x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Ομογένεια του Σαν Χοσέ Καλιφόρνιας γιόρτασε την εθνική επέτειο της Ελλάδας

04 Απριλίου 2024

ΣΑΝ ΧΟΣΕ. ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ. Η Ομογένεια της πόλης Σαν Χοσέ (San Jose) της Καλιφόρνιας γιόρτασε συνολικά με τις οργανώσεις και τους ομογενειακούς φορείς την εθνική επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης, η οποία οδήγησε την Ελλάδα στη λευτεριά από τους Τούρκους.

Στον εορτασμό έπαρσης της ελληνικής σημαίας στον ιστό του Δημαρχείου του Σαν Χοσέ συμμετείχαν η AHEPA, οι «Θυγατέρες της Πηνελόπης», οι «Θεραπαινίδες της Αθηνάς». Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη δημοτική σύμβουλο Παμ Φόλι (Pam Foley) από την Περιφέρεια 9, ενώ στην εκδήλωση παρέστη και ο Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος.

Ο Μητροπολίτης Γεράσιμος στον χαιρετισμό του, ανάμεσα στα άλλα, είπε πως «βρισκόμαστε εδώ σήμερα έτοιμοι να ανυψώσουμε τη σημαία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, μιας χώρας η οποία θεμελιώθηκε στη δημοκρατία η οποία δόθηκε από τους αρχαίους Ελληνες, για να τιμήσουμε επίσης τον λαό της Ελλάδος με το να σελαγίσουμε τη γαλανόλευκη σημαία».

Ομογενής από την πόλη Σαν Χοσέ της Καλιφόρνιας ντυμένος τσολιάς προβαίνει στην έπαρση της Ελληνικής σημαίας στον ιστό του δημαρχείου της πόλης. (Photo by Panayiota Good)

Σε άλλο σημείο ανέφερε πως «καθώς παριστάμεθα εδώ ενωμένοι για να τιμήσουμε τον ηρωϊσμό των προγόνων μας στον αγώνα τους για την ανεξαρτησία, ας θυμηθούμε τους πολλούς αγώνες για ελευθερία οι οποίοι εξακολουθούν να υπάρχουν στον κόσμο μας».

Ο Μητροπολίτης Γεράσιμος υπογράμμισε πως «πρέπει να επαγρυπνούμε προσευχόμενοι για ειρήνη, για ασφάλεια και για την προστασία της όμορφης δημιουργίας του Θεού που μας περιβάλλει. Ολοι μας οφείλουμε να κάνουμε αυτό που μας ανήκει. Οφείλουμε να αναζητούμε να ζούμε εν τω κόσμω με αρμονία και ενότητα».

Σε ανάμνηση της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, η δημοτική σύμβουλος Παμ Φόλι επέδωσε προκήρυξη υπογεγραμμένη από τον δήμαρχο Ματ Μαχάν και σύνολο το Δημοτικό Συμβούλιο για την Επέτειο. Επίσης, εκδόθηκε διακήρυξη από την βουλευτή Νταγιάμ Πάπαν από το Σαν Ματέο και αναγνώστηκε από την Ιωάννα Νταν την πρόεδρο του Τμήματος 29 των «Θυγατέρων της Πηνελόπης».

Ομάδα μαθητών του Ελληνικού Σχολείου της κοινότητας του Αγίου Νικολάου στην πόλη Σαν Χοσέ της Καλιφόρνιας στην εκδήλωση της Εθνικής Επετείου της Ελλάδας στο δημαρχείο.
(Photo by Panayiota Good)

Η Πάμ Φόλι στον χαιρετισμό της είπε: «Είμαι υπερήφανη που αναγνωρίζω και ανακηρύττω την 25η Μαρτίου ως Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στην πόλη του Σαν Χοσέ. Η Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας δεν είναι μόνο μία ημέρα περασμένων επιτευγμάτων, αλλά επίσης μία υπενθύμιση της σπουδαιότητας της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της εθνικής ακεραιότητας. Ο εορτασμός της Ελληνικής Ανεξαρτησίας είναι μία ευκαιρία συγκέντρωσής μας για να τιμήσουμε την Ελληνική ιστορία και κληρονομιά και να νιώσουμε μία αίσθηση υπερηφάνειας και ενότητας ανάμεσα στους Ελληνοαμερικανούς».

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης οι ιερείς της κοινότητας του Αγίου Νικολάου π. Τζέιμς Κουμαρέλας και Νεμπόσα Πάντικ μαζί με μία μεγάλη ομάδα ενοριτών. Το Χορευτικό Συγκρότημα της κοινότητας του Αγίου Νικολάου χόρεψαν όμορφους ελληνικούς χορούς από διάφορα μέρη της Ελλάδος αποσπώντας τα χειροκροτήματα και τις ιαχές των παρευρισκομένων.

Αναμνηστική φωτογραφία ομογενών της πόλης Σαν Χοσέ στην εκδήλωση για την Εθνική Επέτειο της Ελλάδος στην πλατεία του δημαρχείου της πόλης.
(Photo by Panayiota Good)

Η διευθύντρια του Χορευτικού Συγκροτήματος Μαρία Χαλάτση, είπε πως «τιμούμε την κληρονομιά των προγόνων μας με τη διατήρηση των παραδόσεων μέσω του χορού και γιορτάζουμε τη γλώσσα μας μέσω του τραγουδιού, εκφράζοντας το πνεύμα της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΤΑΤΕΝ ΑΪΛΑΝΤ. Με τιμώμενο πρόσωπο των επί 28 χρόνια ιερατικό προϊστάμενο της ενορίας, π.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ