x

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η πολιτεία του Κονέκτικατ τίμησε την AHEPA

ΧΑΡΤΦΟΡΝΤ. Τα 100 χρόνια από την ίδρυση της AHEPA, μιας οργάνωσης η οποία επιτέλεσε έναν κομβικό ρόλο τόσο στην καθιέρωση του Ελληνισμού εντός των ΗΠΑ, όσο και για την προώθηση των ελληνικών εθνικών θεμάτων, τίμησε η ηγεσία της Πολιτείας του Κονέκτικατ.

Ειδικότερα, σε μια εκδήλωση που έλαβε χώρα στις 3 Μαρτίου, ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA, Δημήτρης Κόκοτας (Jimmy Kokotas) ταξίδεψε στο Χάρτφορντ και έλαβε τις τιμητικές διακηρύξεις τόσο από τον κυβερνήτη της Πολιτείας, Νεντ Λαμόντ (Ned Lamond), όσο και από την ελληνικής καταγωγής αντικυβερνήτη Σούζαν Μπίσιγουιτς (Susan Bysiewicz), με αφορμή τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας.  Κατ’ αυτόν τον τρόπο, αναγνωρίστηκε και η πολυσχιδής δράση της AHEPA στο Κονέκτικατ, όπου λειτουργούν δέκα διαφορετικές περιφερειακές οργανώσεις (Chapters), με σημαντικό, μεταξύ άλλων, κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο.

Στην συνέχεια, η Ελληνοαμερικανίδα αντικυβερνήτης παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν της AHEPA, όπου παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην ανώτατος σύμβουλος, Γρηγόρης Στάμος (Gregory J. Stamos), αλλά και οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της Πολιτείας του Κονέκτικατ, Κρις Πούλος (Chris Poulos) και Νικόλ Κλαρίδη-Ντίτρια (Nicole Clarides-Ditria).

Από αριστερά προς τα δεξιά: Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ “Παιδεία” Ηλίας Τομάζος, ο Υπατος Πρόεδρος της AHEPA Τζίμης Κόκοτας και ο πρώην Ανώτατος Σύμβουλος της AHEPA Gregory J. Stamos. Φωτογραφία: G.J. Stamos

Στη συνέχεια, τόσο ο κ. Κόκοτας, όσο και ο κ. Στάμος ξεναγήθηκαν στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ «Παιδεία» στην πανεπιστημιούπολη, που βρίσκεται στην περιοχή του Στορς. Ο εκτελεστικός διευθυντής Ηλίας Τομάζος αναφέρθηκε στην συνεχή ανάπτυξη του Ελληνικού Κέντρου για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες παρουσίας στην πανεπιστημιούπολη του UConn, αρχής γενομένης από την ανέγερση του ελληνορθόδοξου παρεκκλησίου των Τριών Ιεραρχών, της πρώτης και μοναδικής ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας σε πανεπιστημιούπολη Κολεγίου. Κατόπιν τούτου, ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους, συμπεριλαμβανομένου του Εκπαιδευτικού Κέντρου και της Βιβλιοθήκης, του μαρμάρινου υπαίθριου αμφιθέατρου και του πρόσφατα εγκαινιασμένου Σπαρτιάτικου Μουσείου, το οποίο σύντομα μπορεί να κοσμηθεί με ελληνικά αρχαιολογικά ευρήματα σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας.

«Το Κονέκτικατ έστρωσε το κόκκινο χαλί για το AHEPA, από την τιμή του αντίκτυπου του σε όλη την Πολιτεία στην κρατική πρωτεύουσα, μέχρι τη συναρπαστική ωδή στον Ελληνισμό που βρίσκεται στην πανεπιστημιούπολη του UConn. Το να μπορείς να προβληματιστείς στο παρεκκλήσι, να μάθεις για τον αντίκτυπο της Παιδείας στην ελληνοαμερικανική νεολαία στο UConn, να δεις τα εκπληκτικά μαρμάρινα καθίσματα στο αμφιθέατρο και το κομψό Σπαρτιάτικο Μουσείο, επιβεβαιώνει έναν από τους πυλώνες του AHEPA, τη διαιώνιση του ελληνικού πολιτισμού», ανέφερε σε σχετικές δηλώσεις του ο κ. Κόκοτας, εκφράζοντας επίσης την εκτίμησή του τόσο για τους ιθύνοντες της Πολιτείας του Κονέκτικατ, όσο και για το έργο που επιτελεί η AHEPA στην περιοχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΥΔΝΕΫ. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο καθαίρεσε από το μέγιστο λειτούργημα της ιερωσύνης τον Ελευθέριο Τάτση, μέχρι προ τινος κληρικό της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, η οποία εξέδωσε το ακόλουθο αναλυτικό ανακοινωθέν με την συνημμένη φωτογραφία:« Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας πληροφορεί τον ευαγή κλήρο και τον Ορθόδοξο λαό της πέμπτης ηπείρου ότι, με απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, επεβλήθη στον μέχρι πρότινος κληρικό κ.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ