x
 

Πολιτική

Η πολιτική στο κόκκινο λόγω υποκλοπής

ΑΘΗΝΑ. Ενώ η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ξεκίνησε την Παρασκευή κεκλεισμένων των θυρών ακροάσεις για το θέμα της τηλεφωνικής υποκλοπής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, το θέμα έχει προκαλέσει οξεία πολιτική αντιπαράθεση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να πρωτοστατεί στις καταγγελίες ακόμη και με προσωπικές επιθέσεις κατά του Πρωθυπουργού, αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει προμηθευτεί το κακόβουλο, όπως το χαρακτήρισε, κατασκοπευτικό λογισμικό «Predator».

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας την Παρασκευή, δήλωσε πως περιμένει από την ελληνική Δικαιοσύνη και από τις αρμόδιες υπηρεσίες, να εντοπίσουν ποιος είναι αυτός που υπονομεύει τη διαφάνεια και την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος. «Σοκάρομαι», είπε, «γιατί είμαι ο πρώτος πανευρωπαϊκά ευρωβουλευτής που έχει εντοπιστεί να επιχειρείται να παγιδευτεί από τέτοια βαριά λογισμικά. Γι’ αυτό και, ενώ κάποιοι στην Ελλάδα θέλουν να το χαμηλώσουν, η ‘New York Times’ είχε εκτενές άρθρο όπως και άλλα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα. Αν αυτή την καταγγελία την είχε κάνει ο κ. Μητσοτάκης ή ένας πρώην πρωθυπουργός, τι θα είχε γίνει σήμερα;», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στο «Creta TV».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε πως τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά και πως αυτό δεν αφορά τον ίδιο, αλλά αφορά τη Δημοκρατία στη χώρα. «Οι πολιτικοί έρχονται και παρέρχονται. Τα κόμματα κάποτε είναι ισχυρά και άλλοτε ανίσχυρα. Αυτό που μένει είναι η ποιότητα της Δημοκρατίας, η διαφάνεια, η δυνατότητα κάθε πολίτη να ζει σε ένα περιβάλλον δικαιοσύνης», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος και πριν αποφανθεί η Κοινοβουλευτική Επιτροπή, επιτέθηκε με οξύτητα στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις και στο ελληνικό και στο ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να λάβουμε απαντήσεις για τις καταγγελίες περί παρακολουθήσεων πολιτικών, πολιτών και δημοσιογράφων», ανέφερε μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό και σημείωσε ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο ίδιος έκθετος για την υπόθεση Predator».

«Υπάρχει επιπλέον και η καταγγελία του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, σε συνέχεια της οποίας η κυβέρνηση Μητσοτάκη πέρασε τροπολογία ώστε η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών να μην ενημερώνει έναν πολίτη αν υπήρξε θύμα κακόβουλης πρακτικής. Και γι’ αυτό θα πρέπει να απολογηθεί η κυβέρνηση», πρόσθεσε ο κ. Ηλιόπουλος, επισημαίνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέτει πρόταση για την κατάργηση αυτής της διάταξης».

«Καλό σενάριο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη με βάση τα παραπάνω δεν μπορεί να υπάρξει: ’Η ο κ. Μητσοτάκης συντονίζει τις παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων και πολιτικών ή έχει διαλυθεί τελείως η ΕΥΠ και τέτοια δίκτυα παρακολουθήσεων δρουν ανεξέλεγκτα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Ακούσαμε μάλιστα τον βουλευτή Μπάμπη Παπαδημητρίου να λέει σχεδόν ότι όλους τους παρακολουθούν κατονομάζοντας ως υπεύθυνο και τις ΗΠΑ. Συμφωνεί η κυβέρνηση συνολικά με αυτήν την παραδοχή; Εδώ υπάρχει κάτι επικίνδυνο, μέσα από την προσπάθεια κανονικοποίησης τέτοιων περιστατικών είναι σαν να σου λένε ότι δεν συνέβη και τίποτα», υπογράμμισε.

Απαντώντας, μέσω της καθιερωμένης ενημέρωσης Τύπου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είπε ότι από την πρώτη στιγμή της μήνυσης του κ. Ανδρουλάκη η κυβέρνηση τοποθετήθηκε καθαρά.

Ο κ. Οικονόμου υπενθύμισε ότι η πρώτη δήλωσή του έλεγε ότι «επιβάλλεται να διερευνηθεί άμεσα από την Ελληνική Δικαιοσύνη» και ότι ο Πρωθυπουργός άμεσα ζήτησε να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής το ταχύτερο δυνατόν».

Πρόσθεσε δε: «Επαναλαμβάνω κατηγορηματικά ότι οι ελληνικές Αρχές δεν έχουν προμηθευτεί και συνεπώς δεν χρησιμοποιούν αυτά τα κακόβουλα λογισμικά».

Και αφού αναφέρθηκε στη διάδοση παγκοσμίως του κατασκοπευτικού λογισμικού, κατέληξε τονίζοντας ότι «όλα τα υπόλοιπα, δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από συκοφαντίες, από υπονοούμενα, από μια προσπάθεια να εργαλειοποιηθεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα προκειμένου να κατασυκοφαντηθεί η ελληνική κυβέρνηση. Το μόνο όμως που κάνουν είναι να  προσπαθούν να κρύψουν -πίσω από αυτή την προσπάθεια εργαλειοποίησης- την αδυναμία τους να προβάλουν πολιτική πρόταση που να απαντά στις προκλήσεις της εποχής και τα ουσιαστικά ζητούμενα των πολιτών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Μάχες με επικίνδυνες πυρκαγιές σε όλη τη χώρα δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ μόνο τις τελευταίες ώρες εκδηλώθηκαν 45 πυρκαγιές, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ