x
 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες

«Οταν φταρνίζεται η Τουρκία, κρυολογούν οι Τουρκοκύπριοι», είχε δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Μουσταφά Ακιντζί, ο τελευταίος πραγματικός ηγέτης των Τουρκοκυπρίων ο οποίος ένιωθε αυθεντικός Κύπριος και όχι Τούρκος, όπως ο σημερινός τους ηγέτης Ερσίν Τατάρ. Ο Ακιντζί είχε τολμήσει ουκ ολίγες φορές να τα βάλει ακόμα και με τον Ταγίπ Ερντογάν και μάλιστα τον καιρό της παντοδυναμίας του, όχι τώρα που σείεται η καρέκλα του. Σε αντίθεση με τον Τατάρ, ο οποίος είναι απλά ένας υποτακτικός του Τούρκου Σουλτάνου σε σημείο δουλικότητας. Ο,τι διατάξει τώρα το «αφεντικό» από την Τουρκία αποτελεί και «προεδρική εντολή» στα κατεχόμενα. Ουδέποτε, σε κανένα θέμα από τον καιρό που βρίσκεται στο ψευδοπροεδρικό των κατεχομένων ο Τατάρ, δεν καταγράφηκε κάποια διαφωνία του με τον Ερντογάν. Σε κανένα θέμα.

Ομως, όλα αυτά αρχίζουν τώρα να έχουν ένα κόστος. Ένα μεγάλο τίμημα. Γιατί η οικονομική κρίση που σαρώνει την Τουρκία και για την οποία τη μεγαλύτερη ευθύνη φέρει ο ίδιος ο Ερντογάν -με την αλλοπρόσαλλη οικονομική πολιτική που ακολουθεί – είναι μεταδοτική και έχει φτάσει και στα κατεχόμενα. Η τουρκική λίρα είναι και στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου το «επίσημο» νόμισμα, καθαρά από επιλογή και της πλειοψηφίας των Τουρκοκυπρίων. Γιατί «ψήφισαν» Τουρκία επιλέγοντας τον εκλεκτό του Ερντογάν, αντί τον Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος είχε ως στόχο τη λύση του Κυπριακού και τη μετάβαση του τουρκοκυπριακού πληθυσμιακού στοιχείου στο σταθερό ευρώ.

Τώρα, έφτασε ο λογαριασμός για εκείνη την απόφασή τους. Μαζί με τον τουρκικό λαό φτωχαίνουν και οι Τουρκοκύπριοι που βλέπουν να εξανεμίζονται τα εισοδήματα τους λόγω της κατρακύλας της τουρκικής λίρας. Ηδη ξεκίνησαν και στα κατεχόμενα διαμαρτυρίες από Τουρκοκύπριους και κυρίως από εκείνους που πιστεύουν ακόμη σε ένα καλύτερο μέλλον τους, αν διαχωρίσουν την τύχη τους από την Τουρκία.

Οι Τουρκοκύπριοι έχουν ένα πλεονέκτημα έναντι των Τούρκων εκ Τουρκίας. Είναι και Ευρωπαίοι πολίτες, λόγω της κυπριακής ταυτότητας που όλοι σχεδόν διαθέτουν ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα πρέπει, όμως, να σταματήσουν να το παίζουν «δίπορτο». Τίποτα δεν χάθηκε ακόμα γι’ αυτούς αν θελήσουν να επιστρέψουν στην Κυπριακή Δημοκρατία. Κι αυτό μπορούν να το πράξουν μόνο μέσω της απαλλαγής τους από τις δυνάμεις εκείνες που επιλέγουν τον διαχωρισμό και δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να εξυπηρετούν επεκτατικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας στο νησί.

Εχουν μια ευκαιρία να το πράξουν στις «εκλογές» που θα γίνουν τον ερχόμενο μήνα στα κατεχόμενα. Αν και δεν είναι «προεδρικές»,στις οποίες επιλέγουν συνομιλητή της πλευράς τους στο Κυπριακό, μπορούν να αναδείξουν την αντιπολίτευση στην «κυβέρνηση», κάνοντας το πρώτο μεγάλο βήμα και για τη μετέπειτα απαλλαγή τους από το «αντηχείο» του Ερντογάν, τον Ερσίν Τατάρ. Ολα μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο για τους ίδιους και για την Κύπρο, αν το νησί επιτέλους επανενωθεί και συνεχίσει την πορεία του σαν ενωμένο κράτος μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πέρασε σχεδόν απαρατήρητη η συμπλήρωση 20 χρόνων από το δημοψήφισμα (24 Απριλίου 2004) και την ηχηρή απόρριψη του σχεδίου Ανάν από το 76% των Ελληνοκυπρίων, την ίδια ώρα που έγινε αποδεκτό από το 64% των Τουρκοκυπρίων.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ