x
 

Επιστήμη

Η πιο σπάνια φάλαινα του Κόσμου εξόκειλε σε παραλία της Νέας Ζηλανδίας

ΟΥΕΛΙΓΚΤΟΝ. ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ. Μια φάλαινα που εξόκειλε και βρέθηκε νεκρή σε παραλία της Νέας Ζηλανδίας νωρίτερα αυτόν τον μήνα αναγνωρίστηκε από τους επιστήμονες ως φάλαινα με δόντια – ένα είδος τόσο σπάνιο που δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ ζωντανό.

Η ταυτότητα, του μήκους πέντε μέτρων πλάσματος με ράμφος, προσδιορίστηκε από τα χρωματικά του σχέδια και το σχήμα του κρανίου, του ράμφους και των δοντιών του. Τα λείψανά του έχουν τοποθετηθεί σε ψυκτικούς θαλάμους ενώ πραγματοποιείται εξέταση DNA, με τους ειδικούς να λένε ότι μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες μέχρι να επιβεβαιωθεί η τελική ταυτοποίηση.

Επειδή έχουν βρεθεί τόσο λίγα δείγματα και δεν έχουν υπάρξει παρατηρήσεις ζώντων εκπροσώπων του είδους, πολύ λίγα είναι γνωστά για τη φάλαινα με τα δόντια που μοιάζουν με φτυάρια.

Οι ερευνητές λένε ότι η ανακάλυψη του πτώματος της συγκεκριμένης φάλαινας θα μπορούσε να τους βοηθήσει να αποκτήσουν κρίσιμες νέες πληροφορίες για το είδος. Τοπικοί αξιωματούχοι ενημερώθηκαν ότι η φάλαινα είχε ξεβραστεί στην ακτή στις 4 Ιουλίου στις εκβολές του ποταμού Taiari, στην επαρχία Otago στο νότιο νησί της Νέας Ζηλανδίας.

Ο εκπρόσωπος του Τμήματος Διατήρησης των ειδών (DOC) Gabe Davies είπε ότι οι φάλαινες με τα δόντια – φτυάρια είναι ένα από τα λιγότερο γνωστά μεγάλα είδη θηλαστικών, με μόνο έξι δείγματα να έχουν τεκμηριωθεί ποτέ σε όλο τον Κόσμο.

«Από επιστημονική άποψη και από άποψη διατήρησης των ειδών, αυτό το γεγονός είναι τεράστιο», πρόσθεσε.

Το τμήμα είπε ότι επειδή το δείγμα είχε μόλις πρόσφατα πεθάνει, θα μπορούσε να γίνει η πρώτη φάλαινα του είδους που θα τεμαχιστεί.

Σε αυτή τη φωτογραφία που παραχωρήθηκε από το Τμήμα Προστασίας της Φύσης, δασοφύλακες επιθεωρούν αυτό που πιστεύεται ότι είναι μια σπάνια φάλαινα με δόντια-σπάθη στις 5 Ιουλίου 2024, αφού βρέθηκε ξεβρασμένη στην ακτή σε μια παραλία κοντά στο Οτάγκο της Νέας Ζηλανδίας. (Department of Conservation via AP)

Οι Μαορί της Νέας Ζηλανδίας θεωρούν τις φάλαινες ιερό θησαυρό και το DOC είπε ότι οι τοπικές κοινότητες των Μαορί θα συμμετάσχουν στην απόφαση για τη μοίρα της φάλαινας.

Το είδος περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1874 μετά τη συλλογή μιας κάτω γνάθου και δύο δοντιών από τα νησιά Chatham της Νέας Ζηλανδίας. Τα σκελετικά υπολείμματα δύο άλλων δειγμάτων που βρέθηκαν σε νησιά στη Νέα Ζηλανδία και τη Χιλή επέτρεψαν στους επιστήμονες να επιβεβαιώσουν ένα νέο είδος.

Στη μικρή συλλογή προστέθηκαν δύο ακόμη πρόσφατα ευρήματα για τις λανθάνουσες φάλαινες στα ανοιχτά του βόρειου νησιού της Νέας Ζηλανδίας το 2010 και το 2017.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η ιαπωνική οργάνωση Nihon Hidankyo, ένα κίνημα των επιζώντων των ατομικών βομβών που έπεσαν στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι το 1945, γνωστή επίσης ως Hibakusha, τιμήθηκε σήμερα με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

thumbnail image

Σχόλια

arrow

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Κύριο Άρθρο

Το φιάσκο των Γάλλων με τα μνημειώδη λάθη στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, μας έφερε στο νου τους αγώνες του 2004, στην Αθήνα.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Πάνω από οκτακόσια παιδιά όλων των ηλικιών αμφοτέρων των φύλων από τις κοινότητες της Μητρόπολης Βοστώνης ανά τη Νέα Αγγλία, συμμετείχαν και εξακολουθούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Κατασκηνωτικού Κέντρου της Μητρόπολης Βοστώνης, το οποίο, ως γνωστόν, βρίσκεται στην πολίχνη Κοντούκουκ του Νιου Χαμσάιρ.

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΒΙΝΤΕΟ