x

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η κόρη μου έχει σχέση με έναν άντρα πολύ μεγαλύτερό της

Αγαπητή Σταυρούλα,

Έχω μία κόρη 23 χρονών η οποία σπουδάζει σε διαφορετική πόλη από αυτήν που ζω εγώ και ο πατέρας της. Πρόσφατα έμαθα από μία φίλη που η κόρη της είναι στο ίδιο πανεπιστήμιο με τη δικιά μου, ότι η κόρη μου έχει σχέση με έναν καθηγητή της που την περνάει σχεδόν 23 χρόνια. Έπεσα από τα σύννεφα, ήταν κάτι που δεν μπορούσα ποτέ να το διανοηθώ, ότι η κόρη μου δεν έχει σχέση με έναν άντρα σχεδόν στην ηλικία μου. Προσπάθησα να της μιλήσω, αλλά δεν μου αφήνει το περιθώριο. Κάθε φορά που πάω να ανοίξω θέμα πάνω σε αυτό, κόβει απότομα τη συζήτηση και φεύγει. Από τη μία έχω πανικοβληθεί και από την άλλη δεν θέλω να χάσω το παιδί μου. Δεν ξέρω ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να διαχειριστώ κάτι τέτοιο και θα ήθελα τη γνώμη σας.

Μαρία

Αγαπητή Μαρία,

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μία νεαρή κοπέλα μπορεί να επιλέξει έναν μεγαλύτερο σε ηλικία άνδρα. Κάποιες φορές μπορεί στο πρόσωπο του να ψάχνει ένα υποκατάστατο του πατέρα που ίσως έχει στερηθεί συναισθηματικά. Κάποιες άλλες μπορεί να γοητευτεί από έναν άνθρωπο με οικονομική ανεξαρτησία ή κοινωνική δύναμη κάτι που δεν έχει βιώσει στο δικό της κοινωνικό περιβάλλον.

Δεν αποκλείεται όμως η επιλογή αυτή να οφείλεται στο γεγονός ότι η νεαρή γυναίκα συνάντησε κάποιον πραγματικά αξιόλογο, έναν άνθρωπο με τον οποίο μπορεί να επικοινωνήσει σε πολλαπλά επίπεδα κάτι, που ίσως να δεν έχει πετύχει με άτομα της ηλικίας της. Άλλωστε, συνήθως τα αγόρια αυτής της ηλικίας ωριμάζουν συναισθηματικά και κοινωνικά με πιο αργούς ρυθμούς σε σχέση με τα κορίτσια.

Κάτι ανάλογο μπορεί να συμβαίνει και στη δική σας κόρη. Το πώς εσείς θα αντιδράσετε εξαρτάται πολύ από τη σχέση που έχετε ήδη χτίσει με το παιδί σας αλλά και με τον χαρακτήρα του.

Αν πρόκειται για μια κοπέλα που είναι ώριμη για την ηλικία της, που συνήθως δεν λειτουργεί παρορμητικά και ό,τι γίνει, τότε ίσως έχει βρει έναν άνθρωπο τον οποίο εκτιμά και θαυμάζει και με τον οποίον μπορεί να χτίσει μία ισορροπημένη σχέση. Στην περίπτωση μάλιστα που πρόκειται για έναν ελεύθερο και όχι παντρεμένο άντρα ο οποίος επίσης της συμπεριφέρεται με όμορφο τρόπο, με σεβασμό και αγάπη τότε ίσως δεν χρειάζεται να ανησυχείτε τόσο πολύ. Θα βοηθούσε περισσότερο τις σχέσεις σας με την κόρη σας να της δείξετε εμπιστοσύνη να αποδεχτείτε την επιλογή της και να ακούσετε όσα θα σας πει για τον άνθρωπό της.

Αν όμως διαπιστώσετε ότι η συμπεριφορά της κόρης σας έχει αλλάξει, ότι κάτι δεν πάει καλά, αν βλέπετε το παιδί σας δυστυχισμένο και προβληματισμένο, αν υποπτεύεστε ότι ο σύντροφός της επιχειρεί να την χειραγωγήσει, τότε θα πρέπει να την βοηθήσετε να καταλάβει ότι η σχέση της δεν την βοηθάει να εξελιχθεί σαν άνθρωπος και να απολαύσει την χαρά του έρωτα και την ηρεμία της αγάπης.

Το πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να το καταφέρετε εξαρτάται από τη σχέση που ήδη έχετε με την κόρη σας. Αν είναι μία σχέση εμπιστοσύνης και αγάπης θα είναι πιο εύκολο ναι της μιλήσετε χωρίς ωστόσο να κατηγορήσετε ευθέως την ίδια για την επιλογή της και το σύντροφό της με τον οποίο μπορεί να είναι ερωτευμένη.

Στην αντίθετη περίπτωση ίσως χρειαστεί να της μιλήσει ένα άτομο του συγγενικού η φιλικού σας περιβάλλοντος το οποίο εμπιστεύεται και αγαπάει.

Το πρόβλημα αυτό καθαυτό δεν είναι η διαφορά ηλικίας, αλλά ο άνθρωπος που έχει επιλέξει η κόρη σας και εκεί θα πρέπει να εστιάσετε. Αν ο άνθρωπος αυτός της προσφέρει χαρά και αγάπη ηλικία είναι μόνο ένας αριθμός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παράλληλα με την τραγικότητά της ήταν και μια βαθιά εθνική στιγμή.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ