x

Ρωτήστε τη Σταυρούλα

Η κοπέλα μου έχει θέμα με την κολλητή μου

28 Αυγούστου 2021

Αγαπητή Σταυρούλα,

Είμαι 25 χρόνων και πριν από ένα χρόνο ξεκίνησα μία σχέση με μία κοπέλα. Η σχέση μας εξελίσσεται όμορφα και νιώθω πολύ δεμένος με την κοπέλα μου. Το μόνο πρόβλημα που έχω μαζί της είναι ότι γκρινιάζει κάθε φορά που βγαίνω με την κολλητή μου, με την οποία είμαστε φίλοι από το σχολείο. Προσπάθησα να τις φέρω σε επαφή, αλλά η κολλητή μου, μου δήλωσε ότι προτιμάει να βρισκόμαστε μόνοι μας, τις λίγες φορές που τη συναντώ πια, γιατί δεν ζούμε στην ίδια περιοχή. Αυτό η κοπέλα μου το έχει πάρει στραβά και κάθε φορά που είναι να βγω μαλώνουμε άσχημα. Προσπαθώ να της εξηγήσω ότι δεν τρέχει κάτι, αλλά με ρωτάει συνέχεια γιατί δεν μπορεί να έρθει μαζί μας (μόνο μία φορά έχουν γνωριστεί με τη φίλη μου) και μετά στραβώνει για μέρες. Η απορία μου είναι η εξής. Γιατί ενώ της δείχνω πόσο την αγαπάω και πόσο σημαντική είναι για μένα, δεν μπορεί να δεχτεί, αυτήν την ιδιαιτερότητα και δημιουργεί σκηνές που με κουράζουν; Τι θα μπορούσα να κάνω για να σταματήσουν αυτοί οι ανόητοι καβγάδες;

Αγγελος

Αγαπητέ Αγγελε,

Η φιλία ανάμεσα σε άτομα διαφορετικού φύλου είναι μία όμορφη και  ιδιαίτερη σχέση. Παρ’ όλο που δεν αποκλείεται να συμβεί, σε μια ξεκάθαρη φιλική σχέση τέτοιου είδους, σπάνια αναπτύσσεται ερωτική επιθυμία. Ωστόσο, η φιλική σχέση ανάμεσα σε έναν άντρα και μία γυναίκα εμπεριέχει συχνά στοιχεία ερωτικού παιχνιδιού. Φιλοφρονήσεις για την εμφάνιση, συμβουλές ερωτικού περιεχομένου, σωματική οικειότητα δεν λείπουν από τέτοιου είδους σχέσεις και αυτό είναι ίσως που τις κάνει συχνά πολύ γοητευτικές.

Το πρόβλημα ξεκινάει, όταν ο «ερωτισμός» αυτός, ακόμη κι αν είναι απλά υπονοούμενος, γίνεται αντιληπτός από τον σύντροφο ή τους συντρόφους των δύο κολλητών. Για κάποιους είναι αποδεκτό και κατανοητό. Για κάποιους άλλους όμως, αυτό προκαλεί κάποιο δύσκολο συναίσθημα, όπως ζήλεια ή αμηχανία.

Κάτι ανάλογο μπορεί να συμβαίνει και στη δικιά σας περίπτωση, που να δυσκολεύει την κοπέλα σου. Αν εκείνη την πρώτη φορά που βρεθήκατε όλοι μαζί ένιωσε παράξενα, ίσως δεν της είναι εύκολο να το διαχειριστεί. Οπως επίσης, θα πρέπει ίσως να λάβεις υπόψη ότι δεν είναι ευνόητο για όλους ότι μπορεί να υπάρξει φιλική σχέση ανάμεσα σε διαφορετικά φύλα, αν δεν έτυχε να έχουν παρόμοιες εμπειρίες.

Καλό θα ήταν επίσης να αναρωτηθείς για ποιους λόγους η κολλητή σου φίλη ζήτησε να μην συναντιέστε και με την κοπέλα σου. Το έχεις συζητήσει μαζί της; Τι υπάρχει πίσω από αυτήν την απαίτηση; Υπάρχει περίπτωση για εκείνη να μην είσαι μόνο ο καλύτερός της φίλος, αλλά να τρέφει για εσένα και ερωτικά συναισθήματα; Αλλιώς γιατί να μη θέλει να γνωρίσει και να «αγαπήσει» και τον άνθρωπό σου;

Μερικές φορές σε πολύ στενές φιλίες υπάρχει έντονο το στοιχείο της διεκδίκησης που μπορεί να μην είναι συνειδητό αλλά εκδηλώνεται με κάποιες συμπεριφορές που δεν είναι πάντα εύκολο να γίνουν αντιληπτές. Αυτές μπορεί να έχουν να κάνουν με τη στάση του σώματος, με τον τρόπο επικοινωνίας κ.λπ. Αν για παράδειγμα η φίλη σου μονοπώλησε το ενδιαφέρον σου, όταν βρεθήκατε και οι τρεις, μπορεί να ένιωσε άσχημα η κοπέλα σου.

Επιπλέον, μήπως η στάση αυτή και η απαίτηση της κολλητής σου να βρίσκεστε οι δυο σας, δηλώνει διάθεση απόρριψης ή υποβίβαση της σχέσης σου; Και γιατί δεν θα μπορούσε να δεχτεί να βρεθείτε πρώτα οι δυο σας και να μιλήσετε και στη συνέχεια να συναντηθείτε με την κοπέλα σου, ώστε να γνωριστούν καλύτερα;

Είναι πολύ σημαντικό να σκεφτείς ποιος είναι ο δικός σου ρόλος σε όλο αυτό. Η φίλη σου απαιτεί, η κοπέλα σου διαμαρτύρεται για αυτές τις συναντήσεις. Εσύ, τι θέλεις; Συμφωνείς να μη συμμετέχει η κοπέλα σου στις συναντήσεις σας; Αν ναι για ποιους λόγους; Πώς θα ένιωθες αν εκείνη είχε κάτι ανάλογο και σου ζητούσε να μείνεις απέξω; Μήπως πίσω από την κούραση που αισθάνεσαι εξαιτίας αυτής της κατάστασης έχει να κάνει και με άλλα προβλήματα στη σχέση, στα οποία δε δίνεις τη σημασία που απαιτείται;

Τέλος, αυτό που πάντα βοηθάει είναι μια συζήτηση με ειλικρίνεια και αγάπη, την οποία ίσως χρειάζεται να κάνεις και με τις δύο κοπέλες της ζωής σου. Μπορεί να φωτιστούν πλευρές που δεν φαίνονται ή να λυθούν παρεξηγήσεις που αλλιώς διογκώνονται. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ενα από τα πιο τραυματικά γεγονότα στη ζωή είναι η απώλεια του συντρόφου.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτική

NΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η κρίση στην Ουκρανία δύσκολα θα φύγει, καθώς πρόκειται για μία αναμέτρηση δύο κοσμοθεωριών που θα μπορούσε να αναστατώσει την Ευρώπη.

Αμερική

ΤΑΜΠΑ, ΦΛΟΡΙΔΑ - Μια μέρα πριν, είχε παραπονεθεί ότι δεν αισθανόταν καλά, γιατί δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Αμερική

Ο χρόνος που πριν λίγο έφυγε, το 2021, πήρε μαζί του και πολλούς ομογενείς άνδρες και γυναίκες στο μεγάλο στερνό ταξίδι που είναι μονόδρομος και δεν έχει γυρισμό.

ΒΙΝΤΕΟ

Ο χιονιάς επισκέφθηκε το κέντρο της Αθήνας (Βίντεο του «Ε.Κ.»)

ΑΘΗΝΑ. Μπορεί η κακοκαιρία «Ελπίς» να προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, η πρωτόγνωρη αυτή επίσκεψη, ωστόσο, του χιονιά χάρισε και όμορφες εικόνες.

«Τι χαζός σκύλας γιος»! Ο Μπάιντεν βρίζει με ανοικτό μικρόφωνo δημοσιογράφο του «Fox News» (Vid)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Γκάφα ή ηθελημένο ξέσπασμα; Ο Τζο Μπάιντεν έβρισε χθες Δευτέρα δημοσιογράφο καθώς αποχωρούσε πλήθος εκπροσώπων του Τύπου έπειτα από εκδήλωση στον Λευκό Οίκο.