x

Πολιτική

Η Λευκωσία θεωρεί καταλύτη για τη λύση τα ΜΟΕ, σύμφωνα με τον Ι. Κασουλίδη

28 Απριλίου 2022

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η δέσμη των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που προωθεί η Λευκωσία μπορεί να οικοδομήσει εμπιστοσύνη και μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των δυο κοινοτήτων και να υπηρετήσει ως καταλύτης στην προσπάθεια για επίτευξη μιας διαρκούς λύσης του Κυπριακού, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.

Σημείωσε πως «η εφαρμογή αυτών των ΜΟΕ αφορά, μεταξύ άλλων, την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, το αεροδρόμιο της Τύμπου, το λιμάνι της Αμμοχώστου, καθώς και θέματα που αφορούν στο Κυπριακό γενικότερα» και πως αυτή «θα ενισχύσει επίσης τις προσπάθειές μας να πειστεί η Τουρκία να απέχει από τις παράνομες ενέργειές της στα Βαρώσια και εντός των θαλάσσιων ζωνών της Κύπρου».

Σε ομιλία του σε δεξίωση που παρέθεσε η Πρέσβειρα της Ολλανδίας στην Κύπρο, Elke Merks-Schaapveld, με την ευκαιρία της Εθνικής Εορτής του Βασιλείου της Ολλανδίας, (Ημέρα του Βασιλιά), ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε, ακόμη, πως «παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας, η πλευρά μας παραμένει επικεντρωμένη στη δημιουργία συνθηκών ευνοϊκών για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν».

«Προς αυτό τον σκοπό, έχω προωθήσει μια πρόταση αποτελούμενη από Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης από τα οποία να κερδίζουν όλες οι πλευρές, για τερματισμό του συνεχιζόμενου αδιεξόδου και για να ανοιχτεί ο δρόμος έπειτα από μια μακρά περίοδο για επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών», σημείωσε.

«Αυτή είναι η κατάσταση πραγμάτων αυτή τη στιγμή σε σχέση με το Κυπριακό. Αυτό που θέλω να σας διαβεβαιώσω είναι για την ισχυρή μου δέσμευση και αποφασιστικότητα για εμπλοκή για ακόμη μια φορά σε διαπραγματεύσεις προσανατολισμένες σε αποτελέσματα για μια λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ», τόνισε.

Αναφερόμενος στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ο Κύπριος ΥΠΕΞ είπε πως «συμπαραστεκόμαστε στην Ουκρανία και στον λαό της, μεταφέροντας την ισχυρή μας στήριξη και τον ισχυρό μας σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα, κυριαρχία και ανεξαρτησία της χώρας, κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων στιγμών».

«Η Κύπρος και λαός μας έχουν τις δικές τους τραγικές εμπειρίες μιας ξένης εισβολής, ως αποτέλεσμα της παράνομης τουρκικής στρατιωτικής εισβολής και κατοχής της Κύπρου από το 1974», σημείωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Δεν μας δεσμεύει με οποιονδήποτε τρόπο η απόφαση της Ελλάδας να στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη Γενική Γραμματεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) και ασφαλώς δεν μπορούμε να στηρίξουμε την υποψηφιότητα της Τουρκίας, δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ