x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η ομιλία του μαθητή Γιώργου Κεφάλα στο κυβερνείο Μασαχουσέτης έκλεψε τις εντυπώσεις στην εκδήλωση

11 Απριλίου 2024

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Γιώργος Κεφάλας, μαθητής της Εκτης Τάξης του Ημερήσιου ελληνικού σχολείου της κοινότητας της Αγίας Τριάδος του Λόουελ, έκλεψε τις εντυπώσεις με την ομιλία του «25η Μαρτίου» σε άπταιστα Ελληνικά, κατά την εκδήλωση που έγινε στο κυβερνείο της Μασαχουσέτης, αποσπώντας δυνατά χειροκροτήματα.

Τη δημοσιεύουμε ατόφια για να τη διαβάσουν όλοι και φυσικά και οι δεκάδες αναγνώστες μας στο Λόουελ και την ευρύτερη περιοχή.

Ιδού η ομιλία:

«25η Μαρτίου 1821

Ξημέρωσε και φέτος η Αγια μέρα, που κάνει τα στήθη μας να φουσκώνουν από περηφάνια και τις ψυχές μας να ευγνωμονούν τον Θεό που μας έκανε χριστιανούς και Ελληνες. Διπλή γιορτή γιορτάζει σήμερα η πατρίδα μας. Θρησκευτική και Εθνική.

Η ιστορική κοινότητα του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή Βοστώνης στην παρέλαση με ομαδική συμμετοχή μελών της όλων των γενεών και ηλικιών, με παλμό και την ιαχή «Ζήτω η Ελλάδα».
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ «Ε.Κ.»/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

25 Μαρτίου. Γιορτή της θρησκείας μας και γιορτή της πατρίδας μας. Μονάχα στην Ελλάδα ταίριαξε η φωνή του αγγέλου με τη φωνή του σκλαβωμένου και του επαναστατημένου Ελληνα.

Σαν σήμερα, πριν από πολλά χρόνια, ο αρχάγγελος Γαβριήλ έφερε την ευχάριστη είδηση, στη φτωχή κόρη της Ναζαρέτ, την Παρθένο Μαρία, ότι ‘θα γεννήσει τον Υιό του Θεού που θα σώσει τους ανθρώπους από τη σκλαβιά της αμαρτίας’.

Σαν σήμερα ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε τη σημαία στην Αγία Λαύρα το λάβαρο του αγώνα της λευτεριάς και ακούσθηκε σε όλο το σκλαβωμένο ελληνικό Γένος το σάλπισμα της επανάστασης, ο όρκος ο ιερός ‘Ελευθερία ή θάνατος’… Στιγμή ιερή. Ολοι οι Ελληνες σαν ένας άνθρωπος με μια ψυχή και πίστη στον Θεό, ορκίζονται να ελευθερώσουν τη σκλαβωμένη τους πατρίδα.

Βροντούν τα όπλα των πολεμιστών και αστράφτουν στον ανοιξιάτικο ήλιο. Αρχίζουν ένα σκληρό αγώνα με τον βάρβαρο κατακτητή. Ολοι οι Ελληνες πολεμούν σα λιοντάρια, για να διώξουν τους Οθωμανούς από την ένδοξη πατρίδα τους χαρίζοντας ελευθερία κι ευτυχία. Κι ένας λαός ξεχύνεται σαν το θολό ποτάμι, σαν τον σίφουνα, κι όλα τα παρασέρνει στο πέρασμά του.

Μετά από πολλές θυσίες και πολύχρονους αγώνες ξεπρόβαλε για τους Ελληνες η πολυπόθητη σκλαβιά. Θυσίες αμέτρητες. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Το Ζάλογγο, την Αλαμάνα, το, Μεσολόγγι, το Μανιάκι, το Σούλι, τα Δερβενάκια ή το χάνι της Γραβιάς Και ποιον από τους ήρωες να πρωτοαναφέρει; Τον Παπαφλέσσα, τον Κολοκοτρώνη, τον Καραϊσκάκη, τον Διάκο, τον Μιαούλη, τον Ανδρούτσο, τον Υψηλάντη. Χιλιάδες άλλοι Ελληνες έχυσαν το αίμα τους για να μας χαρίσουν μια πατρίδα ελεύθερη και τιμημένη.

Αυτή τη μεγάλη γιορτή γιορτάζουμε και κάνουμε δοξολογίες και παρελάσεις για να τιμήσουμε τους ηρωικούς μας προγόνους.

Σήμερα νιώθουμε την ψυχή μας πλημμυρισμένη από ευγνωμοσύνη προς τους δοξασμένους προγόνους μας. Νιώθουμε περηφάνια γιατί είμαστε απόγονοι τέτοιων ηρώων. Χρέος όλων μας είναι να φανούμε κι εμείς αντάξιοί τους.

Αφήστε τις καρδιές σήμερα να πλημμυρίσουν χαρά και ενθουσιασμό. Τραγουδήστε και υμνήστε αυτούς που έκαμαν να φέξει αυτή η ολόλαμπρη μέρα η 25η Μαρτίου. Ας βροντοφωνάξουμε με τον εθνικό μας ποιητή Κωστή Παλαμά ‘Αυτό το λόγο θα σας πω δεν έχω άλλο κανένα. Μεθύστε από το αθάνατο κρασί του 1821’!

Ζήτω η 25η Μαρτίου 1821 – Ζήτω η Ελλάδα!!!»

Η ιστορική κοινότητα των Ταξιαρχών του Watertown Μασαχουσέτης δυναμικό παρόν με το σχολείο και τους ενορίτες της.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ «Ε.Κ.»/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ
Η Ομογενειακή Τράπεζα Community Credit Union με Πρόεδρο τον Δρ. Νίκο Σαραντόπουλο έδωσε δυναμικό παρόν.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ «Ε.Κ.»/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ
Αναμνηστική φωτογραφία: π. Θεόδωρος Μπάρμπας, μικρός τσολιάς και το ζεύγος Δημητρίου και Ελευθερίας Παπασλή.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ «Ε.Κ.»/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ
Η Χριστίνα Μαμάκου από το Ελληνικό Απογευματινό Σχολείο της κοινότητας του Ευαγγελισμού του Γούμπερν Μασαχουσέτης, με την μητέρα της περιμένουν να αρχίσει η παρέλαση.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ «Ε.Κ.»/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ
Ομογενείς από πολλά μέρη της Βοστώνης, πολιτείες και πόλεις της Νέας Αγγλίας με τα εγγόνια τους αψηφώντας το κρύο παρακολουθούν με ξεχωριστή χαρά και ενθουσιασμό την παρέλαση.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ «Ε.Κ.»/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ
Οι μαθητές του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου Greek Tutoring με έδρα το Λέξινγκτον, παρέλασαν κρατώντας Ελληνικές σημαίες με ενθουσιασμό, καμάρι και ιαχές για τα Ελληνικά.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ «Ε.Κ.»/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ
Η ιστορική κοινότητα του Αγίου Σπυρίδωνα στην πόλη Γούστερ της Μασαχουσέτης, με τον συγκεντρωμένο Ηπειρωτικό Ελληνισμό, συμμετείχε στην παρέλαση με παλμό και ενθουσιασμό.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ «Ε.Κ.»/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ
Οι ενορίτες όλων των ηλικιών της κοινότητας Κοιμήσεως της Θεοτόκου από το Πωτάκετ – Ροντ Αϊλαντ με επικεφαλής τον ιερέα της, ταξίδεψαν δύο ώρες για να έλθουν στην παρέλαση.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ «Ε.Κ.»/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η αδήριτη ανάγκη της στενότερης διασύνδεσης με τα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και η περαιτέρω ανάπτυξη συνεργειών και ερευνητικών συνεργασιών ήταν το κεντρικό μήνυμα της πρώτης ημέρας των εργασιών του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ».

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ