x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η κοπή της πίτας του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» στην Νέα Υόρκη

07 Φεβρουαρίου 2023

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την ετήσια κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας πραγματοποίησε το Ιερό Ιδρυμα «Παναγία Σουμελά», σε μια ξεχωριστή εκδήλωση, παρουσία πλήθους μελών και φίλων του ιδρύματος, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του ομογενειακής ιδιοκτησίας ξενοδοχείου «Boro Hotel».

Επρόκειτο για την επιστροφή στις μαζικές ανοικτές εκδηλώσεις χωρίς τον φόβο ή τους περιορισμούς της πανδημίας μετά από τρία ολόκληρα χρόνια, με το Ιδρυμα να συνεχίζει την εκστρατεία ενίσχυσης της δραστηριότητάς του, η οποία έχει σημαντικό ιστορικό αλλά και συμβολικό ρόλο για τον Ποντιακό Ελληνισμό της Διασποράς.

Την κοπή της πίτας πραγματοποίησε ο ιερατικός προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αστόριας, π. Ανάργυρος Σταυρόπουλος, ο οποίος, σύμφωνα με τον πρόεδρο, Δρα Χαράλαμπο Βασιλειάδη, έχει μια ξεχωριστή σύνδεση με το Ιδρυμα «Παναγία Σουμελά», καθότι ήταν ο πρώτος ιερέας που λειτούργησε στην Παναγία Σουμελά στη Νέα Ιερσέη, μαζί με τον πρώην Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελο.

Μαζική προσέλευση στην εκδήλωση του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: FB/ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ

«Εκ μέρους του Ιδρύματος σας ευχαριστώ για την ωραία εκδήλωση, την ωραία τελετή. Είναι πραγματικά χαρά μας που έχουμε μαζί μας τον π. Ανάργυρο. Αλλωστε, η αλήθεια είναι αυτό, να μην υπάρχει λήθη, να θυμόμαστε. Ηταν ο πρώτος ιερέας που λειτούργησε μαζί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης. Στο πρόσωπό του υπάρχει καταγεγραμμένη η ιστορία του Ιδρύματός μας, η καταγωγή του είναι από πατρίδες που τις μοιραζόμαστε», ανέφερε ο κ. Βασιλειάδης.

Στη συνέχεια, ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με την λύρα του Δημήτρη Στεφανίδη, ο οποίος ταξίδεψε νοερά το κοινό στις χαμένες πατρίδες του Πόντου, μέσα από την ξεχωριστή απόδοση των διαχρονικών παραδοσιακών μουσικών ήχων.

Υπενθυμίζεται ότι το Ιδρυμα Παναγία Σουμελά Ποντίων Αμερικής αναγνωρίστηκε από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής  ως «… μοναδικόν προσκύνημα των απανταχού εν Αμερική Ποντίων και δη και υπό την άμεσον πνευματικήν εποπτείαν της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής…», σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος στον Δρα Βασιλειάδη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποφάσισε πριν λίγο να υπαχθούν τα Μετόχια της Πατριαρχικής Μονής Οσίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου Αστόριας στην Αρχιεπισκοπή, παρά την εκ διαμέτρου αντίθετη γνωμάτευση που έκανε η αρμόδια επιτροπή επί των Ιδρυμάτων του Εξωτερικού.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ