblionet.gr/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%89%CF%80%CE%BF/?personid=79681

Μπορείτε να την επισκεφθείτε διαδικτυακά και να επικοινωνήσετε μαζί της εδώ:

Facebook: https://www.facebook.com/konstantinamoschouwriter

Instagram: https://www.instagram.com/konstantina.mosxou/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Τους βασικούς άξονες του σχεδιασμού για την προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση του μνημειακού πλούτου της Αττικής, με πόρους από το ΕΣΠΑ 2021-2027 και ειδικότερα από το Περιφερειακό Πρόγραμμα «Αττική», παρουσίασαν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ