x
 

Πολιτική

Η Κύπρος την Κυριακή στις κάλπες για εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας

03 Φεβρουαρίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η αυλαία μιας μακράς και σκληρής προεκλογικής εκστρατείας, αναμενόταν να πέσει τα μεσάνυχτα της Παρασκευής και η Κύπρος ετοιμάζεται για να προσέλθει την Κυριακή στις κάλπες για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, σε διαδοχή του Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος εγκαταλείπει μετά από μια δεκαετία το ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

Στην αφετηρία του αυριανού πρώτου γύρου των εκλογών βρίσκονται 14 υποψήφιοι, τόσα είναι τα ονόματα που είναι γραμμένα στο ψηφοδέλτιο, και αποτελούν αριθμό ρεκόρ για προεδρικές εκλογές στην Κύπρο. Ωστόσο, οι βασικοί διεκδικητές της Προεδρίας είναι τρεις, οι Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Νίκος Χριστοδουλίδης. Αξιοσημείωτη παρουσία στο ψηφοδέλτιο έχουν τέσσερις ακόμη υποψήφιοι που έχουν κοινό και αναμένεται να συγκεντρώσουν ποσοστά από 1 μέχρι 5% (Αχιλλέας Δημητριάδης, Χρίστος Χρίστου, Γιώργος Κολοκασίδης και Κώστας Χριστοφίδης), ενώ οι υπόλοιποι επτά είναι απλά κομπάρσοι.

Αν κρίνουμε από τις 40 περίπου δημοσκοπήσεις που έγιναν πρόσφατα, σε αυτές τις εκλογές υπάρχει ένα φαβορί, που είναι ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αλλά και ένα προβλεπτό θρίλερ ανάμεσα σε Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέα Μαυρογιάννη για τη δεύτερη θέση που θα οδηγήσει σε τελικό τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών, στις 12 Φεβρουαρίου, καθώς ουδείς συγκεντρώνει το 50% συν μία ψήφο που απαιτείται για την εκλογή. Ο Χριστοδουλίδης, τέως Υπουργός Εξωτερικών, που σε αυτές τις εκλογές υποστηρίζεται από τρία κόμματα του κέντρου (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ) είχε ένα σαφές προβάδισμα σε όλες τις δημοσκοπήσεις (από 27% η χαμηλότερη έως 32% η ψηλότερη) και θα αποτελέσει τεράστια έκπληξη αν δεν περάσει στον δεύτερο γύρο. Όμως, ανάμεσα στον Αβέρωφ Νεοφύτου – πρόεδρο του ΔΗΣΥ – και τον υποστηριζόμενο από το ΑΚΕΛ Ανδρέα Μαυρογιάννη – τέως πρέσβη και διαπραγματευτή για το Κυπριακό – δεν υπήρχαν μεγάλες διαφορές στα ποσοστά τους (από 21% έως 23%) και οι προβλέψεις έδιναν ένα θρίλερ για το ποιος από τους δύο θα είναι στο ψηφοδέλτιο και της δεύτερης Κυριακής.

Τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν Αβέρωφ και Μαυρογιάννης είναι άμεσα συνδεδεμένα με τους ψηφοφόρους των δύο μεγάλων κομμάτων. Από τον ΔΗΣΥ φαίνεται να υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό διαρροών προς την υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη – γύρω στο 30% – σε αντίθεση με τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ οι οποίοι σε ένα μεγάλο ποσοστό, κοντά στο 80%, φαίνεται να έχουν συσπειρωθεί με την υποψηφιότητα Μαυρογιάννη.

Οι τρεις βασικοί διεκδικητές της Προεδρίας Ανδρέας Μαυρογιάννης, Νίκος Χριστοδουλίδης και Αβέρωφ Νεοφύτου ετοιμάζονται για την έναρξη της τελευταίας τηλεμαχίας τους που μεταδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης από το κρατικό ΡΙΚ. (AP Photo/Petros Karadjias).

Πάντως, ο αποκλεισμός ενός από τους δύο τη δεύτερη Κυριακή, θα θεωρηθεί μεγάλη αποτυχία του κόμματος που τον στηρίζει, γιατί θα είναι η πρώτη φορά που ένας εκ των ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ δεν θα έχει υποψήφιο να στηρίξει σε «τελικό» προεδρικών εκλογών. Και η ενδεχόμενη αποτυχία αναμένεται να προκαλέσει αναταράξεις την επομένη των εκλογών.

Ολα για όλα ο Αβέρωφ

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου και ο ΔΗΣΥ, επέλεξαν να αφήσουν για το τέλος την τελική προεκλογική τους συγκέντρωση. Μια προεκλογική συγκέντρωση που έγινε το βράδυ της Πέμπτης και από άποψης περιεχομένου των μηνυμάτων της είχε στόχο τη συσπείρωση του ΔΗΣΥ.

Αξίζει, πάντως, να υπενθυμίσουμε πως στις βουλευτικές εκλογές του 2021 η δουλειά που έγινε τις τελευταίες ημέρες είχε ως αποτέλεσμα να ανατραπούν τα προγνωστικά και ο ΔΗΣΥ να τερματίσει πρώτος. Βέβαια, αυτή τη φορά, η διαφορά του Αβέρωφ Νεοφύτου από τον Νίκο Χριστοδουλίδη είναι μεγαλύτερη απ’ εκείνη που χώριζε ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ τότε και η προσπάθεια εστιάζει στο να πειστούν οι συναγερμικοί που σήμερα στηρίζουν Χριστοδουλίδη να ψηφίσουν Αβέρωφ.

Για να το πετύχει ο ΔΗΣΥ, έβγαλε μπροστά το βράδυ της Πέμπτης, στην τελική προεκλογική του συγκέντρωση, όλα τα διαθέσιμα όπλα του. Νίκος Αναστασιάδης, Ιωάννης Κασουλίδης, Χάρης Γεωργιάδης, Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και ο ίδιος ο υποψήφιος έστειλαν το μήνυμα πως οι εκλογές μπορούν να κερδηθούν αγγίζοντας τα ευαίσθητα «συναγερμικά» κύτταρα.

Στο στρατόπεδο του Ανδρέα Μαυρογιάννη υπάρχει ικανοποίηση για τα υψηλά, όπως φαίνεται, επίπεδα της συσπείρωσης του ΑΚΕΛ. Από την άλλη όμως υπάρχει και η ανησυχία πως αν δεν αυξηθούν οι εισροές από άλλους πολιτικούς χώρους, ενδέχεται να μην πετύχει την είσοδο του στον β’ γύρο. Βέβαια, προς όφελος του Ανδρέα Μαυρογιάννη θα λειτουργήσει το ενδεχόμενο ο ΔΗΣΥ του Αβέρωφ Νεοφύτου να αποτύχει τελικά να ανεβάσει σημαντικά τη συσπείρωση. Τα μηνύματα της τελικής ευθείας έχουν στόχο την αξιοποίηση της δυσαρέσκειας που υπάρχει σε μέρος του εκλογικού σώματος για τις επιδόσεις της παρούσας κυβέρνησης σε θέματα όπως τα φαινόμενα διαφθοράς, η στασιμότητα στο Κυπριακό, η κοινωνική ανισότητα και η ακρίβεια.

Στο επιτελείο Χριστοδουλίδη τα τηλέφωνα έχουν πάρει κυριολεκτικά φωτιά. Ακόμα και ο ίδιος ο υποψήφιος ανέφερε πως συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια προκειμένου να κινητοποιήσει ανθρώπους να πάνε στην κάλπη και να τον στηρίξουν. Άλλωστε, μια χαμηλή προσέλευση, δεν θα ευνοήσει τη δική του υποψηφιότητα, μήνυμα το οποίο στέλνεται με κάθε ευκαιρία από το επιτελείο του, προκειμένου οι νέοι να μην επαναπαυθούν στα λόγια. Αλλωστε, η πίεση των πανίσχυρων κομματικών μηχανισμών του ΔΗΣΥ, είναι αισθητή ιδιαίτερα την τελευταία βδομάδα.

Τέλος προεκλογικής

Το Σάββατο και την Κυριακή, ημέρα των εκλογών απαγορεύεται η μετάδοση, η διαφήμιση ή δημοσίευση οποιασδήποτε είδησης ή ανακοίνωσης, που έχει άμεση ή έμμεση σχέση με τις εκλογές.
Της απαγόρευσης εξαιρούνται ανακοινώσεις ή ειδήσεις που μεταδίδονται από τον Γενικό Έφορο Εκλογών.

Απαγορεύονται επίσης οι δημόσιες συγκεντρώσεις και η διοργάνωση ομιλιών για οποιαδήποτε θέματα τα οποία έχουν σχέση με τις εκλογές. Παράνομη είναι ακόμη η ρίψη φυλλαδίων, η ανάρτηση πανό, η τοιχοκόλληση πινακίδων και η αναγραφή συνθημάτων σχετικά με τις εκλογές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ