x

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η μάχη για την κληρονομιά μας

Οτι οι Ναζί καταλήστευσαν τις περιουσίες των Εβραίων, αποτελεί ένα ευρέως γνωστό θέμα. Οτι είναι ευρέως γνωστό, δεν οφείλεται μόνο στο ότι κάτι τέτοιο θα το περίμενε κανείς από τους Ναζί, αλλά κυρίως γιατί οι ιδιοκτήτες τους ή οι διάδοχοί τους διεκδικούν την επιστροφή τους στις οικογένειές τους με πάθος, με γνώσεις, με στοιχεία και με στρατηγική στα δικαστήρια και αλλού.

Κι αυτό δεν το κάνουν μόνο για την αξία τους. Το κάνουν γιατί τους ανήκουν. Γιατί αδικήθηκαν. Γιατί αποτελούν μέρος της οικογενειακής τους ιστορίας.

Και το κάνουν με επιτυχία.

Η χθεσινή «Νew York Times» άνοιξε διάπλατα ένα θέμα με επίσης τεράστια, πανανθρώπινη αξία.

Οι «ΝΥΤ» Θέτουν το μείζον θέμα της κλοπής αρχαίων ελληνικών θησαυρών από τους Ναζί με ένα αποκαλυπτικό, συγκλονιστικό άρθρο τους με τίτλο «Το κυνήγι των κλοπιμαίων των Ναζί».

Το δημοσίευμα, αν και με μεγάλη καθυστέρηση, αποκαλύπτει συγκεκριμένα αρχαία, αλλά και υπεύθυνους αξιωματικούς των Ναζί που τα έκλεψαν από την Κρήτη -Μινωικό Πολιτισμό- και αλλού.

«Αξιωματικοί του Στρατού, όπως ο στρατηγός Tζούλιους Ρίνγκερ (Julius Ringel), δεν περιορίζονταν στην ανασκαφή και λεηλασία αρχαιοτήτων για να εμπλουτίσουν τη συλλογή τους, αλλά είναι και υπεύθυνοι για την καταστροφή αρχαιοτήτων…» δήλωσε ο Βασίλειος Πετράκος, διευθυντής Αρχαιοτήτων της Αρχαιολογικής Εταιρείας της Αθήνας.

Είναι σαφές λοιπόν ότι ένα «θαμμένο» για δεκαετίες θέμα, από το 1941 όταν οι Ναζί εισέβαλαν στην Ελλάδα, τεραστίων εθνικών και διεθνών -αφού οι θησαυροί αυτοί αποτελούν παγκόσμια κληρονομιά- διαστάσεων, που επιτέλους ήρθε στην επιφάνεια χάρη στη δουλειά ανθρώπων όπως ο Πετράκος και δημοσιογράφων όπως ο Μίλτον Εστέροφ (Milton Esterow), παίρνει την οδό, αργά ή γρήγορα, προς την λύση του.

Οι αποδέκτες της λεηλασίας, μουσεία και ιδιώτες, με σχετικά λίγες εξαιρέσεις, θα κάνουν ό,τι μπορούν να τα κρατήσουν.

Και πάντως η «έκρηξη της βόμβας» της λεηλασίας των αρχαίων στην παγκόσμια κοινή γνώμη δεν θα μπορούσε να έρθει σε πιο κατάλληλη στιγμή και μάλιστα με πιθανό πολλαπλασιαστή.

Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, που πλέον ωριμάζει, μπορεί να βοηθηθεί ή και να βοηθήσει στην επιστροφή και των αρχαιοτήτων της λεηλασίας των Ναζί.

Κι ενώ ο Ελγιν έκλεψε τα Γλυπτά του Παρθενώνα περισσότερα από 200 χρόνια πριν τους Ναζί, οι δυο κλοπές έχουν αρκετά κοινά σημεία. Αρα έχουν και κοινή αντιμετώπιση.

Επιπλέον, πρόκειται για μια ευτυχή συγκυρία ότι η Ελλάδα έχει την τύχη να έχει στην ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού την Λίνα Μενδώνη, χωρίς αμφιβολία την καλύτερη υπουργό Πολιτισμού. Μια Υπουργό που γνωρίζει το αντικείμενο όσο λίγοι. Και που ακούραστα, με πάθος, δυναμισμό και στρατηγική θα χειριστεί αυτά τα θέματα.

Εχουμε μπει λοιπόν στην εποχή της «μάχης της κληρονομιάς μας» για την επιστροφή των Γλυπτών, αλλά και τον επαναπατρισμό αρχαιοτήτων που λεηλατήθηκαν στην σχετικά πρόσφατη εποχή.

Και ευτυχώς που το μείζον εθνικό και πανανθρώπινο αυτό θέμα το διαχειρίζεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Ευτυχώς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αποτελούν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας, περίπου το 25%, αλλά επιλέγουν να το αφήσουν απ' έξω, να το περιφρονήσουν.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησε άλλο ένα θέμα διχασμού της ελληνικής κοινής γνώμης, κοντά στα τόσα που είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια (οικονομική κρίση, πανδημία, εμβόλια).

ΒΙΝΤΕΟ

Τα Γεγονότα της Εβδομάδας από τον «Ε.Κ» με την Αννα Σαρηγιάννη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Αννα Σαρηγιάννη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και την επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Δύο διασωληνωμένοι από τη φωτιά στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε πριν τις 3 το μεσημέρι στο κτίριο όπου στεγάζεται το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, επί της οδού Αριστοτέλους 27 στο κέντρο της πόλης.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας