x

Πολιτική

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προχωρά σε εξόρυξη πετρελαίου στην Αλάσκα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΝΥΤ»). Σε μία από τις συνεπακόλουθες αποφάσεις της για το κλίμα, η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να δώσει το «πράσινο φως» για ένα τεράστιο έργο γεώτρησης πετρελαίου $8 δισ. στη βόρεια πλαγιά της Αλάσκας, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν την απόφαση.

Οι νομοθέτες της Αλάσκας και τα στελέχη του πετρελαίου έχουν ασκήσει έντονη πίεση στον Λευκό Οίκο για να εγκρίνει το έργο, επικαλούμενοι τις εκκλήσεις του ίδιου του προέδρου Μπάιντεν προς τη βιομηχανία να αυξήσει την παραγωγή εν μέσω ασταθών τιμών του φυσικού αερίου.

Αλλά η πρόταση για γεωτρήσεις πετρελαίου έχει επίσης κινητοποιήσει νέους ψηφοφόρους και ακτιβιστές για το κλίμα, πολλοί από τους οποίους βοήθησαν στην εκλογή του κ. Μπάιντεν και οι οποίοι θα θεωρούσαν την απόφαση ως προδοσία της υπόσχεσης του Προέδρου ότι θα απομακρύνει το έθνος από τα ορυκτά καύσιμα.

Η έγκριση, από το υπουργείο Εσωτερικών, του μεγαλύτερου προτεινόμενου έργου πετρελαίου στη χώρα, θα σηματοδοτήσει μια καμπή στην προσέγγιση της κυβέρνησης για την ανάπτυξη ορυκτών καυσίμων. Τα δικαστήρια και το Κογκρέσο ανάγκασαν τον κ. Μπάιντεν να αποσυρθεί από την προεκλογική του υπόσχεση «όχι άλλες γεωτρήσεις σε ομοσπονδιακά εδάφη» και να υπογράψει ορισμένες περιορισμένες μισθώσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το έργο «Willow» (Γουίλοου) θα είναι μια από τις λίγες πετρελαϊκές εξελίξεις που ο κ. Μπάιντεν ενέκρινε ελεύθερα, χωρίς δικαστήριο ή εντολή του Κογκρέσου.

Αν και η απόφαση δεν είναι ακόμη οριστική και θα μπορούσε να τροποποιηθεί από τον κ. Μπάιντεν, δείχνει τις εντάσεις που αντιμετωπίζει καθώς ο επείγων χαρακτήρας της κλιματικής αλλαγής συγκρούεται με την πραγματικότητα του πολέμου στην Ουκρανία και την αστάθεια που έχει δημιουργήσει στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας.

Η γερουσιαστής Λίζα Μουρκόβσκι (Lisa Murkowski), Ρεπουμπλικανή της Αλάσκας, η οποία υπερασπίστηκε το έργο, δήλωσε την Παρασκευή το βράδυ ότι δεν είχε ενημερωθεί για την απόφαση. «Δεν γιορτάζουμε ακόμα, όχι με αυτόν τον Λευκό Οίκο», είπε.

Οι περιβαλλοντικές ομάδες μπήκαν σε υπέρμετρη ένταση το Σαββατοκύριακο, καθώς προσπάθησαν να παρακινήσουν την κυβέρνηση να αλλάξει πορεία. «Ας είμαστε ξεκάθαροι: το ‘Willow’ δεν έχει ακόμη εγκριθεί και δεν είναι ένα αποδεκτό έργο», δήλωσε ο Κάρλιν Ιτσχοκ (Karlin Itchoak), ανώτερος περιφερειακός διευθυντής της Αλάσκας στην περιβαλλοντική ομάδα «The Wilderness Society». Ο ίδιος χαρακτήρισε την έγκριση μια «τρομερή κίνηση που αρνείται την επιστήμη».

Η Καρίν Ζαν Πιέρ, εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, τόνισε ότι δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση.

Η «Conoco Phillips» σκοπεύει να κατασκευάσει το έργο «Willow» μέσα στον Εθνικό Αποκλειστικό Τομέα Πετρελαίου, μια περιοχή 23 εκατομμυρίων στρεμμάτων που βρίσκεται 200 μίλια βόρεια του Αρκτικού Κύκλου. Η τεράστια αυτή έκταση, που δεν έχει δρόμους, είναι η μεγαλύτερη μεμονωμένη έκταση παρθένας γης της χώρας.

Η διοίκηση μείωσε τον αριθμό των τοποθεσιών γεώτρησης που είχε ζητήσει η εταιρεία, σε τρεις από πέντε, είπε ένας από τους ανθρώπους με γνώση των συζητήσεων. Ωστόσο, το «Willow» θα είναι η μεγαλύτερη νέα ανάπτυξη πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, που αναμένεται να αντλήσει 600 εκατομμύρια βαρέλια αργού σε 30 χρόνια. Η καύση όλου αυτού του πετρελαίου θα μπορούσε να απελευθερώσει σχεδόν 280 εκατομμύρια μετρικούς τόνους εκπομπών άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Σε ετήσια βάση, αυτό θα μεταφραζόταν σε 9,2 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ρύπανσης άνθρακα, ίσο με την προσθήκη σχεδόν δύο εκατομμυρίων αυτοκινήτων στους δρόμους κάθε χρόνο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο δεύτερος μεγαλύτερος ρυπαντής στον πλανήτη μετά την Κίνα, εκπέμπουν περίπου 5,6 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Οι εισαγγελείς του Μανχάταν ανέβαλαν χωρίς καμία εξήγηση την προγραμματισμένη συνεδρίαση του μεγάλου Σώματος των Ενόρκων την Τετάρτη, 22 Μαρτίου, στο πλαίσιο της έρευνας για τον Ντόναλντ Τραμπ όσον αφορά στις κρυφές πληρωμές κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 2016, καθυστερώντας τουλάχιστον προσωρινά την απόφαση για το αν θα απαγγελθούν κατηγορίες στον πρώην πρόεδρο.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ