x
 

Πολιτισμός

Η Νατάσσα Λούπου ταξιδεύει μικρούς και μεγάλους αναγνώστες στην Ιστορία με το «Μυστικό της Μαγείας»

Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις On Time Books και στα ελληνικά το δεύτερο βιβλίο της Νατάσσας Λούπου με τον τίτλο «Το Μυστικό της Μαγείας – το μαγικό λεωφορείο».

Η Ροδίτισσα συγγραφέας και ηθοποιός και σε αυτό, όπως και στο πρώτο βιβλίο της με τον τίτλο «Το Μυστικό της Μαγείας – το απαγορευμένο κουτί» καταφέρνει να συνδέσει με έναν μοναδικό τρόπο το ρεαλιστικό με το φανταστικό στοιχείο. Με τη βοήθεια μιας μαγικής βαλίτσας, οι μικροί -και όχι μόνο- αναγνώστες έχουν την ευκαιρία να ακολουθήσουν τους ήρωες των βιβλίων στις περιπέτειές τους και να γνωρίσουν μαζί τους μοναδικές συγκινήσεις και μεγάλα ιστορικά γεγονότα. Και τα δύο βιβλία της Νατάσσας στα ελληνικά και τα αγγλικά, διατίθενται από την Amazon (https://www.amazon.com/-/es/Natasa-Louppou/e/B08784VDVC/ref=dp_byline_cont_pop_book_1  )

και την On Time Books (https://ontimebooks.net/).

Στα βιβλία σας «πρωταγωνιστεί» μία μαγική βαλίτσα. Τι παθαίνει όποιος την ανοίξει;

Κάθε παιδί που ανοίγει αυτή τη μαγική βαλίτσα, προσδιορίζει από την αρχή όλη του την ζωή. Δεν ταξιδεύει απλώς στον χρόνο όντας θεατής μεγάλων ιστορικών γεγονότων, αλλά καλείται να επέμβει σε αυτά, να γράψει την ιστορία με τα ίδια του τα χέρια. Κάπως έτσι, συνειδητοποιεί πόση δύναμη κρύβει μέσα του. Επίσης, μέσα από τις εμπειρίες που του προσφέρει η βαλίτσα, δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα που το βασανίζουν, που το πληγώνουν. Δεν είναι τυχαίο που η Τάνια, ένα νόθο παιδί, συναντάει τον Λεονάρντο Ντα Βιντσι που ήταν κι εκείνος νόθος, ούτε που ο Ααμπάν συναντάει την Ρόζα Παρκς, μια γυναίκα που βίωνε τον ρατσισμό καθημερινά. Τα ταξίδια είναι στοχευμένα και επιλεγμένα σύμφωνα με την προσωπικότητα του κάθε παιδιού. Η βαλίτσα κρύβει το μεγάλο μυστικό της ίδιας τους της ύπαρξης.

Ποιο είναι το μυστικό που κάνει ένα παιδικό βιβλίο μαγικό και τι κερδίζουν οι μικροί αναγνώστες διαβάζοντας «Το Μυστικό της Μαγείας»;

Είναι η ψυχή του συγγραφέα που κάνει ένα βιβλίο μαγικό ή όχι. Αν μη τι άλλο, όταν ο αναγνώστης κρατάει στα χέρια του ένα βιβλίο, κρατάει κι ένα κομμάτι της ψυχής του ίδιου του συγγραφέα. Ο,τι έχουμε μέσα μας, αυτό προσφέρουμε και στον αναγνώστη.

Το τι αποκομίζει κάποιος διαβάζοντας ένα βιβλίο, είναι προσωπικό και πολλές φορές διαφέρει από αναγνώστη σε αναγνώστη. Οσον αφορά το Μυστικό της Μαγείας, ακούω συχνά (και κυρίως από ενήλικες) πως γέλασαν πολύ, συγκινήθηκαν πολύ ή και έκλαψαν, ταξίδεψαν μαζί με τους ήρωες, αλλά κυρίως πως τους άγγιξαν τα μηνύματα, τα ιδανικά που κρύβονται πίσω από τις γραμμές αυτού του βιβλίου, γι’ αυτό και επιλέγουν να το διαβάσουν στα παιδιά τους. Ανθρωπιά, αλληλεγγύη, δικαιοσύνη, φιλία, προσφορά στον συνάνθρωπο… Μηνύματα που βοηθούν τα παιδιά να χτίσουν ηθικές αρχές. Αυτό για μένα είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να ακούσει μια συγγραφέας παιδικών μυθιστορημάτων. Εξάλλου ζούμε σε μια εποχή παγκόσμιας κρίσης. Οχι, δεν εννοώ την οικονομική, ούτε αυτή της υγείας. Αναφέρομαι στην παγκόσμια κρίση ηθικής, που με τρομάζει πιο πολύ από όλα.

Η Τάνια είναι η ηρωίδα του πρώτου βιβλίου «Το Μυστικό της Μαγείας». Ποια είναι τα κοινά στοιχεία που έχει με την Νατάσσα;

Με πιάσατε! Η Τάνια είμαι εγώ όταν ήμουν μικρή. Είναι γεγονός πως αυτός ο χαρακτήρας είναι βασισμένος πάνω μου. Ο Μάικ επίσης (ο αγαπημένος χαρακτήρας όλων) είναι βασισμένος σε έναν πολύ αγαπημένο μου φίλο. Ηταν το πρώτο βιβλίο που έγραψα και γι’ αυτό προτίμησα να βασίσω τους χαρακτήρες πάνω σε αληθινά πρόσωπα, ώστε να έχουν συνέπεια, γιατί είχα τη συναίσθηση πως είμαι άπειρη ακόμα κι έτσι φοβόμουνα να ρισκάρω. Είναι δύσκολο να επινοήσεις χαρακτήρες και να φροντίσεις η κάθε τους πράξη, η κάθε τους λέξη να συμβαδίζει με την προσωπικότητά τους, χωρίς να παρεκκλίνεις.

Στο δεύτερο βιβλίο ξεθάρρεψα περισσότερο με τον Ααμπάν και την Γκαμπριέλ… Στο τρίτο που γράφεται αυτή τη στιγμή, κάνω πιο μεγάλο άνοιγμα ακόμα. Βήμα βήμα προχωράω, λοιπόν, όλο και περισσότερο στον κόσμο της λογοτεχνίας, που είναι πράγματι μαγευτικός.

Ο Ααμπάν, ο ήρωας του δεύτερου βιβλίου «Το Μυστικό της Μαγείας» είναι ένας μικρός φιλόσοφος. Σε κάποιο σημείο του βιβλίου σκέφτεται «…Κανείς δεν ξέρει πού θα τον πάει το δικό του λεωφορείο, ούτε τι κρύβει το επόμενο δρομολόγιο. Αυτό που πρέπει να θυμάται είναι πως, αν εκεί που βρίσκεται οι άλλοι υποτιμούν την αξία του, τότε έχει μπει σε λάθος λεωφορείο». Τι μπορεί να κάνει ένα παιδί, λοιπόν, όταν έχει ανεβεί σε λάθος λεωφορείο;

Ολοι μας κάποια στιγμή υπήρξαμε επιβάτες λάθος λεωφορείου. Ισως χρειαστεί να αλλάξεις πολλά λεωφορεία στη ζωή σου, μέχρι να βρεις αυτό που θα σε πάει στον προορισμό σου. Αρκεί να ξέρεις ποιος είναι αυτός. Μερικές φορές ξεκινάμε για έναν προορισμό που διάλεξαν οι άλλοι για εμάς. Καθόμαστε στο κάθισμα που μας υποδεικνύουν ή γινόμαστε λαθρεπιβάτες σε λεωφορεία άλλων. Το παν, λοιπόν, είναι να ξέρεις ποιος είσαι. Ολα ξεκινούν από εκεί. Ποιος είσαι και τι θέλει η ψυχή σου. Πού ανήκεις πραγματικά; Οταν απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, θα βρεις το λεωφορείο σου. Θα έλεγα στα παιδιά πως αν μια μέρα συνειδητοποιήσουν πως βρίσκονται σε λάθος λεωφορείο, δεν πρέπει να φοβηθούν να κατέβουν και να ψάξουν μέχρι να βρουν το δικό τους. Αυτό που θα τους οδηγήσει στο δικό τους όνειρο, στη δική τους ευτυχία. Οσο και να τους πάρει, όσο κι αν ταλαιπωρηθούν. Να μην παραιτηθούν, ώσπου να βρουν την «Ιθάκη» τους.

Αν είχες μια μαγική βαλίτσα, σε ποιο μέρος θα ήθελες περισσότερο να βρεθείς και ποιον να συναντήσεις εκεί;

Πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση. Θα γύρναγα πίσω στον χρόνο να ξαναβρώ στιγμές σημαντικές της ζωής μου, να ξανασυναντήσω ανθρώπους που αγάπησα. Θα ήθελα, επίσης, να ταξιδέψω σε όλον τον Κόσμο και γίνω κι εγώ μάρτυρας μεγάλων γεγονότων. Θα ήθελα να είχα γνωρίσει από κοντά κάποιες ιστορικές προσωπικότητες… Με άλλα λόγια με την ερώτησή σας, συνειδητοποιώ κι εγώ, πως θα ήθελα πολύ να κάνω αυτό που κάνουν και τα παιδιά μου μέσα στα βιβλία. Οπως είπα και πριν, ό,τι έχει ο κάθε συγγραφέας στην ψυχή του, αποτυπώνει και στο χαρτί, τελικά…

Τι είναι η Ontime Books και τι προσφέρει στο χώρο του βιβλίου;

On Time Books. Ενα πολύ μεγάλο κεφάλαιο της ζωής μου. Εκτός από συγγραφέας του εκδοτικού, εργάζομαι ως διευθύντρια εκδόσεων εκεί, εδώ και ένα χρόνο. Κάτι που προέκυψε λίγο καιρό μετά την έκδοση του αγγλόφωνου βιβλίου μου. Δουλεύουμε πολύ και ασταμάτητα με μεράκι, ώστε να διαδώσουμε την ελληνική λογοτεχνία στα πέρατα της Γης. Είναι η πρώτη φορά που ένας εκδοτικός οίκος δίνει μια τέτοια ευκαιρία σε Ελληνες συγγραφείς. Κι αυτό είναι πολύ σπουδαίο. Πιστεύω πως οι Ελληνες συγγραφείς δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τους ξένους. Και η On Time τους δίνει την ευκαιρία να αποδείξουν την αξία τους. Είναι τιμή μου που συμβάλλω κι εγώ σε αυτό το όραμα. Σύντομα θα ανοιχτούμε και στην ισπανόφωνη αγορά. Sky is the limit!

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την τιμή που μου κάνατε, να με καλέσετε σε συνέντευξη και να στείλω τους χαιρετισμούς μου και την αγάπη μου σε όλη την Ομογένεια. Να είστε πάντα καλά!

* Η Νατάσσα Λούππου είναι συγγραφέας και ηθοποιός. Γεννήθηκε στο νησί της Ρόδου, όπου έζησε και τα πρώτα χρόνια της ζωής της. Σπούδασε Ιταλική Φιλολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και αποφοίτησε από τη Δραματική σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη το 2010. Τα τελευταία δύο χρόνια ζει στη Μαδρίτη, όπου παρακολουθεί σεμινάρια υποκριτικής στον κινηματογράφο στη Σχολή Actores Madrid, ενώ εργάζεται ως διευθύντρια εκδόσεων στον εκδοτικό οίκο On Time Books.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Αυλαία σηκώνει σήμερα, 21 Νοεμβρίου, το Πανόραμα «Μέρες Ελληνικού Κινηματογράφου», στις αίθουσες του Μουσείου του Πέρα (Pera Muzesi), έως τις 26 Νοεμβρίου.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ