x
 

Ρωτήστε τη Σταυρούλα

Η νύφη μου δεν με θέλει παρόλο που τη βοήθησα

25 Σεπτεμβρίου 2021

Αγαπητή Σταυρούλα,

Είμαι εβδομήντα χρόνων και έχω δύο γιους. Ο μεγάλος είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά ηλικίας τεσσάρων και δύο χρόνων. Από την αρχή που γνωρίσαμε την νύφη μου προσπάθησα να έχω καλές σχέσεις μαζί της. Κράτησα τις αποστάσεις μου και την άφησα να έχει εκείνη τον πρώτο λόγο για το αν και πότε θα τους βλέπαμε με τον άντρα μου. Τον πρώτο καιρό όλα ήταν μια χαρά, ήταν πολύ πρόσχαρη και ευγενική και όλο έλεγε πόσο τυχερή είναι για τα πεθερικά της. Οταν γέννησε τον εγγονό μου, τον κράτησα τα δύο πρώτα χρόνια, για να μπορεί να δουλέψει.

Στο μεταξύ όμως παρουσιάστηκε ένα πρόβλημα με την υγεία του άντρα μου, είναι και πολύ ζωηρό παιδάκι και με κούραζε πολύ, κι αποφασίσαμε να τους πούμε ότι δεν μπορούμε να κρατήσουμε το παιδί άλλο. Τους καλέσαμε για φαγητό και πριν προλάβω να της μιλήσω μας ανακοίνωσαν ότι η νύφη μου είναι έγκυος στο δεύτερο παιδί. Οταν της είπα ότι θα πρέπει να σταματήσει να δουλεύει ή να ψάξει για βοήθεια, γιατί έχω εξαντληθεί, αντί να δείξει κατανόηση, παρεξηγήθηκε και το έδειξε έντονα.

Από τότε άρχισαν τα προβλήματα. Αρχισε να λέει δεξιά και αριστερά ότι δεν έχει βοήθεια από κανέναν, να βάζει λόγια στον γιο μου ότι ανακατεύομαι με τα παιδιά και ότι της μιλάω άσχημα και με κάθε τρόπο προσπάθησε να μας απομακρύνει από την οικογένειά τους. Κάθε φορά που της τηλεφωνώ, για να τους επισκεφτώ η νύφη μου όλο έχει δουλειές και με αποφεύγει με διάφορες δικαιολογίες. Νιώθω πολύ απογοητευμένη και θυμωμένη μαζί της, γιατί πραγματικά της φέρθηκα πολύ καλά για να το αξίζω αυτό. Θέλω να μιλήσω στον γιο μου και να του ζητήσω να έρχεται να με βλέπει μόνος με τα παιδιά, το έχω ανάγκη. Φοβάμαι όμως μήπως αυτό κάνει τα πράγματα χειρότερα. Εσείς τι λέτε;

Εφη

Αγαπητή Εφη,

Η σχέση νύφης-πεθεράς είναι μία από τις πιο δύσκολες σχέσεις και είναι απόλυτα κατανοητό, αν σκεφτούμε ότι δύο γυναίκες που προέρχονται από διαφορετικά περιβάλλοντα, που έχουν διαφορετικές προτεραιότητες και διαφορετικές εμπειρίες, που βρίσκονται σε διαφορετικό σημείο του κύκλου της ζωής, καλούνται να συναναστραφούν η μία με την άλλη και μάλιστα να «αγαπηθούν». Αυτό όμως δεν είναι πάντα εφικτό. Μεταξύ τους δημιουργούνται συχνά παρεξηγήσεις, ιδιαίτερα αν υπάρχουν εμπόδια στην επικοινωνία τους, ένα από τα οποία μπορεί να είναι και η στάση του γιου της μιας και του συζύγου της άλλης.

Κάτι ανάλογο ίσως συμβαίνει και στην περίπτωσή σας. Το γεγονός ότι η νύφη σας αντέδρασε αρνητικά τη στιγμή που της ανακοινώσατε την αδυναμία σας να προσέξετε το εγγονάκι σας για περισσότερο χρονικό διάστημα, μπορεί να δείχνει αχαριστία από τη μεριά της νύφης σας που δεν ένιωσε ευγνωμοσύνη για την εξυπηρέτηση που είχε τόσο καιρό και αντέδρασε εγωιστικά, όταν τα πράγματα δεν έγιναν όπως ήθελε ή όπως υπολόγιζε.

Μπορεί όμως να δείχνει ότι δεν είχε από την αρχή καταλάβει τα δικά σας όρια. Και γι’ αυτό μπορεί να μην ευθύνεται μόνο η ίδια. Αν περίμενε πως μπορούσε να βασιστεί επάνω σας για να κάνει και το δεύτερο παιδάκι της, και ενώ είναι ήδη έγκυος καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί, αυτό ίσως την πανικόβαλε περισσότερο από όσο μπορούσε να διαχειριστεί την δεδομένη στιγμή και αντέδρασε με άσχημο τρόπο, χωρίς αυτό να δικαιολογεί τη συμπεριφορά της, γιατί κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να προσφέρει, το κάνει από την καρδιά του. Ωστόσο, εκείνη τη στιγμή η νύφη σας δεν σας αναγνωρίζει την αξία σας, ίσως και εσείς νιώσατε πίεση με το φόβο μήπως ο ερχομός του δεύτερου παιδιού σας κουράσει ακόμη περισσότερο, κι από εκεί και πέρα δεν ήταν δύσκολο να ξεκινήσουν οι παρεξηγήσεις και να συσσωρεύονται τα παράπονα και οι πικρίες και από τις δύο μεριές.

Νιώθω όμως την ανάγκη να σας ρωτήσω ποια ήταν η αντίδραση του γιου σας, όταν εσείς ανακοινώσατε ότι έχετε κουραστεί και η νύφη σας θύμωσε. Σας κατάλαβε και σας ενθάρρυνε να πάρετε το χρόνο σας και να ξεκουραστείτε καθησυχάζοντας τη γυναίκα του ότι θα βρεθεί κάποια άλλη λύση, θύμωσε επίσης ή έμεινε αμέτοχος;

Και ποια είναι η στάση του, όταν περνάει καιρός και δεν έχετε δει τα εγγόνια σας; Εκείνος δεν νιώθει την ανάγκη να σας φέρει σε επαφή με τα παιδιά του; Αν είναι έτσι για ποιους λόγους είστε μόνο θυμωμένη με τη νύφη σας και όχι και με τον γιο σας;

Δεν ξέρω αν θα φτιάξουν ή αν θα χειροτερέψουν τα πράγματα στην περίπτωση που ζητήσετε από τον γιο σας να βγάλει τη γυναίκα του από τη σχέση με τη δική σας οικογένεια.

Μπορείτε όμως να προτείνετε και στους δυο να κρατάτε κάποιες μέρες τα παιδιά για να ξεκουράζονται ή να βγαίνουν έξω. Και ίσως βοηθήσει πολύ να κάνετε μια ειλικρινή συζήτηση με το παιδί σας, να του πείτε πώς ακριβώς νιώθετε, χωρίς να κατηγορήσετε τη γυναίκα του. Ισως μαζί βρείτε κάποιους τρόπους, ώστε να βελτιωθεί και η σχέση σας με τη νύφη σας, εφόσον βέβαια και εσείς το επιθυμείτε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγαπητή Σταυρούλα,Σπουδάζω στο πανεπιστήμιο, βγαίνω έξω, μιλάω με πολύ κόσμο, επικοινωνώ με πολλούς στα social media, αλλά δεν έχω φίλους.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ