x
 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η πεθερά μου δεν με θέλει γιατί είμαι ξένη

Αγαπητή Σταυρούλα

Είμαι 26 χρόνων αρραβωνιασμένη και ερωτευμένη πολύ με έναν άντρα, ο οποίος όμως δεν είναι ελληνικής καταγωγής ούτε είναι χριστιανός ορθόδοξος. Ο αρραβωνιαστικός μου έχει ανάλογα αισθήματα για μένα και αν και το ξέραμε από την αρχή ότι ίσως οι οικογένειές μας έχουν αντιρρήσεις για τη σχέση μας, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε γιατί η μεταξύ μας σχέση είναι πολύ δυνατή. Πράγματι η δική μου οικογένεια στην αρχή ήταν αρνητική στο να προχωρήσουμε αλλά με τον καιρό πείστηκαν και τώρα δείχνουν στον αρραβωνιαστικό μου μεγάλη αγάπη. Η δική του οικογένεια όμως και κυρίως η μητέρα του είναι ακόμη δυσαρεστημένη και το δείχνει με κάθε τρόπο. Οταν βρισκόμαστε όλοι μαζί είναι ψυχρή και πολύ τυπική, μου μιλάει με το ζόρι και μόνο αν της απευθύνω τον λόγο παρ’ όλο που προσπαθώ με κάθε τρόπο να της πιάσω κουβέντα. Με πολύ εύσχημο τρόπο με αποκλείει από τη δική τους οικογένεια και κάποια πράγματα που κάνουν μαζί, πατώντας στο ζήτημα της θρησκευτικής ηθικής. Για παράδειγμα, δεν μου επιτρέπει να κοιμηθώ στο σπίτι τους, παρ’ όλο που ο αρραβωνιαστικός μου κοιμάται στο δικό μου με τη δικαιολογία ότι δεν έχουμε παντρευτεί, επιμένει να μην πάω μαζί τους διακοπές στη χώρα από την οποία είναι, γιατί ντρέπεται τους συγγενείς και τον κόσμο και γενικά προσπαθεί με κάθε τρόπο να κάνει τη σχέση μας δύσκολη. Ο αρραβωνιαστικός μου στεναχωριέται πολύ, γιατί της έχει μεγάλη αδυναμία και εγώ νιώθω απελπισμένη με την κατάσταση αυτή. Φοβάμαι πολύ μήπως τελικά τον πείσει και χωρίσουμε. Τι να κάνω;

Μιχαηλία

Αγαπητή Μιχαηλία,

Ο γάμος δεν είναι ένα ρομαντικό παραμύθι που καταλήγει σε μια βραδιά με νυφικό, σαμπάνια και καλεσμένους και τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει καν το «και μετά έζησαν ευτυχισμένοι». Από το επόμενο πρωί ήδη, οι νεόνυμφοι μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με προβλήματα και καταστάσεις που δεν είχαν προβλέψει. Μάλιστα πολλές φορές τα προβλήματα δημιουργούνται από στενά οικογενειακά τους πρόσωπα που εμπλέκονται ή που προσπαθούν να εμπλακούν στον τρόπο με τον οποίο το ζευγάρι επιθυμεί να οργανώσει τη ζωή του. Πόσο μάλλον όταν μέρος της εξίσωσης είναι και η διαφορετική κουλτούρα.
Η διαφορετική κουλτούρα μπορεί να σημαίνει διαφορετική κοσμοθεωρία, διαφορετική αντίληψη της ζωής. Ο τρόπος με τον οποίο έχει κανείς μεγαλώσει καθορίζει τις αρχές, τις αξίες, το πώς αντιμετωπίζει την ζωή και τις καθημερινές προκλήσεις. Στην αρχή της σχέσης, όταν το ζευγάρι είναι ερωτευμένο, αυτή η διαφορετικότητα μπορεί να μην αποκαλυφθεί σε όλο της το μέγεθος, γιατί υπάρχει η τάση να αναζητάει κανείς ομοιότητες με τον άνθρωπο που έχει ερωτευτεί, ή να υποβιβάζει την σημασία των διαφορών που τυχόν εντοπίζει. Με τον καιρό όμως, όταν σταματήσει κανείς να βλέπει τον άλλον μέσα από τον παραμορφωτικό φακό του έρωτα, μπορεί δυστυχώς να φτάσει στην διαπίστωση ότι παντρεύτηκε έναν άγνωστο ή ότι ο άλλος άλλαξε πολύ μετά τον γάμο, τόσο που είναι πολύ δύσκολο πια να ζήσει μαζί του.
Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να μπορεί να δει κανείς την κατάσταση προσεκτικά και με λογική από την αρχή. Τις περισσότερες φορές ο άλλος δείχνει ποιος είναι από την πρώτη στιγμή, όσο κι αν προσπαθεί να ωραιοποιήσει την εικόνα του.
Επομένως, και στην δική σας περίπτωση, αυτό που μπορεί να σας βοηθήσει να πάρετε τις καλύτερες για εσάς αποφάσεις, είναι να είστε πολύ παρατηρητική και ειλικρινής με τον εαυτό σας. Παρατηρήστε ποια είναι η στάση του αρραβωνιαστικού σας, όταν είναι με την μητέρα του. Αλλάζει κάτι απέναντι σε εσάς, σας ζητάει να κάνετε συμβιβασμούς σε βασικές σας αρχές;
Οταν την βλέπει μόνος του σας δίνει την εντύπωση ότι τον επηρεάζει; Αναφέρει συχνά τις δικές της αντιλήψεις, την δικαιολογεί όταν κάτι δεν σας αρέσει; Της δίνει δίκιο σε αυτά που απαιτεί να κάνετε, ενώ εσείς δεν βλέπετε τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο;
Προσπαθήστε ακόμη να καταλάβετε για ποιον λόγο νιώθετε τόσο μεγάλη ανασφάλεια για το μέλλον σας μαζί του. Τι είναι αυτό που σας κάνει να αναρωτιέστε αν η μητέρα του μπορεί να πείσει τον άνθρωπό σας να σας εγκαταλείψει. Είναι δικές σας προσωπικές ανασφάλειες ή μήπως οφείλονται στον τρόπο που ο άνθρωπός σας σκέφτεται ή συμπεριφέρεται; Τι είναι αυτό που χρειάζεστε για να προχωρήσετε με ασφάλεια και εμπιστοσύνη σε αυτόν τον γάμο; Μπορεί ο σύντροφός σας να σας το προσφέρει;
Απαντώντας σε αυτά τα ερωτήματα, ίσως βρείτε την απάντηση σε όσα σας απασχολούν. Το σίγουρο είναι ότι για να πετύχει ένας γάμος και πολύ περισσότερο ένας γάμος ανθρώπων με διαφορετική θρησκεία ή κουλτούρα, θα πρέπει και οι δύο να γνωρίζουν καλά ο ένας τον άλλον και να είναι αποφασισμένοι να τον αποδεχτούν με σεβασμό, αγάπη και εμπιστοσύνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μία πολύ δύσκολη αλλά άκρως θετική επίσκεψη πραγματοποίησε την Πέμπτη ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν στην Ελλάδα.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ