x

Πολιτισμός

Η Μαρία Νικολαΐδου στον «Ε.Κ.» για το βιβλίο για τον πατέρα της, τραγουδιστή Απόστολο Νικολαΐδη

04 Οκτωβρίου 2022

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Μαρία Α. Νικολαΐδου δημοσίευσε πρόσφατα ένα περιεκτικό, 508 σελίδων, δίγλωσσο ελληνικό και αγγλικό βιβλίο για τη ζωή και την καριέρα του πατέρα της, με τίτλο «Απόστολος Νικολαΐδης: Ένας γνήσιος λαϊκός τραγουδιστής που δεν λογοκρίθηκε ποτέ».

Η κ. Νικολαΐδου μίλησε στον «Εθνικό Κήρυκα» για το βιβλίο και μοιράστηκε τη μοναδική ιστορία του πατέρα της.

«Εθνικός Κήρυκας»: Τι σας έκανε να αποφασίσετε να γράψετε αυτό το βιβλίο για τη ζωή και την καριέρα του πατέρα σας;

Μαρία Νικολαΐδου: Δύο ήταν οι λόγοι που αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτό το έργο. Πρώτον, γιατί πιστεύω ότι το να είσαι καλλιτέχνης και να προσφέρεις στιγμές χαράς στους άλλους, ειδικά μέσω της μουσικής, είναι μια από τις υψηλότερες μορφές ανθρώπινου επιτεύγματος. Η πράξη τού να δίνεις κομμάτια της ψυχής σου, είτε σε ηχογραφημένη μορφή είτε ζωντανά στη σκηνή νύχτα με τη νύχτα για να ενθουσιάσεις και να μπεις σε ένα κοινό, αυτό δεν είναι μικρό κατόρθωμα, και πιστεύω ότι αυτού του είδους οι καλλιτέχνες είναι ξεχωριστοί άνθρωποι. Και επειδή έτυχε να έχω έναν τέτοιο άνθρωπο ως γονιό που δημιούργησε τέχνη, έδωσε κομμάτια του εαυτού του και έκανε τους ανθρώπους ευτυχισμένους, ένιωσα ότι αυτό έπρεπε να συλληφθεί και να γιορταστεί.

Ο Απόστολος Νικολαΐδης στα μέσα της δεκαετίας του 1960, στα αριστερά, και σε συναυλία στον Καναδά το 1994, στα δεξιά. Φωτογραφία: Προσωπικό αρχείο Μαρίας Νικολαΐδου.

Ο δεύτερος λόγος ήταν η επιθυμία καταγραφής και αρχειοθέτησης της ιστορίας. Από τότε που έφυγε από τη ζωή ο πατέρας μου το 1999, αισθάνθηκα ότι είναι καθήκον μου να διατηρήσω και να προωθήσω όσα πέτυχε, να διασφαλίσω την αναγνώριση του ταλέντου του και να μην ξεχαστεί το έργο του. Για μένα αυτό το έργο δεν είναι καν ζήτημα, είναι μια υποχρέωση να διατηρήσω και να προωθήσω την καλλιτεχνική του κληρονομιά, ώστε να μπορεί να εκτιμηθεί από τις μελλοντικές γενιές.

«Ε.Κ.»: Πόσο διήρκεσε η διαδικασία από την ιδέα στη δημοσίευση;

Μ. Νικολαΐδου: Χρειάστηκαν περίπου 10 χρόνια από τη στιγμή που αντιλήφθηκα την ιδέα του βιβλίου για να το δω ολοκληρωμένο. Αρχισα να το σκέφτομαι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ψηφιοποίησης του μεγάλου όγκου φωτογραφιών, αφισών, διαφημίσεων και άλλων εφήμερων από το οικογενειακό μας αρχείο. Μπορούσα να δω ότι τα αντικείμενα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέροντα και άξιζαν να παρουσιαστούν ως ιστορικά αντικείμενα και ότι θα μπορούσαν πιθανώς να πουν την ιστορία ακόμα καλύτερα από απλές λέξεις.

Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Marilou Press

Αυτή η ιδέα της διαμόρφωσης της αφήγησης του βιβλίου από τα οπτικά αντικείμενα μου άρεσε πραγματικά, εν μέρει επειδή εξασφάλισε ότι θα παραμείνω σε μεγάλο βαθμό στο παρασκήνιο. Θα μπορούσα να αφήσω τις φωτογραφίες και άλλα γραφικά να πουν την ιστορία και θα μπορούσα διακριτικά να υφάνω ένα κοινό νήμα μέσα από αυτές μιλώντας μέσα από τις λεζάντες. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσα να δημιουργήσω ένα διαφορετικό είδος βιβλίου, περισσότερο μια οπτική μονογραφία παρά μια συμβατική γραπτή βιογραφία. Ετσι προέκυψε η ιδέα.

«Ε.Κ.»: Ποιο ήταν το πιο εκπληκτικό πράγμα που μάθατε στη διαδικασία;

Μ. Νικολαΐδου: Από τη στιγμή που ανέλαβα τον ρόλο της σωστής ερευνήτριας, υπήρξαν πολλά πράγματα που ανακάλυψα για την καριέρα του πατέρα μου που ακόμη και εγώ δεν γνώριζα. Για παράδειγμα, έμαθα ότι έλαβε μέρος στο πρώτο Ετήσιο Φεστιβάλ Μουσικής στο Παλαί ντε Σπορ στη Θεσσαλονίκη τον Ιανουάριο του 1967 (το οποίο αποδείχθηκε το μοναδικό που πραγματοποιήθηκε) και ότι ερμήνευσε το τραγούδι «Η κοινωνία» του Ακη Πάνου 10 ολόκληρα χρόνια πριν ηχογραφηθεί από τον Μανώλη Μητσιά.

Μέχρι στιγμής έχω λάβει πάρα πολλά θετικά σχόλια από θαυμαστές, μουσικούς και μουσικούς κριτικούς για τα οποία είμαι πολύ ευγνώμων, γιατί ένας από τους στόχους μου ήταν να δημιουργήσω ένα βιβλίο που θα απευθύνεται σε όλους όσοι αγαπούν το ελληνικό λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι.

Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Marilou Press

 

«Απόστολος Νικολαΐδης: Ένας γνήσιος λαϊκός τραγουδιστής που δεν λογοκρίθηκε ποτέ»: https://apostolosnikolaidis.shop/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Τιμητικό αφιέρωμα στον Παντελή Βούλγαρη με ρετροσπεκτίβα των ταινιών μυθοπλασίας του, διοργανώνεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος από 8 με 15 Δεκεμβρίου, σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Θεσσαλονίκης και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα εξαγωγέας ενεργειακής ασφάλειας (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. «Οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ υψηλές.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας