x
 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η μάστιγα της εποχής μας

09 Φεβρουαρίου 2024

Την προηγούμενη εβδομάδα, η αρμόδια Επιτροπή της Αμερικανικής Γερουσίας οργάνωσε συνεδρίαση προκειμένου να εξετάσει επισήμως κορυφαία διευθυντικά στελέχη μερικών από τους μεγαλύτερους ομίλους που διαθέτουν πλατφόρμες ηλεκτρονικής πληροφόρησης, όπως Χ, ΜΕΤΑ, TikTok και άλλες.

Κυρίαρχο θέμα ήταν οι επιζήμιες επιπτώσεις στα παιδιά και τους εφήβους από τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τα οποία εμπορεύονται οι τεχνολογικοί αυτοί κολοσσοί.

Οι «προσκεκλημένοι», μερικοί από τους οποίους προσήλθαν απρόθυμα κατόπιν δικαστικής κλήτευσης, αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν τις έντονα επικριτικές ερωτήσεις και παρατηρήσεις των γερουσιαστών με παρόντες εκπροσώπους οικογενειών με νεαρά θύματα της βλαβερής δραστηριότητας των εταιρειών τους.

Είναι γνωστόν ότι τα αποκαλούμενα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο γενικότερα, έχουν καταστεί, σε ό,τι αφορά τη σημερινή νεολαία, κυριολεκτικά μια μάστιγα η οποία όχι μόνο απορροφά ένα τεράστιο μέρος του χρόνου και της προσοχής των παιδιών και των νέων, αλλά τους εκθέτει σε κινδύνους σεξουαλικής εκμετάλλευσης και παρενόχλησης και ψηφιακού εκφοβισμού (cyberbullying), με τη διευκόλυνση ευρύτατης κυκλοφορίας εξαιρετικά επιβλαβούς περιεχομένου αναρτήσεων ύποπτης η εγκληματικής προέλευσης.

Η κατάσταση έχει προσλάβει τέτοια έκταση που ακόμη και ο Λευκός Οίκος κάνει πλέον λόγο για κρίση στην ψυχική υγεία της νεολαίας, ενώ είναι γνωστό ότι στις τάξεις προσώπων πρώιμης εφηβείας και ειδικότερα νεαρών κοριτσιών σημειώνονται υψηλά ποσοστά έντονα αρνητικής, ακόμη και παθολογικής ψυχολογικής επίδρασης, ακόμη και αυτοκτονίες.

Κατ’ αρχάς, είναι γνωστό ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συντείνουν ευρύτατα στη δημιουργία εικονικών καταστάσεων και διασπορά ψευδών εντυπώσεων οι οποίες έχουν γενικό αρνητικό ψυχολογικό αντίκτυπο στη νεολαία και βλάπτουν ιδιαίτερα τον ευαίσθητο ψυχικό κόσμο της παιδικής ηλικίας και της πρώιμης εφηβείας.

Επιπρόσθετα, οι ηλεκτρονικές αυτές πλατφόρμες γίνονται δίαυλοι ώστε άτομα με αρπακτικές ανήθικες διαθέσεις να μπορούν να προσεγγίζουν και να επηρεάζουν ανύποπτους ή ανώριμους χρήστες παρασύροντάς τους σε κάθε είδους επικίνδυνες ατραπούς, ακόμη και στην προμήθεια ναρκωτικών ουσιών. Ακόμη χειρότερα, υπάρχουν στοιχεία ότι οι μεγάλες εταιρείες γνωρίζουν και εκούσια παραβλέπουν, προς χάριν του οικονομικού οφέλους, τους φοβερούς αυτούς κινδύνους.

Χαρακτηριστικά, αναφερόμενοι στις ως άνω διαπιστώσεις, αρκετοί Αμερικανοί γερουσιαστές θύμισαν τη γνωστή από το παρελθόν παρόμοια εγκληματική συμπεριφορά μεγάλων εταιρειών έναντι των καπνιστών και κατηγόρησαν τους σημερινούς ομίλους κοινωνικής δικτύωσης ότι παρομοίως «έχουν αίμα στα χεριά τους».

Ο κίνδυνος για τη νεολαία, όχι μόνο στην Αμερική αλλά και παγκοσμίως, είναι τεράστιος και επιβάλλει τη λήψη επειγόντων και ουσιαστικών μέτρων.

Παρόλο που οι οικογένειες μάχονται απεγνωσμένα, η πολυπλοκότητα του τομέα, οι ραγδαίες πρόοδοι της τεχνολογίας και το τεράστιο περιθώριο κέρδους έχουν προσδώσει στο πρόβλημα μορφή Λερναίας Υδρας με πολλά κεφάλια και διαρκείς μεταμορφώσεις.

Υπάρχει επομένως επιτακτική ανάγκη για επείγουσες σημαντικές πρωτοβουλίες και μέτρα που θα εξαναγκάσουν τις μεγάλες εταιρείες, μεταξύ άλλων, να ασκήσουν αποτελεσματικό και πραγματικό έλεγχο στο περιεχόμενο και τη φύση των αναρτήσεων, την εξακρίβωση της ηλικίας των χρηστών, τον αντίστοιχο περιορισμό της δυνατότητας των ανηλίκων απ’ ευθείας ανταλλαγής μηνυμάτων και τέλος την ενίσχυση της άσκησης γονικής εποπτείας.

Δυστυχώς οι μέχρι σήμερα προσπάθειες ιδιαίτερα στο νομοθετικό επίπεδο, δεν έχουν κατορθώσει να νικήσουν τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα και δεν έχουν απολήξει στην υιοθέτηση ουσιαστικών, αποτελεσματικών μέτρων.

Ας ευχηθούμε ότι η κατάσταση αυτή θα αλλάξει σύντομα και ριζικά, ενθυμούμενοι τη γνωστή ρήση ότι «το μέλλον μεν ανήκει στους νέους, αλλά το δικό τους το μέλλον είναι στα χέρια μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αν το τελικό κριτήριο σε κάθε πόλεμο είναι ποιος κερδίζει και ποιος χάνει τον πόλεμο και την ειρήνη, τότε το Ισραήλ κινδυνεύει να υποστεί μια ιστορική ήττα, ενώ αρχικά είχε όλα τα δίκαια με το μέρος του.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ