ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν εξετάζει μια πρόταση για την προστασία των συζύγων Αμερικανών πολιτών χωρίς χαρτιά από την απέλαση και τη δυνατότητα να εργάζονται νόμιμα στη χώρα, σύμφωνα με τέσσερις αξιωματούχους με γνώση των συζητήσεων.
Οι αξιωματούχοι, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν το θέμα, δήλωσαν ότι δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση και ότι η διαμόρφωση της πολιτικής είναι ασαφής. Οποιοδήποτε τέτοιο πρόγραμμα θα μπορούσε επίσης να παρέχει σε ορισμένους συζύγους μια ευκολότερη οδό για την απόκτηση της αμερικανικής υπηκοότητας.
Η πρόταση έρχεται καθώς ο πρόεδρος Μπάιντεν κινήθηκε τις τελευταίες ημέρες για να αντιμετωπίσει τις πολιτικές ευθύνες της μεταναστευτικής του πολιτικής.
Την περασμένη εβδομάδα, προχώρησε στην απαγόρευση χορήγησης ασύλου σε μετανάστες που διέρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για αυστηροποίηση της προστασίας των συνόρων, προκαλώντας επικρίσεις από μέλη του κόμματός του. Και τώρα, μια κίνηση για την προστασία των μεταναστών χωρίς χαρτιά στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε να βοηθήσει τον κ. Μπάιντεν να αντιμετωπίσει μέρος της σφοδρής αντίστασης που προκάλεσε το διάταγμα αυτό και να ενισχύσει τη στήριξη από τους μετανάστες υποστηρικτές, τους Λατίνους ψηφοφόρους και την προοδευτική του βάση.
Το πρόγραμμα που λέγεται ότι εξετάζεται είναι γνωστό ως «parole in place», το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για άλλους πληθυσμούς, όπως οικογένειες στρατιωτικών. Παρέχει στους μετανάστες χωρίς χαρτιά που βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες προστασία από την απέλαση για ορισμένο χρονικό διάστημα και πρόσβαση σε άδεια εργασίας.
Το κρίσιμο είναι ότι διευκολύνει επίσης ορισμένους μετανάστες χωρίς χαρτιά να αποκτήσουν νέα πρόσβαση σε πράσινη κάρτα και διέξοδο προς την αμερικανική υπηκοότητα.
Γενικά, η παράνομη είσοδος στη χώρα εμποδίζει την πρόσβαση των ανθρώπων στην αμερικανική υπηκοότητα σε περιπτώσεις στις οποίες θα ήταν διαφορετικά επιλέξιμοι, όπως ο γάμος με Αμερικανό πολίτη. Ωστόσο, το «parole in place» βοηθά ορισμένους μετανάστες να αποκτήσουν ένα «νόμιμο καθεστώς μετανάστευσης» και να γίνουν επιλέξιμοι για να ξεκινήσουν τη διαδικασία να γίνουν πολίτες.
Δεν είναι σαφές πόσους ανθρώπους θα μπορούσε να επηρεάσει ένα τέτοιο πρόγραμμα.
Το εκτελεστικό διάταγμα του κ. Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε άμεσα αντιδράσεις, με ορισμένους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο να το παρομοιάζουν με μέτρο της εποχής Τραμπ για να εμποδίσει τους μετανάστες να αποκτήσουν πρόσβαση σε προστασία στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Αν και υπάρχουν κάποιες διαφορές από τις ενέργειες του Τραμπ, η πραγματικότητα είναι ότι χρησιμοποιεί την ίδια αποτυχημένη προσέγγιση που αφορά μόνο την επιβολή, τιμωρεί τους αιτούντες άσυλο και προωθεί ένα ψευδές αφήγημα ότι αυτές οι ενέργειες θα ‘διορθώσουν’ τα σύνορα», ανέφερε η εκπρόσωπος Πράμιλα Τζαγιαπάλ (Pramila Jayapal), Δημοκρατική από την Ουάσιγκτον, σε δήλωσή της την περασμένη εβδομάδα.
Πηγή: «The New York Times»