x
 

Ρωτήστε την Σταυρούλα

Η κόρη μου δεν θέλει να τη συνοδέψω στο γάμο της

Αγαπητή Σταυρούλα,

Είμαι χωρισμένος εδώ και 24 χρόνια. Από τον γάμο αυτό έχω δύο παιδιά που ήταν μικρά όταν έφυγα από το σπίτι. Δεν τα έβλεπα συχνά γιατί δούλευα σε άλλη χώρα, από αυτή που έμενε η γυναίκα μου και τα παιδιά μου. Πάντα όμως φρόντιζα να στέλνω χρήματα για να καλύπτω τις οικονομικές τους ανάγκες, και με αυτά τα χρήματα μπόρεσαν να σπουδάσουν και να βρουν το δρόμο τους τη ζωή. Το πρόβλημά μου είναι ότι τώρα που η κόρη μου παντρεύεται, θέλει να την συνοδέψει στο γάμο της ο πατριός της και να καθίσει εκείνος το τραπέζι του γάμου. Εγώ θα είμαι ένας απλός προσκεκλημένος, με την προϋπόθεση, να μην πάω στο γάμο μαζί με τη δεύτερη σύζυγό μου, την οποία η πρώην γυναίκα μου θεωρεί υπεύθυνη για το χωρισμό μας. Νιώθω πολύ πληγωμένος και αδικημένος, και σκέφτομαι να μην πάω στο γάμο. Θα ήθελα τη συμβουλή σας.

Απόστολος

 

Αγαπητέ Απόστολε,

Το διαζύγιο είναι μια στιγμή-ορόσημο στη ζωή της οικογένειας και επηρεάζει βαθιά τα παιδιά σε όποια ηλικία και αν το βιώσουν. Κάποια παιδιά μπορεί να νιώσουν πολύ έντονη την εγκατάλειψη, να βιώσουν μια τρομακτική ανασφάλεια, να έχουν ενοχές και να νιώθουν υπεύθυνα για τον γονιό που αισθάνονται ότι είναι πιο αδύναμος. Συνήθως, αυτός είναι ο γονιός που μένει, αυτός που έχει τη φροντίδα τους σε καθημερινή βάση.

Πολλές φορές επηρεάζονται από τα συναισθήματα αυτού του γονιού και υιοθετούν τη στάση που έχει απέναντι στον άλλον, αυτόν που φεύγει, είτε γιατί πείθονται (ιδιαίτερα όταν ο άλλος γονιός είναι απών) είτε γιατί δεν θέλουν να πληγώσουν περισσότερο τον άνθρωπο που τα φροντίζει και που τις συνέπειες και τις δυσκολίες του διαζυγίου πάνω του, τις βλέπουν καθημερινά.

Κάτι ανάλογο ίσως έχει συμβεί και στη δική σας περίπτωση. Καθώς μάλιστα υπήρχε στην οικογένεια η πεποίθηση ότι υπήρχε άλλη γυναίκα, είναι πιθανόν τα παιδιά σας να μεγάλωσαν με την αίσθηση ότι είναι προδομένα, ότι δεν πήραν την αγάπη που τους άξιζε. Από τη στιγμή μάλιστα που φύγατε μακριά τους και η επικοινωνία τους μαζί σας ήταν περιορισμένη, είναι φυσικό να μην έχουν αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς μαζί σας. Μπορεί ακόμη να μην έχουν κατανοήσει την προσφορά σας σε αυτά και πόσο σημαντική είναι, ιδιαίτερα αν η μητέρα δεν το ανάφερε ή το υποβάθμιζε.

Η απόφαση της κόρης σας να τη συνοδέψει στον γάμο της ο πατριός, μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους. Είναι πιθανόν η κόρη σας να έχει έναν βαθύ και σημαντικό δεσμό με τον πατριό της. Κατά τα χρόνια, ενδεχομένως να έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη ζωή της, παρέχοντας συναισθηματική υποστήριξη και καθοδήγηση. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ενδέχεται να αισθάνεται έντονη επιθυμία να τιμήσει αυτή τη σχέση κατά τη διάρκεια του γάμου της.

Υπάρχει επίσης περίπτωση εάν η πρώην σύζυγός σας έχει έντονα συναισθήματα ή αντιπάθεια προς εσάς ή τη δεύτερη σύζυγό σας, η κόρη σας ενδέχεται να επηρεάζεται από αυτά τα συναισθήματα, λαμβάνοντας αποφάσεις που συμφωνούν με τις προτιμήσεις της μητέρας της.

Ισως ακόμη να υπάρχουν ανησυχίες για πιθανές εντάσεις ή αναστάτωση εάν παραβρεθείτε στον γάμο με τη δεύτερη σύζυγό σας. Η κόρη σας μπορεί να προσπαθεί να δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου όλοι νιώθουν άνετα και επικεντρώνονται στον εορτασμό της χαρούμενης στιγμής αντί για πιθανές συγκρούσεις.

Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση να μην έχει αντιληφθεί πόσο σοβαρή ήταν η απόφασή της αυτή για εσάς και τι συναισθήματα έχετε γι’ αυτό.

Οποιος και αν είναι ο λόγος, είναι φανερό ότι υπάρχουν ακόμη οικογενειακά ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί.

Γι’ αυτό ίσως βοηθήσει να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα αν κάνετε μια ειλικρινή συζήτηση μαζί της και της επιτρέψετε να ακούσει και τη δική σας πλευρά. Εκφράστε τα συναισθήματά σας με ηρεμία και χωρίς κατηγορίες. Μοιραστείτε πόσο σημαντικό είναι για εσάς ο γάμος της και πόσο πολύ θέλετε να είστε μέρος αυτής της ξεχωριστής ημέρας. Επισημάνετε την αγάπη και τη στήριξη που προσφέρατε όλα αυτά τα χρόνια, ακόμη και αν δεν ήταν πάντα τόσο εμφανής.

Να είστε όμως έτοιμος να ακούσετε και τη δική της πλευρά και να προσπαθήσετε να την δεχτείτε με αγάπη και σεβασμό, ακόμη και αν δεν σας είναι ευχάριστη. Δείξτε κατανόηση και διάθεση για επαφή.

Ισως πιο σημαντικό από το γάμο και τη θέση σας εκεί είναι να βάλετε τα θεμέλια και να χτίσετε μια καινούρια, πιο ουσιαστική σχέση με την κόρη σας. Στην προσπάθειά σας αυτή θα μπορούσε ίσως να σας βοηθήσει και κάποιος ειδικός.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καλημέρα από την Αθήνα που ξύπνησε στην νέα εβδομάδα της με δυνατό ήλιο να την ζεσταίνει με 82-83 βαθμούς, αλλά ευτυχώς θα μας δροσίσει λίγο τις επόμενες μέρες.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ