x
 

Πολιτισμός

Η πορεία των εργασιών στο βυζαντινό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Κουρμπίνοβο

07 Νοεμβρίου 2023

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Την εκπόνηση μελέτης συντήρησης των τοιχογραφιών του βυζαντινού ναού Αγίου Γεωργίου (του 1911) στο Κουρμπίνοβο της Βόρειας Μακεδονίας και την υλοποίησή της, με χρηματοδότηση από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού, έχει αναλάβει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΕΚΒΜΜ).

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας που υπογράφηκε προ διετίας από την πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΒΜΜ, καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας ΑΠΘ, Ναταλία Πούλου και την πρώην υπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Irena Stefoska.

Καθώς το έργο βρίσκεται στο τελικό στάδιο υλοποίησής του, πραγματοποιήθηκε επιτόπια επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΕΚΒΜΜ, με επικεφαλής την κ.Πούλου και συμμετέχοντες τα μέλη του Δ.Σ., την επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιοτήτων ΥΠΠΟΑ, Ευγενία Γερούση, την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών ΥΠΠΟΑ, Βασιλική Παπαγεωργίου, τον επίκουρο καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας ΑΠΘ, Αναστάσιο Τάντση, την προϊσταμένη Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων ΕΦΑΠΑ, Αργυρώ Καραμπερίδη και τη Διευθύντρια του ΕΚΒΜΜ, Φλώρα Καραγιάννη.

Τις φωτογραφίες παραχώρησε το Γραφείο Διοίκησης Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μουσείων

Αρχικά, η αποστολή επισκέφθηκε το Ινστιτούτο Μνημείων και Μουσείων στα Bitola και συνομίλησε με τη διευθύντρια Meri Stoyanova, σχετικά με την πρόοδο των εργασιών. Ακολούθησε αυτοψία στο ναό του Αγίου Γεωργίου στο Κουρμπίνοβο, όπου διαπιστώθηκαν τα εντυπωσιακά αποτελέσματα των εργασιών συντήρησης, οι οποίες αποσκοπούν στη διατήρηση και ανάδειξη των τοιχογραφιών του μνημείου με απόλυτο σεβασμό στην ιστορική και αισθητική μαρτυρία τους και κύριο γνώμονα την αρχή της ελάχιστης επέμβασης.

Σε όλη την διάρκεια της επίσκεψης την αποστολή συνόδευε ο Πρόξενος της Ελλάδας στην πόλη Bitola, Αλέξανδρος Βιδούρης. Στην συνάντηση διαπιστώθηκε το πολύ καλό κλίμα αγαστής και πολύ αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών και επιβεβαιώθηκε η βούληση και των δύο για συνέχιση της συνεργασίας προς όφελος της συντήρησης και ανάδειξης του σπουδαίου αυτού βυζαντινού μνημείου.

Τις φωτογραφίες παραχώρησε το Γραφείο Διοίκησης Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μουσείων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Το νέο βιβλίο της Μανίνας Ζουμπουλάκη πρωτοτυπεί όπως και τα άλλα και διαβάζεται απνευστί ακόμη και από άνδρες που θέλουν να κατανοήσουν το έτερον ήμισυ τους.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ