ΑΘΗΝΑ. Καθώς οι πυρκαγιές έκαιγαν ένα δάσος στη βόρεια Ελλάδα (σ.σ. της Δαδιάς στον Εβρο) στα τέλη Αυγούστου, 18 Σύροι πρόσφυγες που ζητούσαν άσυλο είχαν να κάνουν μια επιλογή: Να ακολουθήσουν την ασφαλέστερη διαδρομή μέσα από χωριά και πάνω από αυτοκινητόδρομους, αλλά να πέσουν στα χέρια των ελληνικών αρχών ή να ταξιδέψουν μέσα από τα δάση και τα χωράφια που καταστρέφονταν από τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη πυρκαγιά της Ευρώπης
Πήραν το ρίσκο πιστεύοντας ότι ήταν πιο γρήγοροι από τη φωτιά, αλλά όλοι πέθαναν και θάφτηκαν χωρίς να αναγνωριστούν, με τις στάχτες τους να αναμειγνύονται με εκείνες των δέντρων που τους περιέβαλλαν.
Τα παραπάνω γράφει στον πρόλογο εκτενούς δημοσιεύματος η εφημερίδα «New York Times», η οποία σημειώνει ότι διεξήγαγε έρευνα για αρκετές εβδομάδες εξετάζοντας τι συνέβη στο δάσος, μιλώντας με τις οικογένειες των προσφύγων, ακόμη και με τον διακινητή που κανόνισε τη διέλευσή τους από την Τουρκία, για να περιγράψουν λεπτομερώς τις τελευταίες τους στιγμές.
Η ομάδα των 18 ατόμων ήθελε να αποφύγει τη σύλληψη από τους συνοριοφύλακες – υπάρχουν επίσης αναφορές για ομάδες αυτόκλητων πολιτοφυλάκων στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία κοντά στον επικίνδυνο ποταμό Εβρο, όπου πολλοί πρόσφυγες έχουν πνιγεί προσπαθώντας να τον διασχίσουν.
Ηθελαν να αποφύγουν τη σύλληψη, ελπίζοντας να βρουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη, καθώς η χώρα τους ήταν ακόμη επικίνδυνη μετά τον πολυετή εμφύλιο πόλεμο που είχε καταστρέψει πόλεις και ζωές.
Μόνο ένα πτώμα – ο Basel al-Ahmad, 28 ετών, μηχανικός – έχει ταυτοποιηθεί μέσω εξέτασης DNA, επειδή οι περισσότεροι από τους στενούς συγγενείς των υπολοίπων ζουν στη Συρία και δεν μπορούν να ταξιδέψουν για να παράσχουν παρόμοιες εξετάσεις.
Η εφημερίδα ανέφερε ότι οι συνεντεύξεις της με Ελληνες αξιωματούχους, εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, περισσότερους από 20 συγγενείς των θυμάτων και τον διακινητή που τους έβαλε στη διαδρομή, παρείχαν εκτεταμένα στοιχεία για την ταυτότητα των άλλων.
Οι «ΝΥΤ» εξέτασαν επίσης φωνητικά μηνύματα, βίντεο, δεδομένα θέσης και εικόνες που στάλθηκαν σε μέλη της οικογένειας. Τουλάχιστον πέντε από τα θύματα ήταν παιδιά ή έφηβοι, όπως έδειξαν οι συνεντεύξεις και τα βίντεο.
Στα μέσα Σεπτεμβρίου, ένας ανταποκριτής των «ΝΥΤ» συνόδευσε τον αδελφό και τέσσερα ξαδέλφια του θύματος που αναγνωρίστηκε στο σημείο όπου χάθηκε, παρακολουθώντας τη θλίψη του, ενώ η ιστορία είχε ήδη ξεχαστεί στην Ελλάδα.
Τα βίντεο και τα φωνητικά μηνύματα που έδωσαν οι συγγενείς αποκάλυψαν τον αυξανόμενο τρόμο της ομάδας καθώς προσπαθούσαν να ξεφύγουν από την πυρκαγιά, με τη φωτιά να βρυχάται κοντά τους. Τρεις μπήκαν μέσα σε μια εγκαταλελειμμένη καλύβα βοσκού, ίσως νομίζοντας ότι οι τσιμεντένιοι τοίχοι της θα τους προστάτευαν, εννέα άλλοι βρέθηκαν κουλουριασμένοι εκεί κοντά.
Η είδηση για τα πτώματα που βρέθηκαν στο δάσος προκάλεσε ανησυχία στη Συρία, καθώς οι οικογένειες προσπαθούσαν μανιωδώς να μάθουν αν τα αγαπημένα τους πρόσωπα χάθηκαν εκεί, αλλά δεν μπορούσαν να έρθουν στην Ελλάδα για να δώσουν δείγματα DNA.
Πηγή: «New York Times»