x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η παράδοση συνεχίζεται

Αυτές τις μέρες δημοσιεύσαμε ειδήσεις για τη μεγάλη εορτή των Θεοφανίων από την Ομογένεια, την Ελλάδα, την Κωνσταντινούπολη και την Αλεξάνδρεια με τις ανάλογες φωτογραφίες, καταδεικνύοντας ότι η παράδοση του Αγιασμού των Υδάτων συνεχίζεται παντού και παραδίνεται στις ερχόμενες γενιές οι οποίες με τη σειρά τους παραδίνονται στην Παράδοση.

Η γιορτή της Eπιφανίας του Θεού μεγάλη και μηνυματοφόρος σημαίνουσα πολλά της Ορθόδοξης Πίστης και Λατρείας αφού ο Ενας της Τριάδος ενανθρώπησε όντας Θεός και συνέχεια βαπτίσθηκε στον Ιορδάνη όντας αναμάρτητος, γι’ αυτό άλλωστε και «ανήλθε ευθύς από του ύδατος» που πάει να πει ότι βγήκε αμέσως από το νερό και ιδού γιατί: το βάπτισμα του Ιωάννη ήταν «βάπτισμα μετανοίας» και οι βαπτιζόμενοι εξομολογούντο δημόσια τα αμαρτήματά τους. Ο Χριστός όμως όντας αναμάρτητος δεν είχε κάτι να εξομολογηθεί γι’ αυτό και βγήκε αμέσως από το νερό.

Γι’ αυτό πέρα από τις περιγραφικές σκηνογραφίες και εκφράσεις οφείλουμε να βλέπουμε την ουσία των γενομένων και τι σημαίνουν αυτά για μας σήμερα τους ανθρώπους των ηλεκτρονικών υπολογιστών και της τεχνητής νοημοσύνης. Αν παραμείνουν μια απλή ετήσια φολκλορική συνήθεια η ρίψη του σταυρού στη θάλασσα, οι νέοι που κολυμπούν για να τον ανασύρουν, η απελευθέρωση των περιστεριών και τα συναφή, τότε θαρρώ πως χάνεται το νόημα του γεγονότος της Επιφανίας του Θεού.

Και μια προσωπική γνώμη: Ηταν συγκινητικές οι σκηνογραφίες των Θεοφανίων στην Κωνσταντινούπολη τόσο του Πατριαρχείου, όσο και των Μητροπόλεων Δέρκων και Πριγκηποννήσων, γιατί απέδειξαν για μια ακόμα φορά πως η Παράδοση δεν συνεχίζεται μόνο από τους πολλούς, αλλά και τους λίγους στων οποίων τα σωθικά καίει η φλόγα της Πίστης και της Παράδοσης της Ελληνορθοδοξίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι η ομιλία του Τζο Μπάιντεν στο Κογκρέσο για την Κατάσταση της Ενωσης, ήταν η καλύτερη -τουλάχιστον- της προεδρίας του;Εδινε την εικόνα ότι το απολάμβανε.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ