x
 

Πολιτισμός

Η Μελίνα Τσαμπάνη και ο Πέτρος Καλκόβαλης από τις «Αγριες Μέλισσες» στο «Περιοδικό» του «Ε.Κ.»

Η Μελίνα Τσαμπάνη και ο Πέτρος Καλκόβαλης* είναι οι δημιουργοί που μας κράτησαν για δύο χρόνια κολλημένους στις οθόνες μας με την καθημερινή σειρά «Αγριες Μέλισσες». Η σειρά που ξεχώρισε για την κινηματογραφική αισθητική της και τις συγκλονιστικές ερμηνείες δεν θα είχε ποτέ την μεγάλη απήχηση που έχει, αν πίσω από όλα αυτά δεν υπήρχε η άψογα δομημένη ιστορία, που έπλασαν ο Πέτρος και η Μελίνα καταφέρνοντας να στρέψουν την προσοχή του ελληνικού τηλεοπτικού κοινού στην ελληνική μυθοπλασία.

Πρόσφατα οι «Αγριες Μέλισσες» κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις «Ωκεανός» και ως βιβλίο με τον τίτλο «Αγριες Μέλισσες, το πρώτο πέταγμα». Στο βιβλίο γνωρίζουμε άγνωστες πτυχές της ιστορίας και των αγαπημένων ηρώων όπως μας τις αποκαλύπτει η Μελίνα με την ιδιαίτερη λογοτεχνική γραφή της.

Κυρία Τσαμπάνη, σας έχουμε γνωρίσει ως σεναριογράφο μέσα από την τεράστια τηλεοπτική επιτυχία τις «Αγριες Μέλισσες». Τώρα σας γνωρίζουμε και ως συγγραφέα και μάλιστα στη δεύτερη συγγραφική σας απόπειρα. Πώς προέκυψε το βιβλίο «Αγριες Μέλισσες, το πρώτο πέταγμα» από τις εκδόσεις «Ωκεανός» και ποιο κομμάτι της ιστορίας των ηρώων έρχεται να καλύψει;

Προέκυψε από ένα τηλεφώνημα που δέχτηκα από την Ελένη Κεκροπούλου, την εκδότρια, η οποία ήθελε να δούμε την περίπτωση να μεταφερθεί η ιστορία της σειράς σε μυθιστόρημα. Τότε ήμασταν στα μισά του πρώτου κύκλου και σκεφτήκαμε με τον Πέτρο πως θα ήταν πολύ δύσκολο να γίνει ένα βιβλίο τη στιγμή που η σειρά είναι σε εξέλιξη. Ο Πέτρος ήταν αυτός που πρότεινε να ασχοληθούμε με το παρελθόν των ηρώων, την ιστορία πριν από το χρονικό σημείο που ξεκινά η σειρά και είδαμε πως πράγματι οι χαρακτήρες και το παρελθόν τους προσφέρουν το απαραίτητο υλικό για ένα λογοτεχνικό έργο. Ηδη μέσα από τη σειρά και από τα φλας μπακ έχουμε γνωρίσει αρκετά σημεία του παρελθόντος τους. Το βιβλίο λοιπόν πραγματεύεται την ιστορία του Διαφανίου από την ώρα που γεννιέται η Ελένη μέχρι τη στιγμή που αρχίζει το πρώτο επεισόδιο της σειράς.

Πόσο εύκολο είναι για κάποιον που ασχολείται συστηματικά με τη σεναριογραφία να γράψει λογοτεχνία και ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που πρέπει να ξεπεράσει;

Και όταν έγραψα το πρώτο μου βιβλίο, τον «Πρώτο Αμέθυστο» και τώρα, ακολούθησα τις ίδιες αρχές που διέπουν τη σεναριογραφία. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο άλλωστε έχω μάθει να εκφράζομαι καλύτερα. Πώς δομείται ο κορμός της ιστορίας, ποια είναι τα κρίσιμα σημεία, πώς διατηρούν τη συνοχή τους οι ήρωες. Αυτά τα κοινά στοιχεία, με βοήθησαν να χειριστώ το λόγο σε μια διαφορετική μορφή από εκείνη του σεναρίου. Δεν βρήκα κάποια ξεχωριστή δυσκολία πέρα απ’ αυτές που αντιμετωπίζουμε και όταν γράφουμε τα σενάρια. Δηλαδή το κείμενο πρέπει να είναι μεστό, η ιστορία ενδιαφέρουσα, οι χαρακτήρες ανάγλυφοι. Κι αυτή είναι η πρόκληση και η δυσκολία είτε στο μυθιστόρημα, είτε στο σενάριο. Από την άλλη, είναι πραγματικά «απελευθερωτικό» να γράφεις μια ιστορία χωρίς να έχεις στο μυαλό σου τις παραγωγικές δυσκολίες που έχει ένα τηλεοπτικό γύρισμα, όταν αυτό που βάζεις στο χαρτί πρέπει να γίνει εικόνα. Στο βιβλίο δεν υπάρχουν αυτοί οι περιορισμοί, μπορείς να γράψεις μια δράση ή ένα γεγονός όπως το θες και το φαντάζεσαι κι αυτό πραγματικά κάνει τη διαδικασία πιο απολαυστική.

Συνεργάζεστε στο σενάριο των τηλεοπτικών σειρών και είστε σύντροφοι στη ζωή. Ποιο είναι το μυστικό της αρμονικής συνεργασίας, όταν ένα ζευγάρι έχει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της καθημερινότητας;

Με την Μελίνα συμπληρώνουμε 23 ολόκληρα χρόνια μαζί. Και όχι μόνο ως σύντροφοι αλλά και ως συνεργάτες. Πλέον η δουλειά μας έγινε ένα αναπόσπαστο κομμάτι της σχέσης μας, της συνύπαρξής μας και αφορμή για να μοιραζόμαστε τα όνειρά μας και τις ανησυχίες μας. Αν δεν λειτουργούσε το ένα, δύσκολα θα λειτουργούσε και το άλλο. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ να αντιμετωπίζαμε ένα σοβαρό πρόβλημα στο γάμο μας και να συνεχίζαμε να συνεργαζόμαστε δίχως να μας επηρεάζει. Ευτυχώς αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα κι εύχομαι να μην συμβεί ποτέ. Επομένως τα ίδια συστατικά που διασφαλίζουν μια αρμονική σχέση, διασφαλίζουν και μια αρμονική συνεργασία. Χρειάζεται πρώτα απ’ όλα να ταιριάζεις, να εκφράζεσαι ελεύθερα και να κυριαρχεί  αγάπη, σεβασμός και εμπιστοσύνη.

Κεντρική ηρωίδα στο βιβλίο σας είναι η Ελένη Σταμίρη, μια ηρωίδα που το τηλεοπτικό κοινό έχει αγαπήσει πολύ. Θα ήθελα να ρωτήσω τον κ. Καλκόβαλη ποια είναι τα κοινά στοιχεία που έχει η Μελίνα με την ηρωίδα σας την  «Ελένη».

Η Μελίνα γέλασε μόλις διάβασε αυτήν την ερώτηση (γέλια) και μπορώ να φανταστώ για ποιους λόγους… Σίγουρα δεν θα άρπαζε την καραμπίνα για να υπερασπιστεί τα κτήματα και την οικογένειά της. Ούτε θα είχε το ίδιο δέσιμο με τη γη. Μια γλάστρα δεν μπόρεσε να κρατήσει ζωντανή τόσα χρόνια, όπως κι εγώ άλλωστε. Παρ’ όλα αυτά έχει αρκετά στοιχεία του δυναμισμού της Ελένης. Είναι μια ήρεμη δύναμη, που υπερασπίζεται το δίκαιο δίχως να χρειαστεί να τραβήξει τη σύγκρουση στα άκρα. Το πετυχαίνει με την υπομονή και την πειθώ της. Αν σε κάτι θα έβρισκα απόλυτη ταύτιση είναι στην αφοσίωση που έχει στους ανθρώπους που αγαπά. Μπορεί να θυσιάσει τα πάντα για εκείνους, όπως ακριβώς και η Λενιώ.

Ποιος χαρακτήρας του βιβλίου ή της σειράς θα ήταν «κόντρα ρόλος» για τον Πέτρο και γιατί;

Δύσκολη ερώτηση. Γιατί όταν γράφουμε έναν χαρακτήρα, είτε θετικό, είτε αρνητικό, προσπαθούμε τόσο να τον κατανοήσουμε και να προχωράμε μαζί του που σταδιακά γίνεται γνώριμος, οικείος, μπαίνουν πράγματα του εαυτού μας μέσα. Είναι περίεργο αλλά σε όλους, γυναικείους και αντρικούς, καλούς ή κακούς κάποιο στοιχείο του θα υπάρχει που θα μας κάνει να ταυτιζόμαστε και να μην τον θεωρούμε τόσο κόντρα τελικά. Ισως η πιο εύκολη απάντηση θα ήταν ο Μάνος Βόσκαρης (!!!) που ευχόμαστε όλος ο κόσμος να είναι «κόντρα ρόλος» με τον συγκεκριμένο ήρωα που υποδύθηκε με μοναδικό τρόπο ο Βασίλης Μπισμπίκης. Θα πω όμως πως ο Πέτρος έχει ένα τρομερό αίσθημα δικαίου και πάθος στην υπεράσπισή του. Είναι πολύ έντιμος, ευθύς, τρομερά οξυδερκής και πολύ καλύτερος κριτής χαρακτήρων από ’μένα. Χαρακτηριστικά που τη φετινή σεζόν είδαμε πολύ έντονα στον Αλέξη Γραμματικό.

Ποια είναι η προσωπική σας άποψη για τον έρωτα; Τελικά νικάει παρά τις δυσκολίες;

Δεν ξέρουμε αν νικάει πάντα. Στην πραγματική ζωή σίγουρα υπήρχαν και υπάρχουν περιπτώσεις που δεν κατάφεραν να υπερβούν τις δυσκολίες. Στη μυθοπλασία όμως αυτοί οι μεγάλοι, βασανισμένοι έρωτες, που πρέπει να γκρεμίσεις βουνά για να είσαι με τον άλλον πάντα μας συγκινούν και μας προσφέρουν ένα όμορφο συναίσθημα όταν έχουν ευτυχή κατάληξη. Και για να είμαστε ειλικρινείς ποιος δεν απολαμβάνει ένα «happy end»;

Οσοι έχουμε αγαπήσει την τηλεοπτική σειρά δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι θα τελειώσουν οι «Μέλισσες». Ποια είναι τα σχέδιά σας για τη σειρά και τι μας ετοιμάζετε στη συνέχεια;

Ωρες ώρες ούτε εμείς οι ίδιοι δεν μπορούμε να φανταστούμε το τέλος των «Μελισσών». Το Διαφάνι και οι χαρακτήρες του έχουν γίνει ένα όμορφο και δημιουργικό κομμάτι της ζωής μας, που δύσκολα θα αποχωριστούμε. Παρ’ όλα αυτά όλα τα καλά τελειώνουν και οφείλουμε να δώσουμε αυτό το τέλος σεβόμενοι την συνολική πορεία της σειράς. Το ευχάριστο είναι πως αυτό θα αργήσει έναν χρόνο ακόμα, καθώς μας περιμένει άλλη μια δύσκολη και συναρπαστική σεζόν, όπου το πολιτικό στοιχείο θα κυριαρχήσει λόγω της δικτατορίας.

Ας κλείσουμε τη συνέντευξη με τα λόγια κάποιου από τους ήρωες του βιβλίου σας που αγαπάτε ιδιαίτερα.

Κάτι που είπε μια ηρωίδα του βιβλίου, η Μάρω Λυκογιάννη, στην Ελένη: «Στα βιβλία πολλά μπορούμε να μάθουμε για ’μας τους ίδιους. Μια ζωή δε φτάνει για να τα ζήσουμε όλα, Λενιώ μου. Μέσα στις ιστορίες που διαβάζουμε έχουμε την ευκαιρία να βάζουμε τον εαυτό μας σε χίλιες δυο περιπέτειες, να μπαίνουμε στα παπούτσια του άλλου και να ανακαλύπτουμε τι μας αρέσει, τι μας ξεσηκώνει, με τι συμφωνούμε και τι όχι. Εκεί θα ανακαλύψεις πρώτα πρώτα αν είσαι Ιφιγένεια ή αν είσαι Αντιγόνη».

* Η Μελίνα Τσαμπάνη και ο Πέτρος Καλκόβαλης γεννήθηκαν στη Θεσσαλονίκη και σπούδασαν Filmmaking Studies στο UWCN. Εχουν εργαστεί ως σκηνοθέτες και σεναριογράφοι στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αυτό το διάστημα υπογράφουν το σενάριο της σειράς του «ΑΝΤ-1» «Αγριες Μέλισσες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Το ιστορικό Κύπελλο του Σπύρου Λούη, του πρώτου Μαραθωνιονίκη των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, το οποίο εμπνεύστηκε και σχεδίασε ο Michel Bréal και το οποίο απέκτησε σε διεθνή δημοπρασία το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) με σκοπό να το καταστήσει προσιτό στο ευρύ κοινό εκθέτοντάς το με ελεύθερη πρόσβαση στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), θα ταξιδέψει φέτος σε ένα από τα κορυφαία μουσεία του κόσμου, στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ