x
 

Αμερική

Η οδοντίατρος Γεωργία Χωραφά στο «Περιοδικό» για τον Ιατρικό Τουρισμό

Για τον Ιατρικό Τουρισμό στην Ελλάδα, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας στον τομέα και τις σχετικές προοπτικές, μίλησε στο «Περιοδικό» του «Εθνικού Κήρυκα» η κ. Γεωργία Χωραφά, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη από Ελληνες μετανάστες γονείς, αλλά τώρα δραστηριοποιείται ως οδοντίατρος στην Αθήνα.

Διαπιστώνετε ρεύμα Ιατρικού Τουρισμού προς την Ελλάδα;

Παράγοντες όπως η διεθνής οικονομική κρίση, η συνεχόμενη αύξηση ζήτησης για υπηρεσίες Υγείας, με αποτέλεσμα την αδυναμία κάλυψης των υγειονομικών αναγκών, οι μακρόχρονες λίστες αναμονής και η εμφάνιση οικονομικών δυσχερειών λόγω του υψηλού κόστους αυτών των υπηρεσιών στις προηγμένες δυτικές χώρες, αλλά και η ύπαρξη ανασφάλιστων πολιτών σε χώρες που έχουν οργανωμένα Συστήματα Υγείας, αποτέλεσαν το έναυσμα για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού διεθνώς. Οσον αφορά στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια το ρεύμα ιατρικού τουρισμού βαίνει συνεχώς αυξανόμενο, γιατί έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες εκείνες ώστε οι ασθενείς σε παγκόσμιο επίπεδο να έρχονται στη χώρα μας, που εξάλλου είναι και η πατρίδα του Ιπποκράτη, του Ασκληπιού και η γενέτειρα της ιατρικής γνώσης εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Τα πλεονεκτήματα της χώρας μας έναντι άλλων χωρών στον τομέα αυτό ποια είναι;

Καταρχάς οι υψηλά καταρτισμένοι επιστήμονες. Η χώρα μας, κατά παράδοση, έχει τεράστιο αριθμό εξαιρετικών ιατρών, μιας και στα πανεπιστήμιά μας διδάσκουν καθηγητές με μετεκπαίδευση είτε στην Αμερική οι περισσότεροι, είτε στη Γερμανία και τη Σκανδιναβία, χώρες με κορυφαίο πανεπιστημιακό σύστημα. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η Ελλάδα πολλές φορές να στελεχώνει ιατρικές δομές σε πολλές δυτικές χώρες, όπως στην Αγγλία κυρίως, αλλά και στην Γερμανία. Ενα μεγάλο πλεονέκτημα είναι και η άμεση παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε πολύ υψηλό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, στην Οδοντιατρική, πρέπει να τονίσω ότι βρισκόμαστε σε κορυφαίο επίπεδο, τόσο όσον αφορά στο ιατρικό προσωπικό, αλλά και σε εργαστηριακό επίπεδο, αφού τα οδοντοτεχνικά εργαστήρια στην Ελλάδα χρησιμοποιούν τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα και κορυφαία οδοντιατρικά υλικά.


Τέλος, το κόστος των οδοντιατρικών εργασιών στην χώρα μας κυμαίνεται περίπου στο ένα πέμπτο των αμοιβών στην Αμερική και περίπου στο ένα τρίτο συγκρινόμενο με αυτό σε χώρες όπως η Αγγλία και η Γερμανία. Ετσι ο ασθενής που θα επιλέξει την Ελλάδα, θα έχει πρόσβαση σε κορυφαία οδοντιατρική περίθαλψη με ένα κλάσμα του κόστους και ταυτόχρονα θα απολαύσει τις διακοπές του σε μία πανέμορφη χώρα!

Υψηλές υπηρεσίες και χαμηλές τιμές μπορούν να συνδυαστούν;

Ναι βεβαίως. Αυτό είναι και το δυνατό σημείο της περίθαλψης στην Ελλάδα, αφού εδώ το κόστος της παροχής υπηρεσιών δεν συγκρίνεται με αυτό της Αμερικής, σε οποιοδήποτε επάγγελμα όχι μόνο στο ιατρικό. Αντίστοιχα χαμηλότερη είναι και η αμοιβή του οδοντοτεχνικού εργαστηρίου, με αποτέλεσμα αυτήν την διαφορά στο τελικό κόστος της οδοντιατρικής περίθαλψης ανάμεσα στις δύο χώρες. Ετσι καταλήγουμε στο να παρέχουμε κορυφαία ποιοτικά αποτελέσματα στο ένα πέμπτο του κόστους, όπως τόνισα και προηγουμένως.

Ποια τα περιθώρια βελτίωσης της Ελλάδας στον τομέα αυτό;

Πιστεύω ότι είναι μεγάλα. Θεωρώ πως η Ελλάδα δεν έχει εκμεταλλευτεί ακόμα την τεράστια δυναμική που προσφέρει ο Ιατρικός Τουρισμός. Τον τελευταίο καιρό είναι αλήθεια πως στην χώρα μας γίνεται μια πραγματικά ψηφιακή επανάσταση. Η διαφημιστική καμπάνια του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, καθώς και η επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας, πραγματικά έχουν βοηθήσει, με αποτέλεσμα η χώρα να έχει πλέον τουρισμό σχεδόν δώδεκα μήνες τον χρόνο. Επίσης η πρόσβαση στο Διαδίκτυο βοηθά πολύ στο να μπορεί ο Ελληνας ιατρός να διαφημιστεί πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο. Σίγουρα όμως αν προωθηθεί και μέσω του κρατικού μηχανισμού και των ΜΜΕ, τα οφέλη τόσο σε ιδιωτικό επίπεδο όσο και γενικότερα σε επίπεδο εισροής συναλλάγματος στη χώρα θα είναι σημαντικά.

Γιατί κάποιος να επιλέξει εσάς;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Νέα Υόρκη από Ελληνες μετανάστες. Ως μαθήτρια φοίτησα στο Ελληνοαμερικανικό Σχολείο του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, πράγμα που ήταν εξαρχής το όνειρο των γονιών μου, σπούδασα στην Οδοντιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και εξακολουθώ να μετεκπαιδεύομαι συνεχώς και να εφαρμόζω αυτές τις γνώσεις στην πρακτική μου, με μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια, προς όφελος των ασθενών μου. Πιστεύω ότι το γεγονός ότι γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αμερική με φέρνει αμέσως πιο κοντά στην κουλτούρα των Ελληνοαμερικανών και τον τρόπο σκέψης τους. Επιπλέον, έχουμε και έναν πιο άμεσο τρόπο επικοινωνίας αφού μιλάμε την ίδια γλώσσα. Ασκώ την Οδοντιατρική επιστήμη πάνω από 30 χρόνια στο Denticare.gr και είμαι περήφανη, γιατί στο ιατρείο μου, εγώ και η ομάδα μου προσφέρουμε ένα ευρύ φάσμα οδοντιατρικών ειδικοτήτων. Ετσι δεν θα χρειαστεί ποτέ να περάσετε από την ταλαιπωρία της παραπομπής σε άλλο ιατρείο.
Χρησιμοποιούμε τις πιο σύγχρονες τεχνικές, εκπαιδευόμαστε συνεχώς και συνεργαζόμαστε με τους καλύτερους επιστήμονες στον τομέα τους.
Τέλος, πρέπει να τονίσω ότι τα ιατρεία μας είναι άρτια εξοπλισμένα, μοντέρνα και καλαίσθητα, εξασφαλίζοντας έτσι μία άνετη και χαλαρωτική εμπειρία για τον ασθενή.

Τι θα λέγατε στους Ελληνοαμερικανούς που θέλουν να συνδυάσουν τις διακοπές στην γενέτειρα με ιατρικές υπηρεσίες;

Θα τους συμβούλευα να το πράξουν αμέσως χωρίς δεύτερη σκέψη. Οπως τόνισα και παραπάνω, στην Ελλάδα θα έχουν πρόσβαση σε κορυφαία οδοντιατρική περίθαλψη σε ένα κλάσμα του κόστους που θα είχαν στην Αμερική. Ταυτόχρονα θα απολαύσουν διακοπές στην πατρίδα τους, θα δουν συγγενείς και φίλους, εκμεταλλευόμενοι αυτή την μεγάλη διαφορά στο κόστος. Εκείνο που πρέπει να τονίσουμε όμως είναι ότι όλη αυτή η διαδικασία της οδοντιατρικής θεραπείας που πολλές φορές είναι αγχωτική, στη χώρα μας είναι πολύ πιο φιλική και ήπια, αφοί ο Ελληνας ιατρός έχει ως γνωστόν πιο άμεση επαφή με τους ασθενείς του και στερείται του ψυχρού επαγγελματισμού που πολλές φορές συναντάμε σε έναν διαφορετικής εθνικής προέλευσης και κουλτούρας επαγγελματία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με τις εικόνες από τον ανεπανάληπτο θρίαμβο της κατάκτησης του Europa Conference League να παίζουν στις οθόνες, ο Σύλλογος Φιλάθλων Ολυμπιακού Νέας Υόρκης διοργάνωσε την καθιερωμένη χοροεσπερίδα, προσκαλώντας τους φίλους της ομάδας αλλά και ολόκληρη την Ομογένεια να γιορτάσουν τις επιτυχίες σε όλα τα αθλήματα.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ