x
 

Πολιτική

Η μεταρρύθμιση Γιάνναρη «δοκιμάζει» Ανταμς-Χόκουλ

05 Αυγούστου 2022

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σε βραδυφλεγή βόμβα που ενδέχεται να διαταράξει λεπτές ισορροπίες στις σχέσεις ισχυρών εκλεγμένων του Δημοκρατικού Κόμματος, όπως ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ερικ Ανταμς (Eric Adams) και η κυβερνήτης της Πολιτείας, Κάθυ Χόκουλ (Kathy Hochul), εξελίσσεται η μεταρρύθμιση για τις εγγυήσεις προσωρινής αποφυλάκισης, εισηγητής της οποίας υπήρξε ο ομογενής αναπληρωτής επικεφαλής της Πολιτειακής Γερουσίας, Μιχάλης Γιάνναρης (Michael Gianaris).

Την παραπάνω διαπίστωση αντικατοπτρίζει και ένα νέο δημοσίευμα των «New York Times», όπου τονίζεται πως ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης δεν πρόκειται να σταματήσει τόσο εύκολα τις πιέσεις προς την κυβερνήτη, προκειμένου να πάρει ξεκάθαρη θέση σε ένα ζήτημα που ανέρχεται σε περίοπτη θέση στην προεκλογική ατζέντα ενόψει Νοεμβρίου.

Οπως επισημαίνουν οι «New York Times», η Κάθυ Χόκουλ ήδη είχε ανταποκριθεί στις πρώτες πιέσεις του κ. Ανταμς, ερχόμενη σε συνεννόηση με την (απρόθυμη) Πολιτειακή Αντιπροσωπεία προκειμένου να μπουν ορισμένες δικλείδες και να δοθεί η διακριτική ευχέρεια στους δικαστές -για συγκεκριμένα βίαια εγκλήματα- να αποφασίζουν εάν ο κατηγορούμενος θα πρέπει να πληρώσει εγγύηση. Παρ’ όλα αυτά, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης επανήλθε και απαιτεί περαιτέρω αυστηροποίηση.

Η κυβερνήτης Νέας Υόρκης Κάθυ Χόκουλ. Φωτογραφία: AP Photo/Hans Pennink, Pool

«Δεν ξέρω γιατί ορισμένοι αγνοούν επίτηδες τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει. Αλλά κάποιοι άνθρωποι εκεί έξω, ξέρετε, προσπαθούν να κάνουν μικροπολιτική βάσει αυτού», ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξη στα ΜΜΕ η Χόκουλ, χωρίς να διευκρινίζει εάν εκτός από τον ανθυποψήφιό της, Λι Ζέλντιν (Lee Zeldin) εννοεί και τον Ερικ Ανταμς.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Νέας Υόρκης, ο οποίος πρόσφατα κατηγορήθηκε επανειλημμένως από τον Μιχάλη Γιάνναρη για «δεξιόστροφη δημαγωγία» και πως «ευθυγραμμίζεται με τους Ρεπουμπλικανούς» σε αυτό το ζήτημα, παρουσίασε στατιστικά στοιχεία, μαζί με την ηγεσία της Αστυνομίας, που καταδεικνύουν ότι οι αριθμοί των εγκληματικών ενεργειών από υπότροπους έχουν αυξηθεί.

«Τα ποσοστά υποτροπής μας έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Ας δούμε τους πραγματικούς αριθμούς. Το 2022, το 25 τοις εκατό από τα 1.494 άτομα που συνελήφθησαν για διάρρηξη διέπραξαν ένα άλλο κακούργημα μέσα σε 60 ημέρες», είπε ο δήμαρχος, ο οποίος διευκρίνισε ότι δεσμεύτηκε από τους δικηγόρους των συλληφθέντων αυτών προκειμένου να μην δώσει ονόματα.

Πάντως, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης επανέλαβε ότι δεν στοχοποιεί ή αναφέρεται στην κυβερνήτη, ενώ και η ίδια η Κάθυ Χόκουλ επιλέγει να σταθεί περισσότερο στις κοινές δράσεις τους και όχι στις διαφωνίες τους, αφήνοντας, ασφαλώς, να γίνει σύγκριση με τις «ψυχροπολεμικές» σχέσεις των προκατόχων τους, Αντριου Κουόμο (Andrew Cuomo) και Μπιλ ντε Μπλάσιο (Bill de Blasio).

Σε κάθε περίπτωση, ο Ανταμς, που στήριξε την εκλογή του στην ατζέντα καταπολέμησης της εγκληματικότητας, δύσκολα θα άρει τις πιέσεις για την εμβληματική μεταρρύθμιση Γιάνναρη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την υποψηφιότητά του για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος στην 59η Περιφέρεια της Πολιτειακής Γερουσίας, ενόψει των προκριματικών εκλογών του προσεχούς Ιουνίου, ανακοίνωσε, σε μια ειδική εκδήλωση, ο Ελληνοαμερικανός οικονομολόγος και επιχειρηματίας, Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος (Gus Lambropoulos), σηματοδοτώντας την εκκίνηση της προεκλογικής εκστρατείας.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ