x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

Κοινωνία

Η μελέτη διακρατικών υιοθεσιών στο προσκήνιο – Η Δ. Οικονόμου στον «Ε.Κ.»

ΑΘΗΝΑ. Ως αναπόσπαστο κομμάτι χιλιάδων προσωπικών ιστοριών και αντικείμενο εκτενών ιστορικών και κοινωνιολογικών μελετών οι διακρατικές υιοθεσίες συνιστούν ένα πεδίο αν μη τι άλλο ειδικού ενδιαφέροντος. Η κα Δέσποινα Οικονόμου, Διευθύντρια της Διεθνούς Κοινωνικής Υπηρεσίας-Ελληνικός Κλάδος (ΔΚΥ), μίας οργάνωσης που αριθμεί σχεδόν 100 χρόνια ζωής -ιδρύθηκε το 1924- με μεγάλη δράση στην υποστήριξη, διαχείριση και τεκμηρίωση διακρατικών κοινωνικών υποθέσεων, μίλησε στον «Εθνικό Κήρυκα» για το έργο της οργάνωσης επί του πεδίου, συγκινητικές και δύσκολες οικογενειακές ιστορίες που έχουν αντιμετωπίσει με τα χρόνια και τη σημασία προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών σε κάθε περίπτωση.

Η κα Οικονόμου σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «το αρχείο (της ΔΚΥ) των διακρατικών υιοθεσιών από την Ελλάδα προς άλλες χώρες περιλαμβάνει υποθέσεις από τη δεκαετία του ’50 και μετά. Εχει διατηρηθεί σχεδόν αυτούσιο. Η εργασία που είχε γίνει τότε είναι εξαιρετικά λεπτομερής, σοβαρή και υπεύθυνη. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κοινωνικοί λειτουργοί που απασχολήθηκαν τότε στην ΔΚΥ ήταν εξαιρετικά εκπαιδευμένες (ναι ήταν σχεδόν μόνο γυναίκες!) και μερικές από αυτές αποτέλεσαν αργότερα τον πυρήνα των εκπαιδευτών στις Σχολές Κοινωνικής Εργασίας». Η ίδια μάλιστα πρόσθεσε: «Το υλικό που περιλαμβάνεται στους φακέλους είναι εξαιρετικά λεπτομερές με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ιατρικές εξετάσεις, εκθέσεις κοινωνικής έρευνας, αξιολογήσεις υποψηφίων θετών γονέων, εισιτήρια, φωτογραφίες υποδοχής παιδιών, αποκόμματα εφημερίδων και όποιο άλλο στοιχείο κρίθηκε σημαντικό για την επιτυχή έκβαση της υιοθεσίας. Αρκετοί φάκελοι είναι πολύ ογκώδεις με πάνω από 70 σελίδες», τονίζοντας την ιδιαίτερη σημασία διαφύλαξης και ψηφιοποίησης των εν λόγω αρχείων. «Δεν είναι εύκολη υπόθεση γιατί το κόστος πρέπει να επιβαρύνει την οργάνωση, η οποία έχει περιορισμένους πόρους. Προσπαθούμε όμως!».

Σε σχετική ερώτηση για τις χώρες, βάσει των δεδομένων τους, όπου έχουν δοθεί κατά πλειοψηφία Ελληνες προς υιοθεσία η κα Οικονόμου αποκρίθηκε, ότι «οι χώρες στις οποίες έγιναν υιοθεσίες είναι κυρίως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Ολλανδία. Από τους 3.000 περίπου φάκελους που υπολογίζουμε ότι έχουμε, η πλειοψηφία έχει υιοθετηθεί στις ΗΠΑ αλλά δεν έχουμε αυτή τη στιγμή ακριβή στοιχεία».

Η ίδια στη συνέχεια της κουβέντας μας, χωρίς να κατονομάσει ασφαλώς συγκεκριμένα πρόσωπα και καταστάσεις, αναφέρθηκε σε ανθρώπινες ιστορίες υιοθεσίας στη διαφώτιση των οποίων η Διεθνής Κοινωνική Υπηρεσία συνέδραμε άμεσα ή έμμεσα. «Πολύ συγκινητικές είναι οι περιπτώσεις που αν και έχει αποβιώσει η βιολογική μητέρα, κατά τη διάρκεια της διερεύνησης βρίσκονται αδέλφια που είναι δεκτικά στη/στον νέο συγγενή και δημιουργούνται νέες οικογενειακές σχέσεις. Πολύ δύσκολες είναι οι περιπτώσεις που οι βιολογικοί γονείς έχουν πολλά κρυμμένα μυστικά, έχουν δημιουργήσει οικογένειες και δεν θέλουν να διαταράξουν την τρέχουσα πραγματικότητά τους. Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ σημαντικό να υποστηρίζονται συναισθηματικά από επαγγελματίες, ειδικούς στην αναζήτηση και επανένωση οικογενειών» είπε συγκεκριμένα.

Η κα Οικονόμου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αναγνώριση του δικαιώματος του παιδιού στην οικογενειακή ζωή ως κατοχυρωμένο και αναμφισβήτητο δικαίωμα από τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του παιδιού του ΟΗΕ, καθώς και του δικαιώματος του παιδιού στη διακρατική υιοθεσία που επίσης, όπως σημείωσε η ίδια, αναφέρεται στη Σύμβαση.

«Προσωπικά, πιστεύω, ότι κάθε παιδί αξίζει και πρέπει να προστατευθεί από αντίξοες κοινωνικές συνθήκες. Θα ήταν ευχής έργο να μην χρειάζεται οι βιολογικοί γονείς να αποχωρίζονται τα παιδιά τους για κοινωνικούς λόγους όπως ανέχεια και φτώχεια και μακάρι να μην υπάρχουν αντίξοες συνθήκες όπως πανδημίες που δημιουργούν συνθήκες ορφάνιας. Οι διακρατικές υιοθεσίες από χώρες που δεν μπορούν ακόμα να δώσουν μια ρεαλιστική ευκαιρία υγιούς ανατροφής και ανάπτυξης στα παιδιά τους, είναι μια λύση για αυτά» είπε η κα Οικονόμου, ενώ επεσήμανε καταληκτικά: «Στις διακρατικές υιοθεσίες θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην έννοια της διαπολιτισμικότητας, στην ικανότητα των γονέων να υποστηρίξουν την τυχόν διαφορετικότητα του παιδιού, στη διάθεση των γονέων να αναγνωρίζουν την σημασία της χώρας καταγωγής στο μεγάλωμα των παιδιών και τέλος στη συναισθηματική ασφάλεια κι αυτοπεποίθηση των γονέων να κάνουν το ταξίδι της ζωής με την επιλογή της καρδιάς τους. Οσο περισσότερη αγάπη και σωστή διαπαιδαγώγηση έχουν λάβει τα παιδιά τόσο εποικοδομητική, ενδιαφέρουσα και λυτρωτική γίνεται η εμπειρία της αναζήτησης της βιολογικής οικογένειας. Η ΔΚΥ εφαρμόζοντας τη διεθνή πρακτική, η οποία προβλέπει συναισθηματική υποστήριξη των γονέων και των παιδιών και απολυτή διαφάνεια, προσπαθεί να παρέχει τα εχέγγυα για την επιτυχία των διακρατικών υιοθεσιών».

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο της Διεθνούς Κοινωνικής Υπηρεσίας είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα: www.iss-greece.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το απόσπασμα από την Ομιλία Θ’ του Αγίου Ιωάννη Χρυσόστομου «Ακούσατε, παρακαλώ, πάντες οι βιωτικοί, και κτάσθε βιβλία, φάρμακα της ψυχής.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ