x

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου τιμήθηκε από το Κέντρο Καλογεράς του LMU

22 Νοεμβρίου 2022

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ. Το Κέντρο Νεοελληνικών Σπουδών Βασίλης Καλογεράς του Loyola Marymount University (LMU) υποδέχθηκε την πρέσβη της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, για τη Διακεκριμένη Διάλεξη και το Βραβείο Αναγνώρισης 2022 της Ζωής Καλογερά (2022 Zoe Caloyera Distinguished Lecture and Recognition Award).

Το Κέντρο απένειμε στην πρέσβη Βραβείο Αναγνώρισης (Recognition Award) στις 12 Νοεμβρίου για τη διά βίου δέσμευσή της και τη συμβολή της στη δημόσια ζωή και την υπηρεσία της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αξίες απαραίτητες για την εκπαιδευτική αποστολή του Πανεπιστημίου.

Η διευθύντρια του Κέντρου Δρ Χριστίνα Μπογδάνου (Dr. Christina Bogdanou) και η κοσμήτορας του Bellarmine College of Liberal Arts Ρόμπιν Κράμπτρι (Robbin Crabtree) καλωσόρισαν την τιμώμενη στο LMU εκ μέρους του προέδρου του Πανεπιστημίου Τιμ Λο Σνάιντερ (Tim Law Snyder) και της αντιπροέδρου για τις παγκόσμιες-τοπικές υποθέσεις Ρομπέρτα Εσπινόζα (Roberta Espinoza).

Η πρέσβης μίλησε για την πρώιμη οικογενειακή της ζωή, η οποία συνέβαλε σημαντικά στην αφοσίωσή της στη δημόσια υπηρεσία. Οι ελληνικές οικογενειακές αξίες σχετικά με τη σημασία της εκπαίδευσης και την επιδίωξη της προσωπικής αριστείας στον τομέα δραστηριότητας που έχει επιλέξει κανείς, τονίστηκαν από την πρέσβη. Μίλησε για την ανεκτίμητη συμβολή των γυναικών στην κοινωνία τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, καθώς και για τη σημασία του αγώνα για ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες.

Η πρέσβης της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου τιμήθηκε από το Κέντρο Βασίλης Καλογεράς του Loyola Marymount University. (Φωτογραφία: Κέντρο Καλογεράς)

Η κ. Παπαδοπούλου επαίνεσε το ελληνικό κράτος για την προάσπιση της ισότητας των φύλων στην Ελλάδα, σε μια εποχή που βλέπουμε να διαβρώνονται τα με κόπο κατακτημένα δικαιώματα των γυναικών σε όλο τον Κόσμο. Η πρέσβης μίλησε επίσης για τη σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας ως μια σχέση αμοιβαίου σεβασμού και στενής συνεργασίας. Επαίνεσε την ελληνοαμερικανική Διασπορά για τους στενούς δεσμούς της με την Ελλάδα και τη διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας και των βασικών αξιών και ιδανικών για τις επόμενες γενιές.

Η κ. Παπαδοπούλου διορίστηκε πρέσβειρα της Ελλάδας στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο του 2020. Πριν από αυτό, διετέλεσε επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Ελληνα πρωθυπουργού, Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην ΕΕ, Γενική Διευθύντρια Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, υπεύθυνη για την Ελληνική Προεδρία της ΕΕ το 2014, επικεφαλής του Ελληνικού Γραφείου Συνδέσμου στα Σκόπια και αναπληρώτρια Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Εθνη. Διετέλεσε επίσης επικεφαλής της Αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Κράτος Δικαίου (EULEX) στο Κοσσυφοπέδιο.

Η πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου είναι πτυχιούχος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Διεθνείς Σχέσεις και το Διεθνές Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, όπου σπουδάζει ως υπότροφος Fulbright.

Το βραβείο απένειμε η Δρ Νασρί Μπάμπου-Καν (Dr. Nasreen Babu-Khan), ιδρύτρια του Ταμείου Διακεκριμένων Διαλέξεων και Βραβείων Αναγνώρισης Ζωή Καλογερά προς τιμήν της γιαγιάς της, Ζωής Καλογερά, η οποία μετανάστευσε με τον σύζυγό της Basil P. Caloyeras στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1960.

Αυτή η ετήσια εκδήλωση φέρνει στην πανεπιστημιούπολη του LMU εξέχουσες προσωπικότητες στους τομείς της τέχνης, του πολιτισμού, της επιστήμης και της δημόσιας ζωής που σχετίζονται με το συνεχιζόμενο έργο του Κέντρου Νεοελληνικών Σπουδών Καλογερά. Καθίσταται δυνατή χάρη στη γενναιόδωρη υποστήριξη και δέσμευση των Δρ Νασρί Μπάμπου-Καν και Χάουαρντ Λεχρχόφ (Howard Lehrhoff) προς τις Ελληνικές Σπουδές και την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα της Νότιας Καλιφόρνιας.

Το Κέντρο Basil P. Caloyeras ιδρύθηκε πριν από 45 χρόνια. Προσφέρει ένα διεπιστημονικό προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στις Νεοελληνικές Σπουδές ανοιχτό σε όλους τους φοιτητές του LMU. Διδάσκονται μαθήματα σχετικά με τη Νεοελληνική Ιστορία και τη σύγχρονη πολιτική, την ελληνορθόδοξη παράδοση και πνευματικότητα, τη νεοελληνική γλώσσα και πολιτισμό, τη λογοτεχνία, το θέατρο και τον κινηματογράφο. Καθ’ όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους, το Κέντρο χρηματοδοτεί και διοργανώνει διαλέξεις, αναγνώσεις, προβολές ταινιών, συναυλίες, συμπόσια και εκθέσεις με θέματα που ενδιαφέρουν το Πανεπιστήμιο και την κοινότητα γενικότερα.

Το Κέντρο Καλογεράς αναγνωρίζεται από το Πανεπιστήμιο για τη συμβολή του στην αποστολή της παγκόσμιας εκπαίδευσης και της παγκόσμιας ιθαγένειας και για τον εμπλουτισμό του βασικού προγράμματος σπουδών του Πανεπιστημίου και των διαφόρων ευκαιριών σπουδών στο εξωτερικό.

Το Κέντρο Βασίλης Καλογεράς επεκτείνει επί του παρόντος το πρόγραμμα σπουδών του πέρα από τις ανθρωπιστικές επιστήμες, προκειμένου να προσφέρει στους φοιτητές την ευκαιρία να μελετήσουν την Ελλάδα μέσα από τον διεπιστημονικό φακό της σύγχρονης πολιτικής και των διεθνών σχέσεων, θέματα ειρήνης και δικαιοσύνης, μελέτες αστικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, δημόσιας υγείας, επιχειρηματικότητας, καινοτομίας και τεχνολογίας. Αρκετές υποτροφίες για σπουδές στην Ελλάδα είναι διαθέσιμες σε φοιτητές ετησίως.

Το Κέντρο οργανώνει το πρόγραμμα Odyssey, μια ευκαιρία ταξιδιού και σπουδών τεσσάρων εβδομάδων κάθε καλοκαίρι. Το πρόγραμμα ξεκινά στην Αθήνα, όπου οι μαθητές επισκέπτονται την Ακρόπολη, μουσεία αρχαίας και σύγχρονης τέχνης, παρακολουθούν παραστάσεις και περπατούν στην πόλη, προκειμένου να γνωρίσουν τη σύγχρονη ζωή μιας από τις πιο ζωντανές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Για περισσότερες πληροφορίες για το Κέντρο, επισκεφτείτε τον σύνδεσμο: https://bellarmine.lmu.edu/moderngreek/.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Περικλής Ναβάμπ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της PITCO Foods, μιας κορυφαίας εταιρείας χονδρεμπορίας και διανομής τροφίμων, εντάχθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του The Hellenic Initiative (THI) (Ελληνική Πρωτοβουλία).

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ