x

Κορωνοϊός

Η μακροχρόνια Covid επηρεάζει ηλικιωμένους ανεξάρτητα από εμβολιασμό

26 Μαΐου 2022

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. («ΑΡ»). Νέα έρευνα στις ΗΠΑ για το μακροχρόνιο Covid-19 παρέχει νέα στοιχεία ότι μπορεί να συμβεί ακόμη και μετά από λοιμώξεις σε εμβολιασμένα άτομα και ότι οι ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν υψηλότερους κινδύνους για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

Σε μια μελέτη βετεράνων που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, 25 Μαϊου, περίπου το ένα τρίτο που είχαν λοιμώξεις εμφάνισαν σημάδια μακράς διάρκειας Covid.

Μια ξεχωριστή αναφορά από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσε ότι έως και ένα χρόνο μετά την αρχική μόλυνση από κορωνοϊό, 1 στους 4 ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω είχε τουλάχιστον ένα πιθανό μακροχρόνιο πρόβλημα υγείας του Covid, σε σύγκριση με 1 στους 5 νεότερους ενήλικες.

Ο μακροχρόνιος Covid αναφέρεται σε οποιοδήποτε από τα περισσότερα από δύο δεκάδες συμπτώματα που παραμένουν, επαναλαμβάνονται ή εμφανίζονται για πρώτη φορά τουλάχιστον ένα μήνα μετά τη μόλυνση από κορωνοϊό. Αυτά μπορεί να επηρεάσουν όλα τα μέρη του σώματος και μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση, δύσπνοια, εγκεφαλική «θολούρα» και θρόμβους αίματος.

Τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού που βοηθούν στην πρόληψη αρχικών λοιμώξεων και σοβαρών ασθενειών παρέχουν κάποια προστασία έναντι του μακροχρόνιου Covid, αλλά η αυξανόμενη έρευνα δείχνει ότι η προστασία δεν είναι τόση όσο ήλπιζαν αρχικά οι επιστήμονες.

Η μελέτη βετεράνων που δημοσιεύτηκε στο «Nature Medicine» εξέτασε τα ιατρικά αρχεία κυρίως λευκών ανδρών βετεράνων, ηλικίας 60 ετών, κατά μέσο όρο. Από τα 13 εκατομμύρια βετεράνους, σχεδόν 3 εκατομμύρια είχαν εμβολιαστεί πέρυσι, μέχρι τον Οκτώβριο.

Περίπου το 1%, ή σχεδόν 34.000, ανέπτυξαν πρωτοφανείς λοιμώξεις. Ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Ζιγιάντ Αλ-Αλάι (Ziyad Al-Aly) σημείωσε ότι η μελέτη πραγματοποιήθηκε πριν εμφανιστεί η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Ομικρον στο τέλος του έτους και είπε ότι το ποσοστό των πρωτοποριακών λοιμώξεων πιθανότατα έχει αυξηθεί.

Οι πρωτοφανείς λοιμώξεις και τα μακροχρόνια συμπτώματα του Covid ήταν πιο συχνά μεταξύ εκείνων που είχαν λάβει εμβόλιο μίας δόσης της «Johnson & Johnson» σε σύγκριση με δύο δόσεις εμβολίων είτε Moderna είτε Pfizer. Δεν είναι γνωστό εάν κάποιος είχε λάβει ενισχυτικές βολές. Η πρώτη ενισχυτική δεν είχε δοθεί στις ΗΠΑ  μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Συνολικά, το 32% είχε μακρά συμπτώματα Covid έως και έξι μήνες μετά τις πρωτοφανείς λοιμώξεις. Αυτό συγκρίνεται με το 36% των μη εμβολιασμένων βετεράνων που είχαν μολυνθεί και είχαν αναπτύξει επί μακρόν Covid.

Ο εμβολιασμός μείωσε τις πιθανότητες για μακροχρόνια συμπτώματα του κορωνοϊού κατά ένα «μέτριο» 15%, αν και μείωσε στο μισό τον κίνδυνο για παρατεινόμενα αναπνευστικά προβλήματα ή προβλήματα θρόμβωσης, δήλωσε ο Δρ Αλ-Αλάι, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και το σύστημα υγείας Veterans Affairs στο Σεντ Λούις. Αυτά τα συμπτώματα περιελάμβαναν επίμονη δύσπνοια ή βήχα και θρόμβους αίματος στους πνεύμονες ή τις φλέβες στα πόδια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν ένα νέο εργαστηριακό τεστ που μπορεί να μετρήσει έγκαιρα σε δείγματα αίματος τα επίπεδα της πρωτεΐνης βήτα αμυλοειδούς, ενός βασικού "σήματος κατατεθέντος" της νόσου Αλτσχάιμερ.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

Πορείες στη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Ολοκληρώθηκε η πορεία των μαθητών στην Αθήνα για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Μητσοτάκης: Το Eurogroup αναγνώρισε πανηγυρικά την επιτυχία της ελληνικής οικονομίας (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Για μια σημαντική στιγμή για την πατρίδα μας που πιστοποιεί την πρόοδο του τόπου κάνει λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης , σε δήλωσή του για την απόφαση του Eurogroup.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας