x
 

Πολιτική

Η ετυμηγορία για την υπόθεση Τραμπ στα χέρια των ενόρκων

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η έκβαση της ιστορικής δίκης του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πέρασε, με την έναρξη χθες Τετάρτη των συσκέψεων του σώματος των ενόρκων, στα χέρια δώδεκα Νεοϋορκέζων, οι οποίοι έχουν ορκιστεί να είναι δίκαιοι και αμερόληπτοι μπροστά στο πρωτοφανές έργο τους.

Το σώμα των ενόρκων, αποτελούμενο από επτά άνδρες και πέντε γυναίκες, στάλθηκε σε μια κλειστή αίθουσα λίγο πριν από τις 11:30 π.μ. για να αρχίσει να εξετάζει την απόφαση στην πρώτη ποινική δίκη πρώην προέδρου των ΗΠΑ. Οι συζητήσεις των ενόρκων είναι μυστικές, αν και μπορούν να στέλνουν σημειώματα στον δικαστή ζητώντας να ξανακούσουν μαρτυρίες ή να δουν αποδεικτικά στοιχεία.

«Δεν είναι δική μου ευθύνη να κρίνω τα αποδεικτικά στοιχεία εδώ. Είναι δική σας», είπε ο δικαστής Χουάν Μ. Μέρτσαν (Juan M. Merchan) στους ενόρκους.

Ο Τραμπ υιοθέτησε έναν απαισιόδοξο τόνο μετά την αποχώρησή του από την αίθουσα του δικαστηρίου κατόπιν της πολύωρης ανάγνωσης των οδηγιών στους ενόρκους, επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς του για μια «πολύ άδικη δίκη» και λέγοντας: «Η Μητέρα Τερέζα δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτές τις κατηγορίες. Αυτές οι κατηγορίες είναι στημένες».

Ο Τραμπ και οι δικηγόροι του, μαζί με τους εισαγγελείς, έλαβαν εντολή να παραμείνουν εντός του δικαστηρίου κατά τη διάρκεια των συσκέψεων. Κάθισε πίσω στην καρέκλα του και έκλεισε τα μάτια του καθώς ο Μέρτσαν είπε στους ενόρκους κατά την έναρξη της ημέρας ότι θα χρειαστεί περίπου μία ώρα για να διαβάσει τις οδηγίες.

Ο Τραμπ βρέθηκε αντιμέτωπος με 34 κατηγορίες για παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων στην εταιρεία του σε σχέση με ένα φερόμενο σχέδιο για την απόκρυψη δυνητικά ντροπιαστικών ιστοριών σχετικά με τον ίδιο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του για τις προεδρικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών το 2016.

Η κατηγορία, που αποτελεί κακούργημα, προκύπτει από τις αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν στον τότε δικηγόρο του Τραμπ, Μάικλ Κόεν, αφού αυτός κατέβαλε 130.000 δολάρια στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς για να αποσιωπήσει τους ισχυρισμούς της ότι οι δυο τους συνευρέθηκαν ερωτικά το 2006. Ο Τραμπ κατηγορείται ότι παρουσίασε ψευδώς τις αποζημιώσεις του Κόεν ως νομικά έξοδα.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει αθώος και υποστηρίζει ότι οι πληρωμές του Κόεν αφορούσαν νόμιμες νομικές υπηρεσίες. Εχει επίσης αρνηθεί την υποτιθέμενη εξωσυζυγική σεξουαλική επαφή με την Ντάνιελς.

Για να καταδικαστεί ο Τραμπ, οι ένορκοι θα έπρεπε να κρίνουν ομόφωνα ότι προχώρησε σε δόλια καταχώρηση στα αρχεία της εταιρείας του, ή ότι ανάγκασε κάποιον άλλον να το κάνει, και ότι το έκανε με σκοπό να διαπράξει ή να αποκρύψει άλλο έγκλημα.

Το έγκλημα που οι εισαγγελείς λένε ότι διέπραξε ή απέκρυψε ο Τραμπ είναι η παραβίαση ενός εκλογικού νόμου της Νέας Υόρκης που καθιστά παράνομο για δύο ή περισσότερους συνωμότες «να προωθήσουν ή να εμποδίσουν την εκλογή οποιουδήποτε προσώπου σε δημόσιο αξίωμα με παράνομα μέσα».

Ενώ οι ένορκοι πρέπει να συμφωνήσουν ομόφωνα ότι έγινε κάτι παράνομο για την προώθηση της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, δεν χρειάζεται να ομοφωνήσουν για το ποιο ήταν αυτό το παράνομο πράγμα.

Οι ένορκοι εμφανίστηκαν συχνά καθηλωμένοι από τις καταθέσεις στη δίκη, μεταξύ άλλων από τον Κόεν και την Ντάνιελς. Πολλοί κρατούσαν σημειώσεις και παρακολουθούσαν με προσοχή τους μάρτυρες που απαντούσαν σε ερωτήσεις των εισαγγελέων του Μανχάταν και των δικηγόρων του Τραμπ. Αρχισαν να συσκέπτονται μετά από μια μαραθώνια ημέρα τελικών αγορεύσεων.

Νωρίτερα την Τετάρτη, οι ένορκοι έλαβαν νομικές οδηγίες από τον Μέρτσαν σχετικά με τους παράγοντες που μπορεί να αξιοποιήσει το Σώμα για να αξιολογήσει την κατάθεση μάρτυρα, συμπεριλαμβανομένης της αξιοπιστίας της, της συνέπειάς της με άλλες μαρτυρίες, του τρόπου με τον οποίο ο μάρτυρας ανέβηκε στο βήμα και του κατά πόσον το άτομο έχει κίνητρο να πει ψέματα.

Αλλά, είπε ο δικαστής, «δεν υπάρχει συγκεκριμένη φόρμουλα για την αξιολόγηση της ειλικρίνειας και της ακρίβειας της κατάθεσης ενός άλλου προσώπου».

Ο Μέρτσαν ενημέρωσε επίσης τους ενόρκους για την έννοια της επικουρικής ευθύνης, σύμφωνα με την οποία ένας κατηγορούμενος μπορεί να θεωρηθεί ποινικά υπεύθυνος για τις πράξεις κάποιου άλλου.

Πηγή: «Associated Press»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενας πολιτικός γκρίνιαξε στην αίθουσα του δικαστηρίου, μίλησε στους δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί έξω και φαινομενικά αποκοιμήθηκε μπροστά στα μάτια των ενόρκων.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ