x

Συνεργάτες

Η μέρα μετά από την πανδημία που μαστίζει όλη την οικουμένη

Από αρχαιοτάτων χρόνων οι Ελληνες, αλλά και άλλοι λαοί, πίστευαν, και μυθολογικά αλλά και ιστορικά, ότι μετά από κάθε θύελλα έρχεται μια γαλήνη, μετά από κάθε καταστροφή ακολουθεί μία ηρεμία – πολλές φορές με τη μορφή διαφόρων αλλαγών που για να γίνουν γενικά αποδεκτές χρειάζεται να περάσει πολύς καιρός. Οι αλλαγές αυτές αναπόφευκτα πάντα φέρνουν μερικές δυσκολίες, μερικές ανακατατάξεις ή ακόμη και μερικά οφέλη.

Για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, η πανδημία Covid-19 αυτή τη στιγμή έχει επιφέρει ένα χάος στην οικουμένη. Πολλές επιχειρήσεις κλείνουν και γενικά τα κράτη αδυνατούν να αντιμετωπίσουν οικονομικά και πολιτειακά όλα όσα προηγουμένως λειτουργούσαν κανονικά. Μας έχει επιβληθεί μία «νέα κανονικότητα» δίχως την κανονικότητα με τους βιορυθμούς που γνωρίζαμε.

Οι άνθρωποι πεθαίνουν παρ' όλο που οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν το εμβόλιο κατά της πανδημίας, μεγάλες εταιρείες αγωνιούν για το ποια θα έχει τα περισσότερα κέρδη και ποια θα κατακτήσει τα μεγαλύτερα βραβεία. Μα μήπως

κάπως έτσι δεν γινόταν πάντα; Είναι ανθρώπινο. Αλλά ο κοινός άνθρωπος δύσκολα μπορεί να δεχτεί αυτή την καθυστέρηση στην αντιμετώπιση της πανδημίας από την επιστήμη που αδυνατεί να φέρει κάποιο αποτέλεσμα το οποίο θα σώσει την κοινωνία, θα σώσει τους ανθρώπους.

Ο αόρατος αυτός εχθρός, ο πολέμιος, μας απέκλεισε από τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές δραστηριότητές μας και με μία μάσκα όλοι μας προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε ο ένας με τον άλλον μέσω του Διαδικτύου. Μέσα από ένα παράθυρο αναζητούμε έναν άνθρωπο, έναν φίλο, έναν συνεργάτη, νοσταλγώντας την πραγματική ανθρώπινη επαφή. Εχουμε καταντήσει μία μηχανή – που ίσως είναι μια κάποια λύσις. Ωστόσο δεν είναι το ίδιο με την διά ζώσης επαφή. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η ανθρώπινη επαφή είναι σημαντική για τη θεμελίωση υγιών ανθρωπίνων σχέσεων, με πρώτο ακρογωνιαίο λίθο της κοινωνίας την οικογένεια.

Πράγματι, πολλές οικογένειες τώρα πλέον λόγω της πανδημίας αδυνατούν να συντρώγουν, να συζητούν, να ενισχύουν τους δεσμούς τους. Το είδαμε αυτό ξεκάθαρα την Ημέρα των Ευχαριστιών, την κατ’ εξοχήν οικογενειακή γιορτή. Οικογένειες έστελναν τις ευχές τους μέσω μιας οθόνης, στέκονταν σε ένα τραπέζι εξ αποστάσεως, αφού οι μετακινήσεις ήταν απαγορευμένες.

Τι μέλλει γενέσθαι λοιπόν; Θέλω να είμαι αισιόδοξη. Ας αφουγκραστούμε σήμερα ό,τι κάτι καλό θα έρθει αύριο. Αυτό που περιμένουμε γενικά δεν είναι

μόνο η οικονομική ευημερία αλλά κυρίως η ηθική και πολιτισμική ανόρθωση. Διότι, όπως προείπα, μετά από κάθε καταστροφή έρχεται η ανόρθωση. Η νέα τάξη πραγμάτων που τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας θα ζήσουν θα είναι πολύ διαφορετική από τον δικό μας κόσμο. Ελπίζουμε ότι ο κόσμος θα είναι καλύτερος και ότι τα παιδιά μας θα είναι ευχαριστημένα και θα ζουν σε μία κοινωνία όπου θα πρεσβεύει η ανθρωπιά, ο αλτρουισμός, οι ηθικές αξίες, η αγάπη και η δικαιοσύνη. Και είναι εδώ ακριβώς που θέλω να τονίσω την ανάγκη να γίνει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ εκείνη που θα καθοδηγήσει και κατά συνέπεια θα οδηγήσει την ανθρωπότητα σε μία καλύτερη και δικαιότερη παγκόσμια κοινωνία. Είναι ίσως τώρα η καταλληλότερη εποχή για να τεθούν σε εφαρμογή όλες οι ελληνικές ανθρωποκεντρικές αξίες -όπως απλόχερα μάς προσφέρονται από τον Ομηρο ως τους σύγχρονους εκπροσώπους της ποίησης, του τραγουδιού, της φιλοσοφίας- στην τεράστια παγκόσμια αλλαγή που επιτελείται. Διότι θα προβάλλουν εσαεί τις αξίες της ισότητας, της ειρήνης, της Ολυμπιακής ιδέας, της δημοκρατίας και του πανανθρώπινου πολιτισμού.

Ευελπιστούμε ότι η παγκόσμια κοινωνία θα επιφωτιστεί από τις δικές μας, τις ελληνικές αξίες, και -όπως πάντα- ο ελληνικός κόσμος των Γραμμάτων και των Τεχνών θα λάμψει και θα φωτίσει ολόκληρο τον κόσμο του αύριο.

* Η Στέλλα Κοκόλη είναι πρόεδρος Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Eίχε όμορφο, ζωντανό και λαμπερό πρόσωπο, όπως την ξέραμε στον κινηματογράφο.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

Επέστρεψε στις ΗΠΑ η Μπρίτνεϊ Γκράινερ

ΣΑΝ ΑΝΤΟΝΙΟ. Η Μπρίτνεϊ Γκράινερ επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες νωρίς το πρωί της Παρασκευής, σχεδόν 10 μήνες αφότου η κράτηση της σταρ του μπάσκετ στη Ρωσία την έκανε την πιο προβεβλημένη Αμερικανίδα που φυλακίστηκε στο εξωτερικό, προκαλώντας πολιτική θύελλα.

Στα γαλανόλευκα το Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης για την «Ημέρα Ελλάδος-Αμερικής» (Βίντεο)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στα γαλανόλευκα ντύθηκε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) για να τιμήσει την «Ημέρα Ελλάδος-Αμερικής», που διοργανώθηκε σε ειδική τελετή προς τιμήν της χώρας μας σε συνεργασία με την Capital Link στην Νέα Υόρκη.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας