Είναι γνωστό τοις πάσι ότι το νησί της Μυκόνου είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς και για Ελληνες και για ξένους. Για πολλούς μήνες κάθε χρόνο (και όχι μόνο κατά τους τρεις θερινούς) το νησί βουλιάζει από τουρίστες (ιδίως βέβαια από εκείνους των οποίων το βαλάντιο είναι ισχυρό) που πηγαίνουν να απολαύσουν την απαράμιλλη ομορφιά του και να γευθούν την πολυτέλειά του. Οι βόλτες στα γραφικά σοκάκια της χώρας όπου πάντα συναντάς κάποιον διάσημο από όλο τον κόσμο αλλά και οι βουτιές στις καταγάλανες παραλίες του είναι εμπειρίες μοναδικές.
Πίσω όμως από αυτή την όψη του νησιού, τη λαμπερή, τη φανταχτερή, κρύβεται μια άλλη, σκοτεινή. Τα χρήματα που διακινούνται στο νησί είναι πάρα πολλά, τα συμφέροντα μεγαλύτερα και έτσι εδώ και χρόνια φαίνεται πως δρουν συμμορίες που αδιαφορούν για τον νόμο και επιθυμούν να επιβάλλουν τον δικό τους.
Ολο αυτό ήρθε στην επιφάνεια πρόσφατα με τον ξυλοδαρμό ενός αρχαιολόγου. Αιτία; Το γεγονός ότι ο τελευταίος ήθελε πρώτα να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες αρχαιολογικές έρευνες για να δοθούν οικοδομικές άδειες σε επαγγελματίες του νησιού που ανυπομονούσαν να ξεκινήσουν να δουλεύουν εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου. Κοντά σε αυτό το περιστατικό ήρθαν να προστεθούν και απειλές μέσω sms σε συνάδελφο του αρχαιολόγου, προφανώς για τον ίδιο λόγο.
Κάποιοι φαίνεται πως νομίζουν ότι μπορούν στη Μύκονο να επιβάλουν τους δικούς τους κανόνες και νόμους αψηφώντας την πολιτεία.
Είναι σωστή λοιπόν η άμεση αντίδραση της πολιτείας. Με νομοθετική πρωτοβουλία που ψηφίστηκε ανεστάλη όλη η εκτός σχεδίου δόμηση στο νησί, ενώ με εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, μεταβαίνει στο νησί μικτό κλιμάκιο αποτελούμενο από επιθεωρητή Δόμησης, επιθεωρητή Περιβάλλοντος και την Οικονομική Αστυνομία, που θα ελέγξει όλες τις καταγγελίες για παράνομες οικοδομές και πολεοδομικές παραβάσεις.
Ασχετα από το τι νομίζουν ορισμένοι, η Μύκονος είναι τμήμα της ελληνικής επικράτειας και θα εφαρμόζονται και εκεί απαρέγκλιτα οι νόμοι και οι κανόνες που ισχύουν για όλη τη χώρα. Οσοι πιστεύουν ότι μπορούν να λειτουργούν διαφορετικά πλανώνται πλάνην οικτράν και τους περιμένουν δυσάρεστες εκπλήξεις.