x
 

Πολιτική

Η προσέγγιση με την Τουρκία φέρνει απτά αποτελέσματα στα νησιά λέει ο Πρωθυπουργός

19 Απριλίου 2024

ΑΘΗΝΑ. Στα απτά αποτελέσματα για τα νησιά από την πολιτική προσέγγισης με την Τουρκία αναφέρθηκε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του από τη Λέσβο για την παράδοση του οδικού άξονα Καλλονής -Σιγρίου.

«Είχαμε πει το 2019 ότι θα κάνουμε την χώρα εργοτάξιο και τώρα πέντε χρόνια μετά τα εργοτάξια κλείνουν και δίνουν τη θέση τους σε σημαντικά έργα που αλλάζουν την καθημερινότητα», ανέφερε αρχικά ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι με αυτό το έργο «σπάει πια η απομόνωση της Μυτιλήνης και απεγκλωβίζονται αναπτυξιακές προοπτικές».

Οπως πρόσθεσε, το έργο αυτό συμβάλλει και στην επίτευξη του εθνικού στόχου για μείωση των θυμάτων από τροχαία. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «έργα που δρομολογήθηκαν εδώ και 10ετίες υλοποιούνται από αυτή την κυβέρνηση».

«Περπατώντας στον δρόμο, χαιρετώντας επαγγελματίες οδηγούς ταξί, είδα πολλά χαμόγελα και καταλαβαίνω γιατί υπάρχουν πολλά χαμόγελα. Διότι το άνοιγμα της σύνδεσης της Λέσβου, θα καλυφθούν τελικά τρία λιμάνια εδώ στο νησί από το πρόγραμμα της διευκόλυνσης της βίζας, έχει φέρει ήδη στο νησί ένα σημαντικό αριθμό Τούρκων επισκεπτών. Ενα αίτημα της Περιφέρειας ικανοποιήθηκε από την κυβέρνηση, αλλά θέλω να επαναλάβω ότι δεν ήταν καθόλου εύκολο. Αυτό το οποίο βλέπετε σήμερα και το δεχόμαστε ως κάτι το οποίο είναι περίπου αυτονόητο, χρειάστηκε πάρα πολλή δουλειά από τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και το επιτελείο του, ώστε να πείσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις υψηλές απαιτήσεις του Σένγκεν, να μπορούμε να χορηγούμε βίζα εντός λίγων λεπτών. Είναι η μόνη περίπτωση στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή που τρέχει ένα αντίστοιχο πρόγραμμα, τρέχει εδώ στο Βόρειο Αιγαίο. Ηταν δέσμευσή μου, το κάναμε πράξη».

«Και βέβαια στη συνολική εικόνα θα ήθελα να προσθέσω και κάτι το οποίο το γνωρίζουμε πολύ πολύ καλά όσοι έχουμε επισκεφθεί πολλές φορές το νησί από τις μέρες που ήμουν αρχηγός της αντιπολίτευσης, τους πρώτους δύσκολους μήνες της πρώτης κυβερνητικής θητείας. Θυμόμαστε τραυματικές εμπειρίες στη διαχείριση του προσφυγικού μεταναστευτικού. Νομίζω ότι είναι ακριβές να πει κανείς ότι η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες, αν όχι η μόνη χώρα που έχει αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα των προσφυγικών ροών με απτά αποτελέσματα, με σημαντική μείωση των ροών, με μια εξαιρετική δουλειά την οποία κάνει το Λιμενικό Σώμα, αλλά και με συνεργασία με τις τουρκικές Αρχές», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Γιατί βλέπετε ότι αυτή η βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας έχει απτά αποτελέσματα για τη δικιά σας καθημερινότητα. Εσείς είστε οι πρώτες και οι πρώτοι που θέλετε να ζείτε και να ζούμε σε συνθήκες ειρήνης και ειρηνικής συμβίωσης με την Τουρκία. Η μείωση των μεταναστευτικών ροών, της παράνομης μετανάστευσης, η αύξηση των νόμιμων επισκέψεων, που είναι η άλλη όψη του νομίσματος, θα έλεγα ότι είναι η απτή απόδειξη ότι η πολιτική αυτή της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει πραγματικά αποτελέσματα, τα οποία δίνουν ένα ουσιαστικό οικονομικό μέρισμα ανάπτυξης για τη Λέσβο, αλλά και για όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου» πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ