x
 

Κοινωνία

Η Κύπρος δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα έλλειψης φαρμάκων, διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι

09 Ιανουαρίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η Κύπρος δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, δήλωσε η Διευθύντρια Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, Έλενα Παναγιωτοπούλου, η οποία διαβεβαιώνει πως τουλάχιστον για το 2023 δεν φαίνεται η Κύπρος να επηρεάζεται από την έλλειψη που παρατηρείται στην Ευρώπη των β λακταμικών αντιβιοτικών και αντιπυρετικών.

Με δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ διαβεβαιώνει ταυτόχρονα τους πολίτες ότι η Κύπρος διαθέτει αποθέματα από τη συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί πανικός, αφού ο πανικός είναι αυτός που μερικές φορές οδηγεί σε ελλείψεις στην αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις στην Ευρώπη σε β’ λακταμικά αντιβιοτικά και αντιπυρετικά, όπως αμοξυκιλλίνη και πενικιλλίνη, ενώ παρόμοια είναι η κατάσταση και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Κίνα και Καναδά.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Διευθύντρια Φαρμακευτικών Υπηρεσιών η Κύπρος δεν αντιμετωπίζει προς το παρόν πρόβλημα, αφού είναι μικρή χώρα, η οποία διαθέτει δική της βιομηχανία φαρμάκων, που διαβεβαιώνει ότι υπάρχει η πρώτη ύλη, ώστε να κατασκευαστούν εδώ τα συγκεκριμένα φάρμακα.

Σημείωσε ότι έχει ήδη συγκαλέσει σύσκεψη με την εφοδιαστική αλυσίδα φαρμάκων και τους εμπλεκομένους φορείς που την απαρτίζουν, όπως κυπριακή φαρμακοβιομηχανία, φαρμακευτικές εταιρείες και Παγκύπριο Φαρμακευτικό Σύλλογο, από τους οποίους έχει πάρει γραπτές διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει θέμα ελλείψεων των φαρμάκων στην Κύπρο.

Δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο η παγκόσμια έλλειψη να επηρεάσει και την Κύπρο, αν συνεχίσει το πρόβλημα για πολύ καιρό, όμως, εκτιμά ότι δεν θα συνεχίσει για πολύ το πρόβλημα, αφού ήδη σε ευρωπαϊκό επίπεδο γίνεται μεγάλη προσπάθεια διευθέτησης του.

«Όταν υπάρχει παγκόσμια έλλειψη σίγουρα σημαίνει ότι τελειώνουν  οι πρώτες ύλες. Άρα αυτό το πράγμα μπορεί να επηρεάσει και την Κύπρο. Όμως, τουλάχιστον για το 2023 δεν φαίνεται ότι η Κύπρος θα επηρεαστεί γι’ αυτή την κατηγορία φαρμάκων, που υπάρχει έλλειψη», είπε συγκεκριμένα.

Εξήγησε, περαιτέρω, ότι η συγκεκριμένη φαρμακευτική ουσία υπάρχει και σε άλλα αντίστοιχα σκευάσματα, για να σημειώσει ότι η ίδια ουσία διατίθεται ως γενόσιμο φάρμακο από την κυπριακή φαρμακοβιομηχανία.

Τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη συνεργασία μεταξύ των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών με την κυπριακή φαρμακοβιομηχανία, τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΦΕΚ) και με τον Παγκύπριο Φαρμακευτικό Σύλλογο, διαβεβαιώνοντας ότι βρίσκονται σε πλήρη  ετοιμότητα, ώστε να μην «βρεθούμε προ εκπλήξεων».

Η κ. Παναγιωτοπούλου ανέφερε ακόμα ότι οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες θα ενημερώνονται σχετικά με επικείμενες ελλείψεις, έτσι ώστε να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, για αποφυγή τους.

«Θα είμαστε», είπε, «πολύ προσεκτικοί και θα ενημερώνουμε ο ένας τον άλλο, ώστε να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων. Δεν νομίζω, όμως, να βρεθούμε προ εκπλήξεων, γιατί αν είναι σε έλλειψη ένα φάρμακο στην Ευρώπη, που υπάρχει το αντίστοιχο γενόσιμο στην κυπριακή βιομηχανία, δεν σημαίνει ότι η Κύπρος θα έχει έλλειψη».

Ερωτηθείσα αν έχει κάποια πληροφόρηση ότι πολίτες επισκέπτονται φαρμακεία και ζητούν να αγοράσουν ποσότητες τέτοιων φαρμάκων, η κ. Παναγιωτοπούλου ανέφερε ότι «ευτυχώς υπάρχει ένα πολύ καλό σύστημα επιθεώρησης των ιδιωτικών φαρμακείων», σημειώνοντας πως «απαγορεύεται η χορήγηση αντιβιοτικών, χωρίς ιατρική συνταγή».

Είπε πως υπάρχει έλεγχος των αντιβιοτικών, που δίδονται μέσω της συνταγογράφησης, εξηγώντας ότι «αν δοθεί αντιβιοτικό χωρίς συνταγή αποτελεί αδίκημα».

«Υπάρχει η πλήρης συνεργασία από τον Παγκύπριο Φαρμακευτικό Σύλλογο. Οι φαρμακοποιοί ακολουθούν τη νομοθεσία, είναι νομοταγείς και έχουν επίγνωση του θέματος και δεν δίνουν αντιβιώσεις χωρίς ιατρική συνταγή», ανέφερε καταληκτικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Παράγοντα αλλαγής της κατάστασης στο Κυπριακό θα αποτελέσει ο διορισμός απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών, εκτιμά ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ