x
 

Ρωτήστε τη Σταυρούλα

Η κόρη μου ζηλεύει την καλύτερή της φίλη

07 Αυγούστου 2021

Αγαπητή Σταυρούλα,

Η κόρη μου είναι 14 χρονών και έχω καταλάβει ότι ζηλεύει πολύ την κολλητή της. Παρόλο που επιδιώκει την παρέα της σε καθημερινή βάση, πολλές φορές μου εκφράζει παράπονα για αυτά που έχει η φίλη της και όχι η ίδια ή συγκρίνει τον εαυτό της με εκείνη και ύστερα νιώθει άσχημα και υποφέρει.

Πώς μπορώ να την βοηθήσω; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Μίνα

Αγαπητή Μίνα,

Η ζήλια όπως και ο φόβος, θεωρούνται αρνητικά συναισθήματα, όμως υπάρχουν μέσα στον καθένα μας και εκδηλώνονται, όταν υπάρχει το κατάλληλο ερέθισμα. Συχνά μάλιστα, όταν νιώθει κανείς να κυριεύεται από αυτά, σχεδόν αυτόματα κατακλύζεται κι από άλλα δυσάρεστα συναισθήματα όπως η ντροπή ή ενοχή.

Αυτό συμβαίνει γιατί από τη μικρή μας ηλικία οι περισσότεροι μαθαίνουμε ότι η ζήλια είναι κάτι κακό και προσπαθούμε να διώξουμε ή να καταπιέσουμε το συναίσθημα αυτό, αντί να το παρατηρήσουμε και να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι είναι αυτό που το προκαλεί. Ωστόσο, η ζήλια μπορεί να έχει και τη θετική της πλευρά. Αν μπορέσει κανείς να την κατανοήσει, ίσως μπορέσει πιο εύκολα να καταλάβει τι είναι αυτό που θέλει στη ζωή του.

Είναι θετικό ότι η κόρη σας εκφράζει την ζήλια της για τη φίλη της, γιατί αυτό θα σας επιτρέψει ίσως να καταλάβετε τι άλλο μπορεί να κρύβεται πίσω από το συναίσθημα αυτό. Γιατί πολλές φορές πίσω από την ζήλια μπορεί να υπάρχει ανασφάλεια ή φόβος ή ακόμη και ένα έντονο αίσθημα προσωπικής ανεπάρκειας.

Αυτό σημαίνει ότι η ζήλια για τη φίλη της μπορεί να σχετίζεται με την εικόνα που έχει για τον εαυτό της, με αυτό που νομίζει ότι σκέφτονται οι άλλοι για εκείνη. Η αρνητική εικόνα του εαυτού, οδηγεί πολλές φορές στην παραίτηση από αυτά που μπορεί κάποιος να επιθυμεί και στη ζήλια για αυτά που έχουν οι άλλοι. Για έναν έφηβο αυτό μπορεί να έχει να κάνει με την εμφάνιση, με τους βαθμούς στο σχολείο, ακόμη και με τα likes στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο καλύτερος τρόπος να τη βοηθήσετε είναι να συζητήσετε μαζί της και να την παρακινήσετε να αποδεχτεί το γεγονός ότι ζηλεύει. Έχει μεγάλη σημασία να καταλάβει ότι είναι πιο χρήσιμο να κατανοούμε ένα συναίσθημα παρά να το απορρίπτουμε. Ακόμα κι αν το συναίσθημα αυτό μας οδηγεί μερικές φορές να συμπεριφερθούμε με τρόπο για τον οποίο δεν νιώθουμε περήφανοι, αυτό δεν είναι μία μη αναστρέψιμη συμπεριφορά. Τονίστε της ότι μπορεί να δυσκολευόμαστε να ελέγξουμε τα συναισθήματά μας, αλλά είναι πιο εύκολο να ελέγξουμε τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόμαστε.

Μπορείτε να της μιλήσετε για τις φορές που εσείς στην ηλικία της νιώθατε ζήλια, για τα λάθη που κάνετε αλλά και για τους τρόπους με τους οποίους το διαχειριστήκατε. Μοιραστείτε μαζί της ιστορίες από τη δική σας εφηβεία. Με τον τρόπο αυτό θα έρθετε πιο κοντά της, θα την βοηθήσετε να καταλάβει ότι δεν πρέπει να ντρέπεται για αυτά που νιώθει και ότι είστε σε θέση να την κατανοήσετε.

Ακούστε την προσεκτικά, όταν σας μιλάει και βοηθήστε την με τις κατάλληλες ερωτήσεις να καταλάβει τι μπορεί να υπάρχει πίσω από τη ζήλια της. Για παράδειγμα, μήπως νιώθει έτσι, γιατί νομίζει ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει στο σχολείο τόσο καλά όσο η φίλη της; Κι αν συμβαίνει αυτό τι νομίζει ότι την εμποδίζει να γίνει καλύτερη; Και πώς θα μπορούσε να ξεπεράσει αυτή τη δυσκολία;

Προσπαθήστε να την βοηθήσετε να αποκτήσει αυτοεκτίμηση. Τονίστε τα θετικά της σημεία, ενισχύστε κάθε προσπάθεια που κάνει όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα. Κάθε φορά που την επιβραβεύετε, εξηγήστε της τι ακριβώς ήταν αυτό που σας άρεσε στη συμπεριφορά της και για ποιους λόγους. Κάντε το ίδιο και για τη συμπεριφορά άλλων παιδιών.

Τέλος, εξηγήστε της ότι όσο τέλειος κι αν φαίνεται κάποιος, στην πραγματικότητα έχει τις δικές του ανασφάλειες, το δικό του αίσθημα ανεπάρκειας. Αυτό που έχει σημασία είναι όλα αυτά να τα κατανοούμε και να βελτιωνόμαστε μέρα με την μέρα.

Certified Holistic Professional and Life Coach

 Certified Points of You practitioner

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγαπητή Σταυρούλα,Είμαι 27 χρόνων και έχω σχέση εδώ και 6 μήνες με έναν άντρα δέκα χρόνια μεγαλύτερο, χωρισμένο με δύο παιδιά.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ