x
 

Κορωνοϊός

Η μετάλλαξη Ομικρον οδηγεί σε ανοσία αγέλης;

23 Φεβρουαρίου 2022

ΟΜΙΚΡΟΝ. (ΑΡ»). Μας οδηγεί η μετάλλαξη Ομικρον πιο κοντά στην ανοσία της αγέλης κατά του Covid-19; Σε αυτό το ερώτημα προσπαθούν να απαντήσουν οι ειδικοί, σύμφωνα με το «Associated Press», οι οποίοι όμως προεξοφλούν ότι δεν είναι πιθανό η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή -ή οποιαδήποτε άλλη παραλλαγή- να οδηγήσει σε ανοσία της αγέλης.

«Η ανοσία της αγέλης είναι μια άπιαστη έννοια και δεν ισχύει για τον κορωνοϊό», λέει ο Δρ Ντον Μίλτον (Don Milton) στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ.

Εχουμε ανοσία της αγέλης όταν αρκετός πληθυσμός έχει ανοσία σε έναν ιό που είναι δύσκολο για το μικρόβιο να εξαπλωθεί σε εκείνους που δεν προστατεύονται από εμβολιασμό ή προηγούμενη μόλυνση.

Για παράδειγμα, η ανοσία της αγέλης κατά της ιλαράς απαιτεί περίπου το 95% μιας κοινότητας να έχει ανοσία. Οι πρώτες ελπίδες για ανοσία της αγέλης κατά του κορωνοϊού έσβησαν για διάφορους λόγους.

Το ένα είναι ότι τα αντισώματα που αναπτύχθηκαν από διαθέσιμα εμβόλια ή προηγούμενη μόλυνση μειώνονται με την πάροδο του χρόνου. Ενώ τα εμβόλια προσφέρουν ισχυρή προστασία από σοβαρές ασθένειες, η μείωση των αντισωμάτων σημαίνει ότι είναι ακόμα δυνατό να μολυνθείτε – ακόμη και για εκείνους που έχουν προφυλαχθεί με τρίτη δόση.

Επειτα, υπάρχει η τεράστια ποικιλία στους εμβολιασμούς. Σε ορισμένες χώρες χαμηλού εισοδήματος, λιγότερο από το 5% του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο. Οι πλούσιες χώρες παλεύουν με τον δισταγμό εμβολίων. Και τα μικρά παιδιά εξακολουθούν να μην είναι επιλέξιμα σε πολλά μέρη.

Οσο ο ιός εξαπλώνεται, μεταλλάσσεται, βοηθώντας τον ιό να επιβιώσει και δημιουργώντας νέες παραλλαγές. Αυτά τα μεταλλαγμένα -όπως η Ομικρον- μπορούν να γίνουν καλύτερα στο να αποφύγουν την προστασία που έχουν οι άνθρωποι από τα εμβόλια ή μια προηγούμενη μόλυνση.

Οι πληθυσμοί κινούνται προς την «αντίσταση της αγέλης», όπου οι λοιμώξεις θα συνεχιστούν, αλλά οι άνθρωποι έχουν αρκετή προστασία ώστε οι μελλοντικές αιχμές να μην είναι τόσο ενοχλητικές για την κοινωνία, λέει ο Μίλτον.

Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι ο Covid-19 θα γίνει τελικά σαν τη γρίπη και θα προκαλεί εποχικές εστίες, αλλά όχι τεράστιες «εκρήξεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα βρέφη και τα παιδιά ηλικίας έως πέντε ετών παρουσίασαν μόνο «μέτριες» καθυστερήσεις στα αναπτυξιακά ορόσημα εξαιτίας των περιορισμών της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη με επικεφαλής το Κέντρο Παιδιών Johns Hopkins, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «JAMA Pediatrics».

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ