x
 

Κύριο Άρθρο

Η πραγματικότητα

21 Σεπτεμβρίου 2023

Αντιμέτωπη με μια σοβαρή κρίση για τη δημόσια υγεία βρίσκεται η Ευρώπη, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Guardian», καθώς «σχεδόν όλοι» οι κάτοικοι ζουν σε περιοχές με υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Το 98% των ανθρώπων ζει σε περιοχές με ιδιαίτερα επιβλαβή ρύπανση από μικροσωματίδια, που υπερβαίνει τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Σχεδόν τα δύο τρίτα ζουν σε περιοχές όπου η ποιότητα του αέρα είναι υπερδιπλάσια από τα όρια που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Στο χειρότερο επίπεδο η Βόρεια Μακεδονία, όπου σχεδόν τα δύο τρίτα των ανθρώπων σε ολόκληρη τη χώρα ζουν σε περιοχές με υπερτετραπλάσια ρύπανση, αλλά και η Ανατολική Ευρώπη που είναι σε σημαντικά χειρότερο επίπεδο από τη Δυτική Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία της εφημερίδας.

Στην Ευρώπη έχουμε περίπου 400.000 θανάτους ετησίως εξαιτίας της ρύπανσης του αέρα με σωματίδια PM2.5, δηλαδή τα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια που παράγονται κυρίως από την καύση ορυκτών καυσίμων, ορισμένα από τα οποία μπορούν να περάσουν από τους πνεύμονες και να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος.

Στη Γερμανία, τα τρία τέταρτα του πληθυσμού ζουν με περισσότερο από το διπλάσιο της καθοδήγησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Στην Ισπανία το ποσοστό αυτό είναι 49% και στη Γαλλία 37%. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα τρία τέταρτα του πληθυσμού ζουν σε περιοχές όπου η έκθεση είναι μεταξύ μίας και δύο φορές μεγαλύτερη από τα όρια του ΠΟΥ, ενώ σχεδόν το ένα τέταρτο την υπερβαίνει.

Μόνο η Σουηδία ως χώρα και μεμονωμένες περιοχές στην Ευρώπη πέφτουν κάτω από αυτήν.

Η ρύπανση όλοι ξέρουμε οδηγεί στη θέρμανση του Κλίματος. Ενας ιδιαίτερα επιβαρυντικός παράγοντας.

Και δεν είναι μόνο η υγεία. Είναι και το κόστος ζωής που δημιουργεί η αλλαγή κλίματος.

Η «Guardian» δεν έχει στατιστικά από τις ΗΠΑ και Ελλάδα αλλά μόλις χθες ο «Εθνικός Κήρυξ» ανέφερε ότι εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που οδηγεί στην κλιματική αλλαγή έχουν πάρει φωτιά οι τσέπες των πολιτών από το ασφαλιστικό κόστος κατοικιών, ιδιαίτερα στις περιοχές που πλήττονται από τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Στο Παραντάις της Καλιφόρνιας, ιδιοκτήτρια σπιτιού κλήθηκε να πληρώσει ασφάλεια από $2.500 σε $11.245!

Στη Θεσσαλία επειδή ακόμη δεν είναι υποχρεωτική η ασφάλεια το κράτος καλείται να πληρώσει δισ. ευρώ.

Και πάει λέγοντας. Τι δεν καταλαβαίνουν οι ηγέτες; Και γιατί δεν ξεσηκώνονται οι πολίτες να απαιτήσουν δραστικά μέτρα περιορισμού της ρύπανσης;

Είναι ένα μυστήριο. Ισως γιατί οι πολίτες δεν θέλουν να χάσουν κεκτημένα και μεταθέτουν το πρόβλημα στις επόμενες γενιές. Μα θα είναι αργά τότε. Δεν το αντιλαμβανόμαστε προφανώς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ξεκίνησε την Πέμπτη και θα διαρκέσει μέχρι και τις 12 Δεκεμβρίου η ετήσια Παγκόσμια Σύνοδος για το Κλίμα με το κωδικό όνομα COP28 υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, στο Ντουμπάι.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ