Πολιτική

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για επανεκλογή στην προεδρία της ΕE

19 Φεβρουαρίου 2024

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. «Η Ευρώπη είναι το σπίτι μου (…) Σε αυτά τα πέντε χρόνια, δεν μεγάλωσε μόνο το πάθος μου για την Ευρώπη, αλλά ασφαλώς και η εμπειρία μου, σχετικά με το πόσα μπορεί να επιτύχει η Ευρώπη για τους ανθρώπους της», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοινώνοντας χθες την υποψηφιότητά της για την επανεκλογή στη θέση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στο πλευρό της, ο αρχηγός του κομματικού της «σπιτιού», ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος ανακοίνωσε την ομόφωνη απόφαση του προεδρείου του CDU να στηρίξει την κυρία φον ντερ Λάιεν για το χρίσμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών.

Ο κ. Μερτς εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του κόμματός του για την πρώτη θητεία της προέδρου της Κομισιόν, επαινώντας κυρίως τον ρόλο της στη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού και της ύφεσης που την ακολούθησε, αλλά και στην αντιμετώπιση του πολέμου στην Ουκρανία. «Το CDU στηρίζει ομόφωνα την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως προέδρου της Επιτροπής», δήλωσε ο ηγέτης των χριστιανοδημοκρατών και διευκρίνισε ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα ληφθεί στο συνέδριό του, στις 6 και 7 Μαρτίου, στο Βουκουρέστι, τονίζοντας ότι ο ίδιος θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε και η απόφαση του ΕΛΚ να θέσει την κυρία φον ντερ Λάιεν ως επικεφαλής υποψήφια για τις ευρωεκλογές να είναι επίσης ομόφωνη.

Τη στήριξή του στην υποψηφιότητα της προέδρου της Επιτροπής εξέφρασε τη Δευτέρα και ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) Μάρκους Ζέντερ, ο οποίος, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ», δήλωσε ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι η φυσική επιλογή επικεφαλής υποψηφίου της Χριστιανικής Ενωσης (CDU/CSU), καθώς τα προηγούμενα πέντε χρόνια «επέδειξε ηγετική ισχύ και οδήγησε την Ευρώπη καλά μέσα από τις κρίσεις». «Μαζί με τον Μάνφρεντ Βέμπερ σχηματίζουν ένα δυνατό δίδυμο. Το CSU θα τους παρέχει ισχυρή υποστήριξη», πρόσθεσε ο κ. Ζέντερ, για να συμπεριλάβει στο μήνυμά του και ως υστερόγραφο: «Εχουμε εδώ και χρόνια στενή προσωπική σχέση και μάλιστα πριν από περισσότερα από δέκα χρόνια χορεύαμε και μαζί», ανέφερε. Η ανάρτησή του συνοδεύθηκε μάλιστα από σχετικό φωτογραφικό στιγμιότυπο.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις του επόμενου διαστήματος για την Ευρώπη, ο Φρίντριχ Μερτς έκανε λόγο για την εγγύηση της ασφάλειας και της ευημερίας των πολιτών της και κατονόμασε τη Ρωσία ως μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις για την Ευρώπη για τους επόμενους μήνες και χρόνια. Σχολιάζοντας τον θάνατο του αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, έκανε λόγο για «εντολή του Ρώσου Προέδρου» και πρόσθεσε ότι το μήνυμά του, ειδικά προς τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια που ξεκινούσε ταυτόχρονα με την είδηση του θανάτου του Ναβάλνι, ήταν ότι, «κάνω ό,τι θέλω και οι ανθρώπινες ζωές δεν παίζουν για μένα κανέναν ρόλο».

Ο αρχηγός του CDU επέκρινε επίσης την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις τόσο στον εξοπλισμό των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων όσο και στη λήψη της απόφασης για την παράδοση συστήματος Taurus στην Ουκρανία και ζήτησε από τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες. «Τα μέλη του ΝΑΤΟ που είναι και μέλη της ΕΕ συνεισφέρουν μόνο το 20% των συνολικών δυνατοτήτων της Συμμαχίας (…) Ο (Ουκρανός) πρόεδρος Ζελένσκι είχε δίκιο όταν είπε ότι θα έπρεπε να αναρωτιόμαστε γιατί η Ρωσία είναι ακόμη σε θέση να συνεχίζει τον πόλεμο», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκός συντονισμός π.χ. στην παραγωγή εξοπλιστικών συστημάτων, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι η συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ είναι εξαιρετική και ειδικά η σχέση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον Γενικό Γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

ΑΘΗΝΑ. Την ανάγκη να βγουν από την απομόνωση οι νησιώτες, τονίζει σε ανάρτησή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος βρίσκεται ως γνωστόν σε περιοδεία στο Αιγαίο.

Σχόλια

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.