x
 

Κοινωνία

Η Κύπρος τίμησε τους πεσόντες του πραξικοπήματος

15 Ιουλίου 2021

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). O λαός της Κύπρου τίμησε την Πέμπτη, με διάφορες εκδηλώσεις μνήμης, εκείνους που έπεσαν ηρωϊκά κατά το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, υπερασπιζόμενοι τη Δημοκρατία και τη νομιμότητα.

Σαράντα-επτά χρόνια μετά μνημονεύτηκε για άλλη μια χρονιά η ηρωική αντίσταση των νόμιμων δυνάμεων του κράτους και εκατοντάδων εθελοντών πολιτών που υπερασπίστηκαν τη Δημοκρατία.

Στις 8.20 το πρωί, ώρα που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα, ήχησαν οι σειρήνες σε όλες τις πόλεις με το σύνθημα έναρξης συναγερμού.

Ο Πρόεδρος Δημοκρατίας παρέστη στο μνημόσυνο πεσόντων προς προάσπιση της νομιμότητας στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ενώ στις 11 παρέστη στην ειδική συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής  για τις μαύρες επετείους.

* Σήμερα είναι μέρα μνήμης που δεν πρέπει ποτέ να διαγραφεί, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μετά το μνημόσυνο των πεσόντων κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος προς προάσπιση της νομιμότητας και της δημοκρατίας, στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και το τρισάγιο που ακολούθησε.

«Σήμερα είναι μέρα μνήμης που δεν πρέπει ποτέ να διαγραφεί διότι η προδοσία της Χούντας και των εδώ συνεργατών της έφεραν μια ανείπωτη καταστροφή στην Κύπρο. Συνεπώς, ο καθένας θα πρέπει να διδάσκεται από το τι προηγήθηκε, τι ακολούθησε του πόσο κάποιοι Ελληνόφωνοι εκτελούσαν εντολές ξένων δυνάμεων προς όφελος συγκεκριμένης χώρας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τον επιμνημόσυνο λόγο είπε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος ανέφερε ότι «είναι βαριά η ευθύνη και δυσβάστακτο το χρέος να απευθύνει κάποιος το λόγο σήμερα 15 του Ιούλη 2021. Πολύ περισσότερο στο μνημόσυνο  ηρώων και μαρτύρων της αντίστασης 47 χρόνια μετά».

Όπως ανέφερε, σαράντα επτά χρόνια μετά «η αναγκαία εθνική λαϊκή ενότητα δεν οικοδομείται με τη διαγραφή των εθνικών εγκλημάτων όπως το προδοτικό πραξικόπημα, αλλά με τη συντήρηση αυθεντικής και αληθινής της ιστορικής μνήμης για να φωτίζει διδακτικά το παρόν και το μέλλον».

Μετά το μνημόσυνο τελέστηκε τρισάγιο στο μνημείο των πεσόντων και θυμάτων του πραξικοπήματος στο κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου στεφάνια κατέθεσαν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Αριχεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’, η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ, ο αρχηγός της Αστυνομίας, νυν και πρώην αξιωματούχοι, αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, σωματεία και οργανώσεις, καθώς και συγγενείς των πεσόντων και θυμάτων του πραξικοπήματος

Στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους στο πραξικόπημα τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή, ενώ η τελετή έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Νέα δεδομένα προκύπτουν στην πολύκροτη υπόθεση της δολοφονίας του 26χρονου εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου, πριν από 19 χρόνια, όπως κατατέθηκε κατά τη θανατική ανάκριση που άρχισε και συνεχίζεται στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ