x
 

Πολιτική

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούλι Φίσερ, μίλησε για την ισότητα των φύλων

13 Φεβρουαρίου 2024

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Τη σημασία της συμμετοχής των γυναικών στους τομείς της διπλωματίας, της ασφάλειας και της Αμυνας υπογράμμισαν η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, Τζόζι Χριστοδούλου και η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούλι Φίσερ, που ήταν μεταξύ των ομιλητών σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

«Για τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Κύπρο και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, χρειαζόμαστε τους καλύτερους, τόσο άντρες όσο και γυναίκες, στην υπηρεσία των πιο κρίσιμων τομέων – στο Υπουργείο Αμυνας, στην Εθνική Φρουρά, στην αστυνομία», είπε η Πρέσβειρα των ΗΠΑ που συμμετείχε ως καλεσμένη σε συζήτηση με θέμα «Οι γυναίκες στη διπλωματία: Διαμορφώνοντας την εξωτερική πολιτική, την ασφάλεια και την άμυνα», την οποία διοργάνωσε η Διπλωματική Ακαδημία του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Την εισηγητική παρουσίαση στην εκδήλωση απηύθυνε η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, Τζόζι Χριστοδούλου.

Κατά την ομιλία της, η Αμερικανίδα Πρέσβειρα αναφέρθηκε στις προκλήσεις που χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν οι γυναίκες τα τελευταία 50-60 χρόνια, ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν σε κέντρα λήψης αποφάσεων στους εν λόγω τομείς. Η κ. Φίσερ υπογράμμισε τη σημασία του ψηφίσματος 1325 των ΗΕ, αναφέροντας ότι αυτό ζητά την αυξημένη συμμετοχή των γυναικών σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων, σε εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς, αναφορικά με θέματα ειρήνης και ασφάλειας.

Η κ. Φίσερ σημείωσε, ακόμα, ότι «πρέπει περισσότερες γυναίκες να έχουν την πρόθεση να βγουν μπροστά σε θέμα σκληρής ισχύος (hard power) αν θέλουμε να έχουμε περισσότερες γυναίκες σε ηγετικές θέσεις στο μέλλον» και πρόσθεσε ότι «είναι επιτακτική ανάγκη να αναγνωριστεί η συνεισφορά των γυναικών σε παραδοσιακά ανδροκρατούμενους χώρους» μεταξύ άλλων, στη στρατιωτική διοίκηση και στη συλλογή πληροφοριών.

Αναφερόμενη σε θέματα ασφάλειας και σταθερότητας, η κ. Φίσερ υπογράμμισε την «εξαιρετική φήμη της Κύπρου στο πεδίο της θαλάσσιας έρευνας και διάσωσης», ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα, επισημαίνοντας ότι αυτό «φιλοξένησε τις συνεργατικές προσπάθειες περισσότερων από 20 χωρών στα τέλη του 2023» για σχεδιασμούς έκτακτης ανάγκης υπό το φως των περιφερειακών συγκρούσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Το θέμα της Τουρκίας μπορεί να βρίσκεται στην προσωρινή ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ωστόσο οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αναμένεται ότι θα επισκιάσουν τη συζήτηση.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ