x

Πολιτική

Η Κύπρος τίμησε με μεγάλη παρέλαση την 62η επέτειο της Ανεξαρτησίας της

02 Οκτωβρίου 2022

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η Κύπρος τίμησε το Σάββατο την 62η επέτειο της ανακήρυξης της Ανεξαρτησίας της με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Λευκωσία.

Τον χαιρετισμό της παρέλασης, δέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, πλαισιωμένος από τον Υπουργό Άμυνας, Χαράλαμπο Πετρίδη, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη, και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Παρέστη επίσης η πολιτική, θρησκευτική και στρατιωτική ηγεσία, καθώς και Πρέσβεις και Ακόλουθοι Άμυνας ξένων χωρών.

Της έναρξης της παρελάσεως, προηγήθηκε η ρίψη 21 χαιρετιστήριων κανονιοβολισμών και η επίσημη τελετή έπαρσης της σημαίας υπό την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Η Κύπρος εξασφάλισε την ανεξαρτησία της μετά τη λήξη του ηρωικού απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ όταν οι Άγγλοι αποικιοκράτες, αφού κατοχύρωσαν κυρίαρχες βάσεις, παρέδωσαν την κυριαρχία του νησιού στους νόμιμους κατοίκους του. Πρώτος Πρόεδρος της νεοσυσταθείσας Κυπριακής Δημοκρατίας είχε αναδειχθεί ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ο Γ’ και στη θέση του Αντιπροέδρου ο Τ/κ Φαζίλ Κουτσιούκ. Η κοινή διακυβέρνηση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων διήρκεσε μόλις τρία χρόνια, ενώ η βάρβαρη και παράνομη τουρκική εισβολή του 1974 στερεί μέχρι και σήμερα από την Κυπριακή Δημοκρατία σχεδόν το 40% των εδαφών της.

Στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της 62ης επετείου Ανεξαρτησίας της Κύπρου, 1 Οκτωβρίου 2022. (AP Photo/Petros Karadjias)

Tην παρέλαση για την επέτειο της 1ης Οκτωβρίου, άνοιξαν οι πολεμιστές, τραυματίες και ανάπηροι πολέμου του 1974, συνοδευόμενοι από εθελόντριες του Ερυθρού Σταυρού. Ακολούθησαν τα μηχανοκίνητα και πεζοπόρα τμήματα της Εθνικής Φρουράς, της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, του Τμήματος Δασών, της Πολιτικής Άμυνας και της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων. Επιπλέον, των τμημάτων υπερίπταντο σχηματισμοί ελικοπτέρων της Εθνικής Φρουράς και της Κυπριακής Αστυνομίας.

Στην παρέλαση παρουσιάστηκαν και τα νέα drones που προμηθεύτηκε η Εθνική Φρουρά από το Ισραήλ. Πρόκειται για τα μη επανδρωμένα Α/Φ AEROSTAR τα οποία έχουν δυνατότητα παρακολούθησης με μέγιστη αυτονομία 12 ωρών και μέγιστη ταχύτητα 110 κόμβων.

Το άνοιγμα φτερών των Α/Φ AEROSTAR είναι 8,7 μέτρα, έχουν μήκος 4,5 μέτρα και ζυγίζουν 230 κιλά. Έχουν ωφέλιμο φορτίο 50 κιλά και εύρος πτήσης πάνω από 250 χιλιόμετρα, ενώ μπορούν να φτάσουν σε ύψος μέχρι 18 χιλιάδες πόδια.

«Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια»

Στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της 62ης επετείου Ανεξαρτησίας της Κύπρου, 1 Οκτωβρίου 2022. (AP Photo/Petros Karadjias)

Σε δηλώσεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι ως Κυπριακή Δημοκρατία αρχίσαμε ήδη τις διαβουλεύσεις και τις κινητοποιήσεις σε ότι αφορά τις νέες τουρκικές προκλήσεις.

«Βεβαίως δεν θα παραμείνουμε με σταυρωμένα χέρια και μιλώ πάντα για τις διπλωματικές προσπάθειες, τις επαφές με φίλια κράτη και όχι μόνο, με τα Ηνωμένα Έθνη, την ΕΕ, έτσι ώστε να αποτρέψουμε αυτό που κατορθώσαμε να αποτρέψουμε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ζωής της Κυπριακής Δημοκρατίας, όταν με ποικίλους τρόπους η Τουρκία φρόντιζε είτε την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε την επιβολή λύσεων που θα μας οδηγούσαν σε προτεκτατοριοποίηση της», ανέφερε μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης για την επέτειο ανακήρυξης της Ανεξαρτησίας.

Ο Πρόεδρος είπε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να ενισχύσουμε τις ένοπλες δυνάμεις, αλλά την ίδια ώρα είναι και καλά γνωστό ότι η Κύπρος και η ε/κ πλευρά ιδιαίτερα σαν επιθυμία έχει, μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις, την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού.

Στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της 62ης επετείου Ανεξαρτησίας της Κύπρου, 1 Οκτωβρίου 2022. (AP Photo/Petros Karadjias)

Διαβεβαίωσε σε ότι δεν πρόκειται να παρασυρθούμε στα όσα προσχηματικά επικαλούνται (οι Τούρκοι) προκειμένου να ενισχύουν περαιτέρω τον κατοχικό στρατό «από 40 σε πόσες χιλιάδες».
«Γνωρίζουν καλά ότι δεν ανησυχούν από την αποτρεπτική δύναμη της Κυπριακής Δημοκρατίας, γνωρίζουν καλά ότι επιδιώκουμε την ειρήνη, ότι θέλουμε την εξεύρεση μιας λύσης που να είναι λειτουργική, να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών, Τ/κ και Ε/κ», σημείωσε.

«Και μάλιστα αυτό που θα ήθελα να πω προς την τουρκική ηγεσία είναι πως εμείς νοιαζόμαστε πολύ περισσότερο για την ευημερία των συμπατριωτών μας Τ/κ από ότι κάποιοι άλλοι που τους χρησιμοποιούν δυστυχώς, ως και η απόφαση του ΕΔΑΔ, ως μια υποτελή δύναμη της Τουρκίας. Αυτό που αποκαλούν τάχα ‘τουρκική δημοκρατία της βορείας Κύπρου’», τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Στην Κύπρο, σημειώθηκαν 9 γυναικοκτονίες το 2019, 5 το 2020 και 5 το 2021 και 1 το 2022, φτάνοντας συνολικά τις 20 γυναικοκτονίες σε λιγότερο από μια 4ετία επισημαίνει η Συμβουλευτική Επιτροπή για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΕΠΚΒΟ) σημειώνοντας ότι «η γυναικοκτονία είναι το αποτέλεσμα χρόνιας, συστηματικής κακοποίησης μιας γυναίκας η οποία κορυφώνεται καταλήγοντας στο εν λόγω αποτρόπαιο έγκλημα».

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

Παραδοσιακό καζάνι στο χωριό Πλατάνη για την παραγωγή τσίπουρου (Βίντεο)

ΕΔΕΣΣΑ. Στους βόρειους πρόποδες του Βερμίου, σε απόσταση μόλις λίγων χιλιομέτρων από την Έδεσσα, βρίσκεται το ημιορεινό χωριό Πλατάνη, με τους μερικούς εκατοντάδες κατοίκους του.

Τα Γεγονότα της Εβδομάδας από τον «Ε.Κ» με την Ειρήνη Ζαχαριάδη (Βίντεο)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Ειρήνη Ζαχαριάδη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και τις επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας