x

Συνεργάτες

Η μέρα μετά από την πανδημία που μαστίζει όλη την οικουμένη

Από αρχαιοτάτων χρόνων οι Ελληνες, αλλά και άλλοι λαοί, πίστευαν, και μυθολογικά αλλά και ιστορικά, ότι μετά από κάθε θύελλα έρχεται μια γαλήνη, μετά από κάθε καταστροφή ακολουθεί μία ηρεμία – πολλές φορές με τη μορφή διαφόρων αλλαγών που για να γίνουν γενικά αποδεκτές χρειάζεται να περάσει πολύς καιρός. Οι αλλαγές αυτές αναπόφευκτα πάντα φέρνουν μερικές δυσκολίες, μερικές ανακατατάξεις ή ακόμη και μερικά οφέλη.

Για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, η πανδημία Covid-19 αυτή τη στιγμή έχει επιφέρει ένα χάος στην οικουμένη. Πολλές επιχειρήσεις κλείνουν και γενικά τα κράτη αδυνατούν να αντιμετωπίσουν οικονομικά και πολιτειακά όλα όσα προηγουμένως λειτουργούσαν κανονικά. Μας έχει επιβληθεί μία «νέα κανονικότητα» δίχως την κανονικότητα με τους βιορυθμούς που γνωρίζαμε.

Οι άνθρωποι πεθαίνουν παρ' όλο που οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν το εμβόλιο κατά της πανδημίας, μεγάλες εταιρείες αγωνιούν για το ποια θα έχει τα περισσότερα κέρδη και ποια θα κατακτήσει τα μεγαλύτερα βραβεία. Μα μήπως

κάπως έτσι δεν γινόταν πάντα; Είναι ανθρώπινο. Αλλά ο κοινός άνθρωπος δύσκολα μπορεί να δεχτεί αυτή την καθυστέρηση στην αντιμετώπιση της πανδημίας από την επιστήμη που αδυνατεί να φέρει κάποιο αποτέλεσμα το οποίο θα σώσει την κοινωνία, θα σώσει τους ανθρώπους.

Ο αόρατος αυτός εχθρός, ο πολέμιος, μας απέκλεισε από τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές δραστηριότητές μας και με μία μάσκα όλοι μας προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε ο ένας με τον άλλον μέσω του Διαδικτύου. Μέσα από ένα παράθυρο αναζητούμε έναν άνθρωπο, έναν φίλο, έναν συνεργάτη, νοσταλγώντας την πραγματική ανθρώπινη επαφή. Εχουμε καταντήσει μία μηχανή – που ίσως είναι μια κάποια λύσις. Ωστόσο δεν είναι το ίδιο με την διά ζώσης επαφή. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η ανθρώπινη επαφή είναι σημαντική για τη θεμελίωση υγιών ανθρωπίνων σχέσεων, με πρώτο ακρογωνιαίο λίθο της κοινωνίας την οικογένεια.

Πράγματι, πολλές οικογένειες τώρα πλέον λόγω της πανδημίας αδυνατούν να συντρώγουν, να συζητούν, να ενισχύουν τους δεσμούς τους. Το είδαμε αυτό ξεκάθαρα την Ημέρα των Ευχαριστιών, την κατ’ εξοχήν οικογενειακή γιορτή. Οικογένειες έστελναν τις ευχές τους μέσω μιας οθόνης, στέκονταν σε ένα τραπέζι εξ αποστάσεως, αφού οι μετακινήσεις ήταν απαγορευμένες.

Τι μέλλει γενέσθαι λοιπόν; Θέλω να είμαι αισιόδοξη. Ας αφουγκραστούμε σήμερα ό,τι κάτι καλό θα έρθει αύριο. Αυτό που περιμένουμε γενικά δεν είναι

μόνο η οικονομική ευημερία αλλά κυρίως η ηθική και πολιτισμική ανόρθωση. Διότι, όπως προείπα, μετά από κάθε καταστροφή έρχεται η ανόρθωση. Η νέα τάξη πραγμάτων που τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας θα ζήσουν θα είναι πολύ διαφορετική από τον δικό μας κόσμο. Ελπίζουμε ότι ο κόσμος θα είναι καλύτερος και ότι τα παιδιά μας θα είναι ευχαριστημένα και θα ζουν σε μία κοινωνία όπου θα πρεσβεύει η ανθρωπιά, ο αλτρουισμός, οι ηθικές αξίες, η αγάπη και η δικαιοσύνη. Και είναι εδώ ακριβώς που θέλω να τονίσω την ανάγκη να γίνει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ εκείνη που θα καθοδηγήσει και κατά συνέπεια θα οδηγήσει την ανθρωπότητα σε μία καλύτερη και δικαιότερη παγκόσμια κοινωνία. Είναι ίσως τώρα η καταλληλότερη εποχή για να τεθούν σε εφαρμογή όλες οι ελληνικές ανθρωποκεντρικές αξίες -όπως απλόχερα μάς προσφέρονται από τον Ομηρο ως τους σύγχρονους εκπροσώπους της ποίησης, του τραγουδιού, της φιλοσοφίας- στην τεράστια παγκόσμια αλλαγή που επιτελείται. Διότι θα προβάλλουν εσαεί τις αξίες της ισότητας, της ειρήνης, της Ολυμπιακής ιδέας, της δημοκρατίας και του πανανθρώπινου πολιτισμού.

Ευελπιστούμε ότι η παγκόσμια κοινωνία θα επιφωτιστεί από τις δικές μας, τις ελληνικές αξίες, και -όπως πάντα- ο ελληνικός κόσμος των Γραμμάτων και των Τεχνών θα λάμψει και θα φωτίσει ολόκληρο τον κόσμο του αύριο.

* Η Στέλλα Κοκόλη είναι πρόεδρος Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ὁ πόνος καί ὁ θάνατος εἶναι μεγάλα ὑπαρξιακά θέματα, τά ὁποῖα ἀπασχολοῦν ὅλους τούς ἀνθρώπους, ἰδιαίτερα τούς νέους.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Απεβίωσε σε ηλικία 66 ετών στην πόλη McKeesport της Πενσυλβάνιας, ο δικηγόρος Πήτερ Παπαδάκος, ο οποίος ήταν από τα πλέον δραστήρια μέλη της Μητρόπολης Πίτσμπουργκ και εκ των καλύτερων ιεροψαλτών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αμερική

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την προσωρινή διακοπή των πτήσεων σε μια σειρά από αμερικανικά αεροδρόμια, που επηρεάζει και τη γραμμή Αθήνα – Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η αεροπορική εταιρεία Emirates, το απόγευμα της Τρίτης, 18 Ιανουαρίου, προκαλώντας αναταραχή στο επιβατικό κοινό.

Αμερική

Διεκδικώντας πατρίδες Το 2021 ο Ελληνισμός γιόρτασε την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση που ελευθέρωσε το Εθνος και ίδρυσε το κράτος των Ελλήνων.

ΒΙΝΤΕΟ

Βανδάλισαν την εκκλησία του ιερέα που κατηγορείται για βιασμό ανήλικης (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Αγνωστοι βανδάλισαν τη νύχτα την εκκλησία, στα Κάτω Πατήσια, στην οποία λειτουργούσε ο ιερέας που κατηγορείται για βιασμό ανήλικης και πορνογραφία ανηλίκων.

Tα Γεγονότα της Εβδομάδας απο τον «Ε.Κ.» με την Αννα Σαρηγιάννη

Η δημοσιογράφος Αννα Σαρηγιάννη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και την επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.