x
 

Κοινωνία

Η προδιαγεγραμμένη πορεία του αμαρτωλού ΟΣΕ προς το δυστύχημα στα Τέμπη

AΘΗΝΑ. Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη με τους δεκάδες νεκρούς έφερε στο προσκήνιο τον στρεβλό τρόπο με τον οποίο διοικούνταν για δεκαετίες και εξακολουθεί να διοικείται ο ΟΣΕ, που δεν κατάφερε ποτέ να προσφέρει ένα σύγχρονο, αξιόπιστο και ασφαλές σιδηροδρομικό δίκτυο στη χώρα παρά τα κρατικά δισεκατομμύρια που είχαν επενδυθεί σε αυτόν.

Διαχρονικά κυβερνητικά λάθη έως και αδιαφορία για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρόμου, η ιδιοτελής (έως ληστρική) αντιμετώπισή του από τους συνδικαλιστές, που είδαν τον φορέα στον οποίο εργάζονταν ως ένα μέσο εύκολου πλουτισμού (σε βάρος βέβαια του ίδιου του φορέα και των πολιτών που υποτίθεται ότι αυτός εξυπηρετούσε), αλλά και η δράση διάφορων απίθανων παραμηχανισμών οδήγησαν τα τρένα στην Ελλάδα σε απαξία και κατά κάποιο τρόπο στη μοιραία σύγκρουση της 28ης Φεβρουαρίου στα Τέμπη.

Ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ), ιδρύθηκε το 1970 ως δημόσια επιχείρηση με τη μορφή ανώνυμης εταιρείας. Δυστυχώς η φθίνουσα πορεία του ξεκίνησε με την ίδρυσή του. Στη Μεταπολίτευση, τα πρώτα έργα ηλεκτρικής σηματοδότησης και επέκτασης του σιδηροδρομικού δικτύου άρχισαν να παραδίδονται με ρυθμούς χελώνας από το 1983. Τις τελευταίες δεκαετίες, η υποεπένδυση, ο κακώς εννοούμενος συνδικαλισμός, η λεηλάτηση της περιουσίας του ΟΣΕ, η διαφθορά και τα υπέρογκα χρέη οδήγησαν στη γενικότερη απαξίωση του τρένου – μια κατάσταση που επιδεινώθηκε στη διάρκεια της δεκαετίας της οικονομικής κρίσης.

Κατά την έναρξη της δημοσιονομικής κρίσης, το 2010, όταν η χώρα χρεοκοπούσε, ο ΟΣΕ είχε σωρευμένο χρέος 10,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το ετήσιο έλλειμμά του το 2009 ήταν 1,2 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου τον Οκτώβριο του 2010 ψήφισε νόμο για την αναδιάρθρωσή του που συνδυάστηκε με την οικονομική ενίσχυση του Οργανισμού με 120 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ουσιαστικά οι πολίτες πλήρωναν πανάκριβα με τους φόρους τους ένα μέσο που τους παρείχε κάκιστες και πολύ περιορισμένες υπηρεσίες. Και όπως αποδείχθηκε σε πολλές περιστάσεις πριν τα Τέμπη, έθετε και σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Οι ιστορίες που έρχονταν στο φως για τον τρόπο που λειτουργούσε ο ΟΣΕ προκαλούσαν θυμηδία.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο δημοσιογράφος Νίκος Φιλιππίδης στην ιστοσελίδα energymag.gr, είχε αποκαλυφθεί ότι από το 1995 είχε δημιουργηθεί μια εταιρεία από συνδικαλιστές επ’ ονόματι «Πρόοδος». Τι έκανε αυτή; Οταν ένας πελάτης ενδιαφερόταν για μεγάλες μεταφορές, οι αρμόδιοι του ΟΣΕ του έλεγαν ότι ο Οργανισμός δεν έχει την κατάλληλη υποδομή και τον έσπρωχναν προς τους ιδιώτες. Αυτοί έπαιρναν τη δουλειά και στη συνέχεια ο ΟΣΕ έβρισκε την υποδομή και διακινούσε τα εμπορεύματα με έκπτωση που έφτανε έως το 87%. Η «Πρόοδος» είχε κέρδη 70 εκατ. ετησίως και ο ΟΣΕ συσσώρευε ζημιές.

Σε μια άλλη περίπτωση διαπίστωσε υπερβολικό κόστος καυσίμων στη γραμμή προς Προμαχώνα. Τις περισσότερες μέρες η κατανάλωση έφτανε τα 5 λίτρα πετρελαίου το χιλιόμετρο, κάποιες άλλες ήταν 30 λίτρα το χιλιόμετρο. Διαπιστώθηκε, παρουσία Αστυνομίας, ότι ο μηχανοδηγός σταματούσε στη μέση του δρομολογίου και «ξεφόρτωνε» σε ιδιώτες.

Η πιο ενδιαφέρουσα ωστόσο υπόθεση ήταν αυτή των «μαύρων βαγονιών». Τα βαγόνια οδηγούνταν σε μια αποθήκη έξω από τη Θεσσαλονίκη και χρησίμευαν ως αποθήκες, τις οποίες ένα άλλο κύκλωμα που είχε δημιουργηθεί, τις μίσθωνε για τη φύλαξη εμπορευμάτων αντί 50 ευρώ την ημέρα ανά βαγόνι. Συνολικά στην αποθήκη βρέθηκαν 700 βαγόνια. Τα κέρδη ήταν τεράστια.

Η τέταρτη μεγάλη υπόθεση που κατήγγειλε δημόσια ο τότε διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος ήταν η σύμβαση του 2008 με μια ιδιωτική εταιρεία, με στόχο την υποστήριξη των κλινάμαξων με προσωπικό. Ο υπεργολάβος προσέλαβε 60 άτομα, τα οποία δεν τα πλήρωνε ο ίδιος, αλλά ο ΟΣΕ με υπέρογκους μισθούς (ξεκινούσαν από 4.000 ευρώ). Οταν η σύμβαση καταγγέλθηκε, οι υπάλληλοι απαίτησαν πλήρη αποζημίωση.

Ο Ζηλιασκόπουλος φαίνεται, ότι συμμάζεψε τουλάχιστον τη σπατάλη και τη διαφθορά εκείνη την περίοδο σε ένα κομμάτι του ΟΣΕ, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Το φθινόπωρο του 2015 απομακρύνθηκε από τη θέση του καθώς ο τότε υπουργός Σπίρτζης επανέφερε τους συνδικαλιστές…. στη Διοίκηση του Οργανισμού.

Απολύτως χαρακτηριστικό δε της αδιαφορίας των κυβερνήσεων για το μέσο, είναι το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου και συγγραφέα Αχιλλέα Χεκίμογλου στο «Βήμα» το 2011. Εχει τον τίτλο: «Καλώδια 10 εκατ. ευρώ έκλεψαν από τον ΟΣΕ»! Μεταξύ άλλων το ρεπορτάζ ανέφερε ότι οι «συνεχείς και σχεδόν καθημερινές ‘επιδρομές’ στα καλώδια της ηλεκτροκίνησης έχουν αναστείλει τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του σιδηροδρόμου».

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον κακοδιαχείρισης και κακοδιοίκησης, όταν η Ευρώπη έκανε άλματα, έφτασε να αποτελεί επίτευγμα ακόμη και η ολοκλήρωση -πριν από λίγα χρόνια- της διπλής ηλεκτροδοτούμενης γραμμής από τον Πειραιά έως τη Θεσσαλονίκη. Τα σημαντικά έργα, όπως τα σύγχρονα τούνελ που μείωσαν τον χρόνο της διαδρομής Αθήνα-Θεσσαλονίκη, εντάσσονταν συνήθως στις μεγάλες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των αυτοκινητοδρόμων. Το γεγονός ότι η Ελλάδα έμεινε πίσω από την Ευρώπη σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τις σιδηροδρομικές υποδομές, το δίκτυο και τις προδιαγραφές ασφαλείας πιστοποιείται εδώ και χρόνια από όλες τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ενδεικτικά, έρευνα του European Union Agency for Railways (2022) για την περίοδο 2018-2020 έδειξε ότι η Ελλάδα ήταν πρώτη ανάμεσα σε 29 χώρες σε ό,τι αφορά τον δείκτη θνητότητας από σιδηροδρομικά δυστυχήματα.

Με όλα αυτά ως δεδομένα δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι το τραγικό δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου στα Τέμπη αργά ή γρήγορα θα συνέβαινε νομοτελειακά, είτε στα Τέμπη, είτε σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του δικτύου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Χωρίς τις αισθήσεις της εντοπίστηκε γυναίκα έπειτα από την πυρκαγιά που ξέσπασε σε δώμα πολυκατοικίας στα Ανω Πατήσια.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ