ΑΘΗΝΑ. Μπορεί να άλλαξε πολιτικό χώρο, όχι όμως τις ιδέες της. Η προερχόμενη από τη Νέα Δημοκρατία, Μαρία Μηλίνη, κατέρχεται υποψήφια σε αυτές τις ευρωεκλογές με τους «Δημοκράτες» του Ανδρέα Λοβέρδου και μιλάει στον «Ε.Κ.» για αυτό της το εγχείρημα.
«Εθνικός Κήρυκας»: Τι σας έσπρωξε να διεκδικήσετε έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο;
Μαρία Μηλίνη: Θα ακουστεί περίεργο αλλά είναι απολύτως ειλικρινές. Στη μάχη των ευρωεκλογών κατεβαίνω όχι για να διεκδικήσω προσωπικά μία έδρα αλλά για να στηρίξω με τις μικρές μου δυνάμεις την υποψηφιότητα του Προέδρου μας Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος κατά την κρίση μου είναι μία από τις πιο ισχυρές, πατριωτικές και αποτελεσματικές φωνές που μπορεί να έχει η Ελλάδα στο Ευρωκοινοβούλιο. Στις κάλπες της Κυριακής δεν εκλέγουμε κυβέρνηση. Στις 9 Ιουνίου οι Ελληνες δεν αποφασίζουμε για το ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα, ούτε για το ποιο κόμμα θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση. Στις 9 Ιουνίου παίρνουμε απόφαση για το ποιοι στις Βρυξέλλες θα υπερασπιστούν τα συμφέροντά μας για τα επόμενα πέντε χρόνια. Η ψήφος πρέπει να είναι απολύτως ευρωπαϊκή και σε καμία περίπτωση να μην είναι αποτέλεσμα εκβιαστικών και κάλπικων διλημμάτων.
«Ε.Κ.»: Γιατί να ψηφίσει κάποιος τη Μαρία Μηλίνη και τους Δημοκράτες; Τι εκπροσωπεί το κόμμα σας;
Μαρία Μηλίνη: Η υποψηφιότητά μου σηματοδοτεί εκείνα τα στελέχη της παράταξης που προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία και τον δεξιό χώρο. Η μάχη των πολιτικών ιδεών ήταν πάντα για μένα η ωραιότερη μάχη γι’ αυτό και μέχρι το 2016 υπήρξα στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. Εκτοτε συνεργάστηκα με τον Ανδρέα Λοβέρδο ως διευθύντρια επικοινωνίας του γραφείου του και δηλώνω με πολύ μεγάλη περηφάνια λοβερδική. Με τον Ανδρέα Λοβέρδο συναντήθηκα σε τρία κομβικά σημεία του πολιτικού φάσματος. Μας ένωσαν και μας κρατούν γερά δεμένους η αγάπη για την πατρίδα, ο πολιτικός φιλελευθερισμός, η πίστη στην ανάγκη για βαθιές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Αυτοί οι τρεις άξονες σε συνδυασμό με περαιτέρω ταυτοτικά στοιχεία του κόμματος των Δημοκρατών είναι ο λόγος για τον οποίο αποφάσισα για πρώτη φορά στα 48 μου χρόνια να κατέλθω στον πολιτικό στίβο. Είμαστε πολύ κοντά στις κάλπες κι αν μου επιτρέπετε να κάνω έναν απολογισμό, αυτό που θα μπορούσα να πω με πολύ μεγάλη βεβαιότητα είναι ότι η μάχη των ιδεών είναι τόσο ωραία όσο την πίστευα από μικρό κοριτσάκι ακόμη.
«Ε.Κ.»: Είστε υποψήφια με τους Δημοκράτες αλλά προέρχεστε από τη Νέα Δημοκρατία.
Μαρία Μηλίνη: Πράγματι προέρχομαι από τη Νέα Δημοκρατία, από το δεξιό χώρο και από τα μαθητικά μου χρόνια έχω αγωνιστεί για τις ιδέες μου μέχρι όμως και το 2016 όπως προανέφερα. Εκεί υπήρξε ο οδοστρωτήρας Ανδρέας Λοβέρδος που μου άλλαξε μία από τις δύο βαθιές πεποιθήσεις μου. Πίστευα πάντα ότι αποκλείεται κανείς να μπορεί να αλλάξει κόμμα ή ομάδα. Ομάδα δεν άλλαξα, παραμένω Ολυμπιακός. Τελικά όμως ο Τσώρτσιλ είχε δίκιο. Ενας άνθρωπος δεν αλλάζει ιδέες για το κόμμα του, αλλάζει κόμμα για τις ιδέες του. Εν έτει 2024 κανένας, κατά τη δική μου άποψη, δεν εκφράζει την αγάπη για την πατρίδα, τον σεβασμό στην Ορθοδοξία μας και την αναγνώριση στην αξία του θεσμού της ελληνικής οικογένειας όσο ο Ανδρέας Λοβέρδος. Συνεπώς όχι μόνο είμαι λοβερδική αλλά είμαι και περήφανη που ανήκω στο κόμμα των Δημοκρατών όπως περήφανοι είμαι βέβαιη ότι θα είναι όσοι μας εμπιστευτούν με την ψήφο τους στις ευρωεκλογές.
«Ε.Κ.»: Υπάρχει μια αίσθηση ότι δεν έγινε δημόσιος διάλογος για την Eυρώπη σε αυτές τις εκλογές. Συμφωνείτε;
Μαρία Μηλίνη: Δεν είναι ζήτημα απλώς αίσθησης. Αυτό είναι ένα γεγονός απολύτως λυπηρό. Η κουβέντα πήγε από την αρχή σε λάθος δρόμο και παρέμεινε σε λάθος δρόμο μέχρι τέλους. Καμία συζήτηση δεν έγινε για τα ευρωπαϊκά ζητήματα, αναλωθήκαμε σε εκβιαστικά διλήμματα, σε επιλογές life style που κατά την κρίση μου ήταν στα όρια του γελοίου και τώρα τις τελευταίες ημέρες βρήκαμε το «πόθεν έσχες» του κυρίου Κασσελάκη ώστε η κυβέρνηση να κρύψει τις αδυναμίες της και η αντιπολίτευση Κύριος οίδε για ποιους λόγους να το αναδείξει σε μείζον και αποκλειστικό ζήτημα κοινού ενδιαφέροντος. Εστω κι αυτή τη στιγμή καλώ τους συμπολίτες μου να ψηφίσουν ευρωπαϊκά, να ψηφίσουν πατριωτικά, να ψηφίσουν για το καλό της χώρας μας και όχι για το καλό των ποσοστών των κομμάτων.
«Ε.Κ.»: Στους απόδημους που ψηφίζουν για πρώτη φορά με επιστολική ψήφο τι θα λέγατε;
Μαρία Μηλίνη: Νιώθω τη χαρά που νιώθουν. Καταλαβαίνω την ανάγκη της επιστολικής ψήφου και είναι μια μεταρρύθμιση που στήριξα με όλες μου τις δυνάμεις γι’ αυτό άλλωστε και την προτείνω προφανέστατα και για τις εθνικές εκλογές. Οι απόδημοι είναι μέσα στην καρδιά μου. Η θεία μου Καίτη Καλογεράκη ζει στη Νέα Υόρκη και στο πρόσωπό της βλέπω με αγάπη και εκτίμηση όλους τους συμπατριώτες μου που διαπρέπουν εκεί.